15
November
2022

Botanikai kalandozások Skandináviában 36. - Chrysosplenium tetrandrum (N. Lund) Th. Fr.

Nyáron lehetőségem nyílt két hetet eltölteni a Skandináv-félsziget legtetején, és rengeteg érdekességet láttam, hála néhány svéd botanikusnak, akik a legnagyobb ritkaságokat is lelkesen mutogatták. A legutóbbi bejegyzés óta sajnos több mint egy év telt el, amit a közeljövőben megpróbálok néhány sarkvidéki különlegességgel helyrehozni.

A Chrysosplenium tetrandum egy igazi arktikus faj, mely dél felé Európában a 66. szélességi fokig húzódik le, tehát a Botteni-öböl tetejét sem éri el. Cirkumpolaris elterjedésű, Norvégia, Svédország és Finnország északi részén kívül a Spitzbergákon, Grönlandon, Észak-Amerikában és Szibériában is megtalálható. A Chrysosplenium nemzetség körülbelül 60 faja kevés kivételtől eltekintve az északi féltekén honos. Skandináviában a C. tetrandrumon kívül a délebbi tájakon viszonylag gyakori C. alternifolium, valamint a Norvégia délnyugati részén és Dániában előforduló C. oppositifolium él.A Chrysosplenium tetrandum a nemzetség váltakozó levélállású tagjai közé tartozik, a hazánkban is gyakori C. alternifolium közeli rokona. A két faj Európában morfológialiag és földrajzilag is jól elkülönül, de Szibériában és Észak-Amerikában a C. alternifolium-csoport tagjainak elhatárolása jóval nehezebb. A hazai aranyveselkével összevetve a C. tetrandrum valamivel kisebb termetű, gyakorlatilag teljesen kopasz, nyolc helyett csak négy porzója van, levelei kevésbé csipkézettek és murvalevelei nem színeződnek sárgára, a magjai pedig vöröses színűek. Míg a C. alternifolium oktoploid, addig a C. tetrandrum tetraploid kromoszómaszámú. A C. tetrandrum jellemző előfordulási helyei patakpartok, tópartok, lápok, források és egyéb nedves, gyakran mohával borított élőhelyek.Érdekes a Chrysoplenium fajok terjedése az úgynevezett “splash-cup” mechanizmussal, melynek lényege, hogy a nyitott, tálszerű tokra hulló esőcseppek hatására a magvak minden irányba szétrepülnek, és szétszóródnak a növény környezetében. Több más edényes növénycsoportnál, valamint számos moha, zuzmó és gomba nemzetségnél megfigyeltek ilyen terjedést. Formájukat tekintve is hasonlóak például a Marchantia polymorpha nevű telepes májmoha gemmákat tartalmazó rügykosárkái, vagy a pohárgombák (Cyathus spp.) jellegzetes termőtestjei.

A Chrysosplenium név a görög “chrysos”, melynek jelentése arany, és a “splenium”, azaz lép szavakból tevődik össze. A hazai aranyveselkénket tehát aranylépecskének kellene hívni, ha szó szerint akarnánk lefordítani a tudományos nevét (németül egyébként tényleg Milzkrautnak hívják). Mindkét elnevezés a levelek alakjára utal. A “tetrandrum” négyporzósat jelent.« Botanikai kalandozások Skandináviában 35. - Schistostega pennata (Hedw.) We...


További bejegyzések ebben a kategóriában Botanikai Fórum Blog
Több információ "Botanikai kalandozások Skandináviában 36. - Chrysosplenium tetrandrum (N. Lund) Th. Fr."
Hírcsatorna alkalmazások


Kommentek


Kemény Dió
17.11.2022. 11:57

avatar

Nagyon érdekes, sosem hallottam erröl.


Látogatók
0 Fórumtag és 9 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17025 topik és 71378 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 230 Felhasználó (07.07.2022. 10:29).