Impresszum

Um die Kontaktdaten anzuzeigen muessen Sie diese Grafik anzeigen

A Botanikai Fórum adminisztrátorának elérhetőségei:Mi az a Botanikai Fórum?

Die Datenschutzerklärung des Forums können Sie hier einsehen.

FAQ (GYIK/ Gyakran Ismételt Kérdések)

Hogyan tudok csatlakozni a fórumhoz?
Nagyon egyszerűen: regisztráció után a fórum azonnal használható! (FIGYELEM: amennyiben valaki a regisztrált felhasználói nevén 1 évig nem lép be a fórumra, akkor a regisztráció automatikusan törlésre kerül inaktivitás miatt!)

Milyen szabályokat kell betartanom a fórumozás során?
A Fórumszabályzat c. topikban foglaltakat!

Hogyan tudom megváltoztatni a felhasználói nevemet, vagy törölni magamat a fórumról?
A felhasználói néven csak az admin tud változtatni, ill. fórumos profilt is csak ő tud véglegesen törölni, így ezt levélben kérni kell tőle. (Admin: Lila Pereszke)

Hogyan tudom a fórumos profilomat kialakítani?
A fórumtagoknak lehetőségük van saját magukról információkat elárulni, fórumon kívüli elérhetőségeket megadni ill. avatar-képet feltölteni a profiljukba. A fórumtagok profilja belépés nélkül "külsősöknek" nem elérhető. A feltöltendő avatar-kép max. nagysága 100 x 100 pixel és 20 KB lehet!

Hogyan lehet a fórumtagoknak privát üzenetet küldeni?
Regisztráció után elérhető a fórum belső levelezőrendszere (jobb felső sarokban legördülő menüben - privát üzenetek), amin keresztül bármelyik fórumtagnak lehet üzenetet küldeni.

Hogyan tudok kérdezni / képet feltölteni a fórumra?
Az átláthatóság érdekében a fórumon új témának (pl. növényhatározási kérdésnek) mindig új topikot kell nyitni (ill. minden kérdésnek/ minden fajnak külön-külön topikot kell nyitni)! A hozzászólásokhoz képet a "Fájlok (képek) csatolása" gombbal lehet feltölteni, a kép max. nagysága 2 MB lehet.

Milyen fájltípusokat lehet csatolni a hozzászólásokhoz?
A következő fájltípusok feltöltése lehetséges (a max. csatolható méret 2 MB!): .jpeg, .jpg, .gif, .png, .sxw, .pdf, .txt, .doc, .docx, .ppt, .pptx, .ppsx, .xlsx, .odt, .sxc, .xls, .zip, .rar, .mp3, .xml, .vsd

Milyen növényekhez kérhetek határozási segítséget?
A fórum elsősorban a hazai honos növényekkel kíván foglalkozni, de szívesen segítünk bármilyen növény beazonosításában, csak a megfelelő fórumrészen kell kérdezni (Milyen dísznövény? / Milyen külhoni növény? / Milyen hazai növény?)

Hogyan tudom a legújabb hozzászólásokat elolvasni anélkül, hogy a teljes fórumot át kelljen néznem?
A legegyszerűbben a felső linksorban lévő H.sz.-ek linkre kattintva lehet megnézni a legutóbbi hozzászólásokat. De az egyéni beállításoknál (jobb felső sarokban legördülő menü) lehetőség van a hozzászólások sorrendjének beállítására is, az "időben csökkenő" opciót választva minden topikban a legfrissebb hozzászólás kerül az első helyre, így könnyen követhetők egyes topikok, emellett az új hozzászólásokat a pitypang-ikonok változása is jelzi, így célszerű ezeket figyelni.

Hogyan tudok képet feltölteni a Képgalériákba?
A Képgalériákba biztonsági okokból képet csak szerkesztési jogosultsággal rendelkező tölthet fel, újonnan regisztrálóknak ezt a fórum adminjától (=Lila Pereszke) kell kérni. A Képgalériákba csak biztosan meghatározott taxonok képeit lehet feltölteni!

Hány képet tölthetek fel a Képgalériákba?
A MAGYARORSZÁG FLÓRÁJA képgaléria célja, hogy minden hazai taxonról 40 db. fenológiai sorba rendezett képet tartalmazzon. Ennek elérése érdekében olyan taxonról: - amiről jelenleg nincs ill. kevés kép van, arról sok képet is fel lehet tölteni, - amiről már van 40 db. kép, arról csak akkor lehet újabb képeket feltölteni, ha azok vagy jobb minőségűek, mint a jelenlegi képek, vagy jobban kiegészítik a fenológiai sort (ezekben az esetekben a régi képek közül kerülnek törlésre a feleslegessé vált képek!)

Ki az a Homo Botanicus?
A fórumon és a képgalériákban elsősorban olyan képek vannak, amelyeket a saját szerzőjük töltött fel, azonban néhány kép esetében a szerző ezt valamilyen oknál fogva nem tudta megtenni, de hozzájárult ahhoz, hogy a képeit a fórumon felhasználjuk. Ebben az esetben a nem saját szerzője által feltöltött képek "Homo Botanicus" néven kerülnek feltöltésre és a kép leírásában szerepel a szerző neve.

Mire jó a fórumos naptár?
A fórumos naptárba bárki megjelölhet publikus rendezvényeket, eseményeket, amelyeket a többieknek ajánlani szeretne.

Mire jó a fórumos térkép?
A térkép részlete egyrészt beszúrható a hozzászólásokhoz, másrészt lehetőség van a Fórumtagok lakhelyeinek (település) és egyéb publikus fórumos eseményeknek a megjelölésére. (A lakhelyedet úgy tudod megadni a térképen, ha a "Beállítások - Profil szerkesztése" gombra kattintasz, majd a "Cím keresése a térképen" (pl. település neve) gombra, ekkor elvileg nagyjából bejelöli a helyet és megjelenik egy buborék is, ebben kell a "Kijelölt hely koordinátáinak rögzítése" feliratra kattintani, majd "Mentés" és kész.) FONTOS: az egyes böngészők eltérően tudják / nem tudják kezelni a térképet, ezért ajánlott a Mozilla Firefox használata!

Hogyan tudok új fórumrészeket létrehozni?
Ha szeretnél újabb fórumrészeket / témákat nyitni, akkor ezt először is jelezd a Témajavaslatok c. topikban. Amennyiben a javaslat ott jónak bizonyul, létrehozzuk az új fórumrész szerkezetét és onnantól kezdve lehetőséged van a további szerkesztésre és fel tudod tölteni hasznos tartalommal.

Mikor készülnek el a jelenleg feltöltés alatt álló fórumrészek?
A fórum folyamatosan fejlesztés alatt áll és igyekszünk minden tervezett fórumrészt minél előbb elkészíteni, de ez rengeteg időt és energiát igényel, ezért az egyes részeket csak lassan tudjuk felépíteni, tartalommal megtölteni. A fórum építgetéséhez, fejlesztéséhez minden hasznos segítséget, fejlesztési javaslatot szívesen fogadunk!

Hogyan írhatok bejegyzést a blogra?
A fórum blog részlegén bármelyik regisztrált felhasználó indíthat saját rovatot. A fórumos blog célja egy-egy érdekesebb növényfaj bemutatása, ez lehet akár külhoni, vagy dísznövény is.

Mért vannak néha német szövegek is a fórumon?
Mert a fórum "lelke" a Xobor német fórumszoftver ill. fórumszolgáltató, amelynek nincs hivatalos magyar verziója. A jelen fórumon futó magyar verzió saját fordítással készült el ill. folyamatos fejlesztés alatt áll, éppen ezért a fórumszoftver frissítésekor újonnan létrejövő funkciók, feliratok, változtatások a magyar fordítás elkészítéséig átmenetileg német nyelvűek lehetnek.

Mióta működik a fórum?
A fórumot 2010-ben kezdtük el kialakítani egy korábbi, - sorozatos technikai hibák miatt végül működésképtelenné vált - fórumpróbálkozás jogutódjaként.

Mit tegyek, ha hibát (félrehatározás, elírás, stb.) találok a fórum valamely részén?
Jelezd a HIBABEJELENTő c. topikban és megpróbáljuk minél előbb javítani!

Felhasználhatom-e a fórumon szereplő információkat, képeket?
Fórumtagoknak non-profit, ismeretterjesztési, oktatási célra felhasználhatók a fórumon szereplő információk, képek, de minden esetben szükséges a BOTANIKAI FÓRUM, mint forrás és az átvett anyag szerzőjének megjelölése! (Amennyiben a fórum által átvett, máshonnan idézett, felhasznált anyagról van szó, akkor az EREDETI SZERZŐ megjelölése is kötelező, melyet hivatkozásként mi is minden esetben feltüntetünk!)

Látogatók
1 Fórumtag és 38 Vendég online:
regiusmarta

Fórum statisztikák
A fórumon 17314 topik és 72366 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).