06
Június
2014

Botanikai kalandozások Skandináviában 2. - Viola palustris L.

Cirkumboreális elterjedésű faj, nedves élőhelyek, elsősorban lápok, láperdők, vízpartok lakója. Skandináviában elterjedt és gyakori, de Európa nagy részén megtalálható. Hazánkban – amennyiben régi előfordulását hitelesnek tekintjük – kipusztult.Kistermetű, kopasz növény, 3-4 tőlevele jellegzetesen lekerekített, vese alakú. A virág tőkocsányos, max. 15 mm hosszú, az alsó sziromlevél sötétlilásan erezett. A fellevelek a tőkocsány közepe táján helyezkednek el. A hasonló Viola epipsilával keverhető, ennek azonban a fellevelei a felső harmadban találhatók, virága nagyobb és levelei mindig párosával állnak, kissé csúcsosak. Inkább Skandinávia középső és északi részén gyakori, remélem, sikerül majd összefutni vele. Az igazán nagy fogás a Viola selkirkii lenne, mely szintén cirkumboreális elterjedésű, de az előző fajoknál sokkal ritkább. Európában legdélebbi előfordulása Közép-Svédországban (Värmlandban) található.

Komment írása most Szerző: brentakurdvium 06.06.2014. 13:50
30
Április
2014

Botanikai kalandozások Skandináviában 1. - Myrica gale L.

Az elkövetkező pár évben előreláthatólag a svédországi Trollhättanban fogok élni és dolgozni, és amennyire az időm engedi, megpróbálok itt lehetőleg rendszeresen bemutatni egy-egy érdekesebb skandináv növényt, pár fotó és egy rövid ismertető erejéig (majd kiderül, mennyire sikerül). Kezdetnek jó lesz a fenyérmirtusz, amibe a hétvégén botlottam a szomszédos Hunneberg erdős-lápos platóján. A hegy valószínűleg gyakori célpont lesz, mivel közel van és gyönyörű.

A Myrica gale (fenyérmirtusz) Észak- és Nyugat-Európa lápos élőhelyein előforduló, 1-2 méter magas cserje, a Myricaceae család egyetlen őshonos európai képviselője. Skandináviában megfelelő élőhelyen elég gyakori. Általában kétlaki, az egyes növények azonban évenként nemet válthatnak (nem tudom, ez mennyire gyakori jelenség). A képeken látható porzós illetve termős barkák tavasszal, a levelek előtt jelennek meg. A növényt sárga mirigyek borítják, melyek már messziről érezhető, kellemes, édes illatot árasztanak.A középkorban, a komló térhódítása előtt a sör ízesítésére használták, de Svédországban helyenként ma is áztatják borba, snapszba fűszerezés gyanánt (kíváncsi volnék, milyen, de a kevés rendelkezésemre álló, felbecsülhetetlen értékű hazai barackpálinkával nem kísérletezek). Kiváló szúnyogriasztó, ami errefelé nem lebecsülendő dolog, moly ellen pedig a ruhásszekrénybe akasztható. A népi gyógyászatban korábban sok mindenre alkalmazták. Külsőleg rühességre és egyéb bőrbetegségekre volt használatos, elfogyasztva vizelethajtó, hashajtó és abortív hatású.Latin elnevezését természetesen Linnétől kapta, a gale a fenyérmirtusz régi, kelta származású neve.

2 Kommente Szerző: brentakurdvium 30.04.2014. 22:28
17
December
2012

Kerti érdekességek 1. - Chimonanthus praecox (L.) Link

A képek rendezgetése közben bukkantam rá ezekre a - lassan épp aktuális - fotókra. Amíg a hazai fajok ilyenkor már/még nagyrészt alszanak, addig ez a Kínából származó cserje, az illatos tündérfa karácsony után már többnyire virágozni készül. Enyhébb teleken már gyakran január elején megjelennek az első vanília illatú virágai a csupasz ágakon és a virágzás eltarthat akár március végéig is... Nyilván ennek a furcsa szokásának köszönheti a görög "chimon / kimon" (tél) szóból származó chimonanthus (chimon + anthus télen virágzó) nevet. (+ praecox = korai)A Chimonanthus nemzetség eredetileg kínai endemizmus, mindössze 6 fajuk van (Flora of China), ezek közül egyelőre a Ch. praecox az egyetlen, ami a viszonylag jó fagy- és szárazságtűrésének köszönhetően az európai kertekben is elterjedhetett.A nemzetség a Calycanthaceae családba tartozik, aminek a magyar neve fűszercserjefélék. Az "illatos" család 3 másik fajával is találkozhatunk az európai kertekben, arborétumokban, ezek az amerikai: Calycanthus floridus (illatos fűszercserje) ill. a C. occidentalis (nyugati fűszercserje) és az ázsiai Sinocalycanthus chinensis (kínai fűszercserje), utóbbit újabban szintén a Calycanthus nemzetségbe sorolják. Az illatos tündérfának Kínában nem csak - az állítólag ehető - virágait, de az illóolajokat tartalmazó szárított hajtásait is felhasználták az illatosításhoz, illatszergyártáshoz. A Calycanthus fajok hajtásai szintén hasonlóan aromásak, elsősorban a lepárolt virágaikból nyert illóolajat használják illatszergyártáshoz.Sajnos annak ellenére, hogy a Ch. praecox Kínában és a világ számos pontján (főleg persze Angliában...) igen népszerű dísznövény, az alapfaj az élőhelyeinek (Kína: Szecsuán, Hupej, 500-1000m-en lévő hegyi erdők) csökkenése/feldarabolódása miatt - sok hasonló ázsiai díszcserjéhez hasonlóan - inkább sérülékeny, mint gyakori fajnak számít az eredeti élőhelyén.

Komment írása most Szerzőin: Lila Pereszke 17.12.2011. 17:25
09
Október
2011

Goodyera macrophylla LOWE

Ez a kevéssé ismert, Madeira szigetén endemikus orchidea Földünk legritkább növényei közé tartozik.
A Goodyera nemzetségnek Európában két faja honos. A kontinensen egyedül a hazánkban jelenleg bizonytalan előfordulású Goodyera repens (kúszó avarvirág) él. A G. macrophyllának egyetlen biztos előfordulási helye ismert, az UNESCO Világörökséghez tartozó madeirai babérlombú erdőben, kb. 800 méterrel a tengerszint felett. Itt minden példányt vasrácsok őriznek.A növény hasonlít a G. repensre, azonban minden részében nagyobb, robusztusabb. Elágazó, vastag, a talaj felett kúszó rizómáinak oldalhajtásain tőlevélrózsákat képez. 20-60 cm magasra nő, elliptikus-lándzsás levelei 12-20 x 3-7 cm-esek. Virágai is nagyobbak a G. repensénél, számuk pedig elérheti a 60-70-et. Virágzási ideje augusztustól októberig tart, de ritkán virágzik, inkább vegetatív úton szaporodik.A G. macrophylla a kipusztulás küszöbén áll. Noha pénzjutalmat tűztek ki az új példányok megtalálóinak, a kutatások eredménytelenek maradtak. A keresés Madeira vulkanikus szigetének igen nehezen járható, sziklás vidékén halálos áldozatot is követelt. Komoly erőfeszítések folynak a mesterséges szaporítására, szerény eredményekkel. Ide kattintva megcsodálható az egyik első, mesterséges körülmények között sikeresen virágzásra bírt példány, ezeken a képeken a növény kivételesen rács nélkül látható (lásd pl. Delforge). Remélhetőleg ez a gyönyörű növény fennmarad az utókor számára, és nem gazdagítja a kihalt fajok rohamosan növekvő listáját.

Források:
Delforge P.: Orchids of Europa, North Africa and the Middle East, 2006.
Baumann H., Künkele S., Lorenz R.: Orchideen Europas, mit angrenzenden Gebieten, 2006.
Jardim, R.: Blumen der Insel Madeira, 2007.
http://www.cypripedium.at/product_5.html

Komment írása most Szerző: brentakurdvium 09.10.2011. 21:33
29
Július
2011

Elindult a Botanikai Fórum Blog!

A Blogot a Botanikai Fórum tagjai fogják szerkeszteni és remélhetőleg nagyon sok érdekes és hasznos botanikai jellegű információ fog majd itt is összegyűlni és ezzel is egy újabb remek résszel fog bővülni a Fórum!

Komment írása most Szerzőin: Lila Pereszke 29.07.2011. 14:46
Blog Kategorien
Hírcsatorna alkalmazások
A legaktívabb Bloggerek
Legutóbbi kommentek

Látogatók
0 Fórumtag és 6 Vendég online

Üdvözöljük a legújabb fórumtagot: szatyi
Fórum statisztikák
A fórumon 14600 topik és 62195 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).