Impresszum

Um die Kontaktdaten anzuzeigen muessen Sie diese Grafik anzeigen

Mik azok a Feladványok?

Míg a "Milyen növény?" topikokban nincs helye a tippelésnek, hiszen itt a kérdezők érdemi segítséget, gyors és pontos válaszokat várnak, addig a Feladványok részen bárkinek lehetősége van "kockázat nélkül" tippelni és gyakorolni a növényhatározást. Természetesen bárki nyithat újabb Feladványt is, de fontos, hogy a topiknyitónak mindig tisztában kell lennie a megfejtéssel, különben nem tudja értékelni a beérkező tippeket!

FAQ (GYIK/ Gyakran Ismételt Kérdések)

Hogyan tudok csatlakozni a fórumhoz?
Nagyon egyszerűen: regisztráció után a fórum azonnal használható! (FIGYELEM: amennyiben valaki a regisztrált felhasználói nevén 1 évig nem lép be a fórumra, akkor a regisztráció automatikusan törlésre kerül inaktivitás miatt!)

Milyen szabályokat kell betartanom a fórumozás során?
A Fórumszabályzat c. topikban foglaltakat!

Hogyan tudom megváltoztatni a felhasználói nevemet, vagy törölni magamat a fórumról?
A felhasználói néven csak az admin tud változtatni, ill. fórumos profilt is csak ő tud véglegesen törölni, így ezt levélben kérni kell tőle. (Admin: Lila Pereszke)

Hogyan tudom a fórumos profilomat kialakítani?
A fórumtagoknak lehetőségük van saját magukról információkat elárulni, fórumon kívüli elérhetőségeket megadni ill. avatar-képet feltölteni a profiljukba. A fórumtagok profilja belépés nélkül "külsősöknek" nem elérhető. A feltöltendő avatar-kép max. nagysága 100 x 100 pixel és 20 KB lehet!

Hogyan lehet a fórumtagoknak privát üzenetet küldeni?
Regisztráció után elérhető a fórum belső levelezőrendszere (jobb felső sarokban legördülő menüben - privát üzenetek), amin keresztül bármelyik fórumtagnak lehet üzenetet küldeni.

Hogyan tudok kérdezni / képet feltölteni a fórumra?
Az átláthatóság érdekében a fórumon új témának (pl. növényhatározási kérdésnek) mindig új topikot kell nyitni (ill. minden kérdésnek/ minden fajnak külön-külön topikot kell nyitni)! A hozzászólásokhoz képet a "Fájlok (képek) csatolása" gombbal lehet feltölteni, a kép max. nagysága 2 MB lehet.

Milyen fájltípusokat lehet csatolni a hozzászólásokhoz?
A következő fájltípusok feltöltése lehetséges (a max. csatolható méret 2 MB!): .jpeg, .jpg, .gif, .png, .sxw, .pdf, .txt, .doc, .docx, .ppt, .pptx, .ppsx, .xlsx, .odt, .sxc, .xls, .zip, .rar, .mp3, .xml, .vsd

Milyen növényekhez kérhetek határozási segítséget?
A fórum elsősorban a hazai honos növényekkel kíván foglalkozni, de szívesen segítünk bármilyen növény beazonosításában, csak a megfelelő fórumrészen kell kérdezni (Milyen dísznövény? / Milyen külhoni növény? / Milyen hazai növény?)

Hogyan tudom a legújabb hozzászólásokat elolvasni anélkül, hogy a teljes fórumot át kelljen néznem?
A legegyszerűbben a felső linksorban lévő H.sz.-ek linkre kattintva lehet megnézni a legutóbbi hozzászólásokat. De az egyéni beállításoknál (jobb felső sarokban legördülő menü) lehetőség van a hozzászólások sorrendjének beállítására is, az "időben csökkenő" opciót választva minden topikban a legfrissebb hozzászólás kerül az első helyre, így könnyen követhetők egyes topikok, emellett az új hozzászólásokat a pitypang-ikonok változása is jelzi, így célszerű ezeket figyelni.

Hogyan tudok képet feltölteni a Képgalériákba?
A Képgalériákba biztonsági okokból képet csak szerkesztési jogosultsággal rendelkező tölthet fel, újonnan regisztrálóknak ezt a fórum adminjától (=Lila Pereszke) kell kérni. A Képgalériákba csak biztosan meghatározott taxonok képeit lehet feltölteni!

Hány képet tölthetek fel a Képgalériákba?
A MAGYARORSZÁG FLÓRÁJA képgaléria célja, hogy minden hazai taxonról 40 db. fenológiai sorba rendezett képet tartalmazzon. Ennek elérése érdekében olyan taxonról: - amiről jelenleg nincs ill. kevés kép van, arról sok képet is fel lehet tölteni, - amiről már van 40 db. kép, arról csak akkor lehet újabb képeket feltölteni, ha azok vagy jobb minőségűek, mint a jelenlegi képek, vagy jobban kiegészítik a fenológiai sort (ezekben az esetekben a régi képek közül kerülnek törlésre a feleslegessé vált képek!)

Ki az a Homo Botanicus?
A fórumon és a képgalériákban elsősorban olyan képek vannak, amelyeket a saját szerzőjük töltött fel, azonban néhány kép esetében a szerző ezt valamilyen oknál fogva nem tudta megtenni, de hozzájárult ahhoz, hogy a képeit a fórumon felhasználjuk. Ebben az esetben a nem saját szerzője által feltöltött képek "Homo Botanicus" néven kerülnek feltöltésre és a kép leírásában szerepel a szerző neve.

Mire jó a fórumos naptár?
A fórumos naptárba bárki megjelölhet publikus rendezvényeket, eseményeket, amelyeket a többieknek ajánlani szeretne.

Mire jó a fórumos térkép?
A térkép részlete egyrészt beszúrható a hozzászólásokhoz, másrészt lehetőség van a Fórumtagok lakhelyeinek (település) és egyéb publikus fórumos eseményeknek a megjelölésére. (A lakhelyedet úgy tudod megadni a térképen, ha a "Beállítások - Profil szerkesztése" gombra kattintasz, majd a "Cím keresése a térképen" (pl. település neve) gombra, ekkor elvileg nagyjából bejelöli a helyet és megjelenik egy buborék is, ebben kell a "Kijelölt hely koordinátáinak rögzítése" feliratra kattintani, majd "Mentés" és kész.) FONTOS: az egyes böngészők eltérően tudják / nem tudják kezelni a térképet, ezért ajánlott a Mozilla Firefox használata!

Hogyan tudok új fórumrészeket létrehozni?
Ha szeretnél újabb fórumrészeket / témákat nyitni, akkor ezt először is jelezd a Témajavaslatok c. topikban. Amennyiben a javaslat ott jónak bizonyul, létrehozzuk az új fórumrész szerkezetét és onnantól kezdve lehetőséged van a további szerkesztésre és fel tudod tölteni hasznos tartalommal.

Mikor készülnek el a jelenleg feltöltés alatt álló fórumrészek?
A fórum folyamatosan fejlesztés alatt áll és igyekszünk minden tervezett fórumrészt minél előbb elkészíteni, de ez rengeteg időt és energiát igényel, ezért az egyes részeket csak lassan tudjuk felépíteni, tartalommal megtölteni. A fórum építgetéséhez, fejlesztéséhez minden hasznos segítséget, fejlesztési javaslatot szívesen fogadunk!

Mért kell ez a fórum, mi a célja?
A fórum célja, hogy a hazai növényvilág hatékonyabb megóvása és megismerése érdekében gyors, közvetlen és publikus kommunikációs felületet biztosítson a botanika iránt érdeklődőknek, ill. hogy az egyre bővülő taglétszámmal párhuzamosan egyre bővülő kollektív tudást halmozzon fel, amely bárki által elérhető (pl. képgalériák, adatbázisok), kihasználható (pl. növényhatározási kérdések) ill. fejleszthető (pl. hibajavítás, új képek, információk megosztása).

Mért vannak néha német szövegek is a fórumon?
Mert a fórum "lelke" a Xobor német fórumszoftver ill. fórumszolgáltató, amelynek nincs hivatalos magyar verziója. A jelen fórumon futó magyar verzió saját fordítással készült el ill. folyamatos fejlesztés alatt áll, éppen ezért a fórumszoftver frissítésekor újonnan létrejövő funkciók, feliratok, változtatások a magyar fordítás elkészítéséig átmenetileg német nyelvűek lehetnek.

Mióta működik a fórum?
A fórumot 2010-ben kezdtük el kialakítani egy korábbi, - sorozatos technikai hibák miatt végül működésképtelenné vált - fórumpróbálkozás jogutódjaként.

Mit tegyek, ha hibát (félrehatározás, elírás, stb.) találok a fórum valamely részén?
Jelezd a HIBABEJELENTő c. topikban és megpróbáljuk minél előbb javítani!

Felhasználhatom-e a fórumon szereplő információkat, képeket?
Fórumtagoknak non-profit, ismeretterjesztési, oktatási célra felhasználhatók a fórumon szereplő információk, képek, de minden esetben szükséges a BOTANIKAI FÓRUM, mint forrás és/vagy az átvett anyag szerzőjének megjelölése! (Amennyiben a fórum által átvett, máshonnan idézett, felhasznált anyagról van szó, akkor az EREDETI SZERZŐ megjelölése is kötelező, melyet hivatkozásként mi is minden esetben feltüntetünk!)

Látogatók
5 Fórumtag és 7 Vendég online:
Pádár Imre, brentakurdvium, vnimrod, barkócza, Antalya

Üdvözöljük a legújabb fórumtagot: Marcsi8501
Fórum statisztikák
A fórumon 13377 topik és 57342 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).