#1

Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 26.10.2010. 17:16
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Ki mit szeretne még látni a fórumon, milyen témákat, topikokat, stb.

Fel!

#2

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 10:23
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Hát ő...
Nekem este eszembe jutott még két ötlet. Mindkettő hosszabb távon lehet érdekes szerintem.

Az egyik, hogy talán lehetne egy társulás topik. Mondjuk ahhoz már nagyon profinak kell lenni, és általában képtelenség képről, képekről társulást határozni, de azért talán érdemes benne gondolkozni. Ott is vannak védett társulások, amikről viszont talán már kevesebben tudunk. Talán a védett növényekhez hasonlóan, topikokban, akár a galéria segítségével lehetne ezeket tárgyalni. Persze ez már nekem is elég utópisztikusan hangzik, de azért király lenne.

A másik meg, hogy gondolom vannak olyan helyek, ahova többet járunk, ahova egy-egy felhasználó gyakrabban jut ki. Esetleg lehetne ezekről a területekről is külön leírásokat összerakni. Történetesen a Tétényi-fennsíkról találtam a neten leírást, hogy el tudjam helyezni és elképzelni, hogy hogy is néz ki, de mindenről aligha találnék. Amíg egy-egy túrabeszámoló adott esetben csak kevés infót, képet, ad a területről, addig egy folyamatosan fejleszthető összefoglaló leírás szépen tudná átadni, hogy miről is van szó. Ez se túl egyszerű, és felveti az esetleges bizalmas információk nyilvánosságának problémáját, de azért talán érdemes benne gondolkodni.

Fel!

#3

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 12:40
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Hm, hát ez a társulásosdi végülis érdekes ötlet... majd a későbbiekben lehet, hogy megpróbálkozunk vele valahogy! Többiek? Vélemény?

A területekről szóló ismertetővel kapcsolatban vannak fenntartásaim... de esetleg a túrabeszámolós topik kapcsán lehetne mindig bővíteni az adott területekről szóló topikokat: pl. a Tétényi-fennsíkról akár hetente is adhatok "frissítést", vagy ha más is épp arrajár akkor ő is hozzászólhat, hogy ő mit látott ott, stb. ...persze csak ha van ilyesmire igény a többiek részéről is!

Fel!

#4

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 13:10
- Petnov (gelöscht)
avatar

Ide is begépelem a gyomnövényes és kultúrnövényes topik javaslatomat. Mit szóltok?

Fel!

#5

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 13:18
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Nekem tetszik mindkettő, főleg a gyomnövény :).

Meg kéne szerezni a Pál Robi-féle Gyomnövényes könyvet...

Fel!

#6

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 13:26
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Ja és persze egy természetvédelmes topikot szerintem azért illene. Benne esetleg egy invazív növényekkel foglalkozót...

Fel!

#7

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 14:28
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Hm-hm... kérdés, hogy mi számít gyomnak? Pl. egy védetté vált vetési gyom, a konkoly is? Vagy mi számít kult. növénynek, egy nálunk nem honos, dísznövényként behozott faj? Vagy pl. nálunk is honos fajok kertészeti fajtái? Egyéb? Ezek azért nem annyira egyértelmű kategóriák, mint pl. a jogszabályi védettség!


Javítva: 27.10.2010. 14:29 | Fel!

#8

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 14:34
- Harka | 2.868 Hozzászólás

A Pál Robi-féle Gyomnövényes könyv nem tárgyalja, hogy mi a gyom? Tényleg nincs erre definíció?

De ez a kultúrnövényes dolog beindította a fantáziám. Én elég sötét vagyok a termesztett gabonák, szemestakarmányok, meg úgy az agrártudomány teljes területén. Szívesen látnék erről egy topikot, ahol megtanulhatom, hogy mi a különbség a búza, meg az árpa, meg a rozs, köles és rokonaik között. Persze erre ott a Füvészkönyv, de hát elég sok minden ott van a füvészkönyvben... :)

Fel!

#9

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 18:11
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Hogyne lenne definíció:

"A gyom, az adott helyen, adott embernek nem tetsző növényegyed."


Javítva: 27.10.2010. 18:12 | Fel!

#10

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 18:26
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Ahan, hát ezt tényleg nehéz megfogni...

Növényföldrajz, vagy Geobotanika topikot nagyképűség lenne indítani? Én nem értek hozzá, de kérdéseim vannak. Íme az első: Melyik a leginkább elfogadott, és alkalmazott Magyarország florisztikai beosztása - flóravidékek, flórajárások, nagytájak-kistájak, stb.?

Aztán még esetleg topikok:
Növénybetegségek (mitől sárga csíkos a fű?)
Növénymorfológia (avagy mi az a csészepikkely, meg vacokpelyva és hasonlók - elsősorban kezdőknek lenne hasznos, főként olyan fogalmak magyarázására, melyek nincsenek benne egyértelműen a füvészkönyv elején).

Fel!

#11

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 27.10.2010. 20:32
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Vegetációs tájbeosztás:

http://www.novenyzetiterkep.hu/?q=magyar/node/50

Hát ööö... növénybetegséges topikra szerintem nem fogunk vállakozni, egyrészt, mert nem értünk hozzá, másrészt az azért szerintem nem annyira tartozik ide, inkább valami növényvédelmis fórumon lenne a helye!

Morfológia esetleg lehet a Gumiszobában, bár szerintem azok a kifejezések, amik nincsenek benne a határozókönyvekben, azok nem véletlenül nincsenek benne...

Fel!

#12

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 28.10.2010. 08:53
- Petnov (gelöscht)
avatar

Igen a gyomkérdést túl lehet bonyolítani, de nem érdemes sokat rágódni rajta.
Egyrészt mert ezen esetben annyira szerencsések vagyunk, hogy mi döntjük el. :-)
Egy jó moderátorra is rábízható a dolog, majd ő eldönti.
De vehetjük úgy is, hogy pl. csak kultúrnövényben fotózható.
De szerintem tiszteletből is vehetnénk alapul Dr. Ujvárosi Miklós munkásságát és gyomfaj listáját. Ez 600 uszkve 800 gyomfaj. Szerintem már BF 5.0-nál fogunk járni, mire mindet megtaláljuk. :-)
stb. stb. majd még gondolkodunk

Fel!

#13

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 28.10.2010. 17:24
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Oké, ha szeretnétek, akkor majd lesz gyomos részleg... valószínűleg pl. egy Természetvédelem csoporton belül: 1. Invázív fajok; 2. Gyomok, stb. témák... vagy ha lesz Növénytársulásos részleg, akkor azon belül, majd még kitalálom! (Hm, hát a témához illő modit = Jaurinum, meg még egyelőre várjuk... )


Javítva: 28.10.2010. 17:26 | Fel!

#14

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 28.10.2010. 21:52
- lepenyhal | 2.472 Hozzászólás

A társulásosdit hogy képzelitek el? Beküld valaki egy állományképet és megmondjuk, hogy milyen társulás? Szerintem ennek a topiknak a legnagyobb haszna nem az lenne, hogy a kérdezők egyértelmű és helyes választ kapnak, hanem hogy ütköztethetjük a véleményünket. Ami nem utolsó szempont, sőt!

Fel!

#15

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 28.10.2010. 23:33
- atombela | 187 Hozzászólás

Sziasztok!

A társulásos téma kapcsán egyet értek az előttem szólóval! Nekem is tettszene egy ilyen topik, még ha fenntartásaim is vannak a cönológiával kapcsolatban...
A másik felvetés sokkal jobban izgat :) A gyomos topikkal kapcsolatban sajnos nem nagyon tudok konstruktív ötletekkel szolgálni. Csak annyit erről, hogy nem értek egyet azzal hogy az Újvárosi-féle "gyomlistát" tekintsük mérvadónak. Egyrészt azért mert 1973 óta olyan gyomfajok is megjelentek hazánkban, amik akkor még nem voltak jelen. Másrészt (és ez sokkal fontosabb) Újvárosi "gyomfelfogása" kísértetiesen hasonlított a Lila Pereszke által is leírt definícióhoz (bár nem fogalmaz meg általános meghatározást), így az a 805 faj került be a Gyomnövények c. könyvbe, amelyeknek detektálták már vmilyen szempontból nemkívánatos (akár erdőszegélyben előforduló mérgező növény) előfordulását. Az iménti okból találunk a könyvben védett, fokozottan védett fajokat, természetes társulások karakterfajait stb. Ezért úgy gondolom (persze ez nem túl tudományos hozzáállás), hogy azt h mi kerül be ebbe a topikba a közösség "jóérzésére" kellene bízni.
Az invazív fajok meghatározása sem sokkal kevésbé problémás mint a gyomoké, ezért azt javaslom, hogy az invazív topik helyett talán egy neofiton topikot kellene csinálni, azért is mert az újjövevények szubspontán előfordulásai is érdekesek lehetnek természetvédelmi szempontból (vö. pl. a selyemkóró a megjelenése után több mint 200 évig nem vállt invazív fajjá). És legalább a neofiton kategória könnyen definiálható és az invazívok nagy része beletartozik.

Fel!

#16

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 28.10.2010. 23:56
- lepenyhal | 2.472 Hozzászólás

A gyomok és társaik definíciójával kapcsolatban szerintem nem kell nagyon szigorúan gondolkodnunk, mivel pl. ha 1-el több faj kerül be a gyomok közé, akkor sem lesz semmi baj, nagyjából mindenki érteni fogja a lényeget. Hiszen ez csak egy fórum... :) Másrészt számos gyomfajunk természetesnek tűnő élőhelyek pionír faja - akkor most gyom vagy nem gyom?

Én nem érzem problémának az "invazív" elnevezést. Mivel természetvédelmi megközelítést akarunk, ezért potenciálisan veszélyes, özönszerű fellépésre képes fajokról lesz szó, de ebbe (szerintem) az adventív özönnövények mellett az őshonosakat is bele kéne venni, pl. Calamagrostis epigeios, Botriochloa ischaemum, Agropyron repens, ... hiszen ezek mind okoznak természetvédelmi problémát, miközben (tudomásom szerint mind) őshonosak. A neofitonok határainak definiálása szintén problémás, de ha abba belefogunk, akkor véglegesen eltávolodunk a lényegtől.

Fel!

#17

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 29.10.2010. 19:34
- Petnov (gelöscht)
avatar

Én jüészt igazat adok mindenkinek, és valahol ettől szép ez az egész, hogy ilyen dolgokról "beszélgetünk", hiszen erről szól a fórum. Még azzal is egyet értek, hogy nem értetek egyet az Újvárosi-féle "gyomlista" javaslatommal, hiszen én csak tiszteletből ajánlottam, úgymond alapkőnek. Az oldal alján olvasom (még ha nem is helyes kiejtéssel, és csak tippelve a jelentését): Wir begrüßen unser neuestes Mitglied: Jaurinum
Úgyhogy nagy örömünkre megérkezett, és hiszem, hogy remek gyomos moderátor lesz.

Fel!

#18

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 29.10.2010. 22:39
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Szerintem egész jó a kiejtésed!

Fel!

#19

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 06.11.2010. 12:05
- atombela | 187 Hozzászólás

Az előző témára visszatérve lehet hogy egy "Invazív és adventív fajok" ill. egy külön "Gyomfajok" topikot lenne érdemes csinálni, így minden ilyen jellegű dolog beleférne vhova, természetesen a természetvédelmi vonatkozásokkal együtt.
Sztem kellene itt is csinálni (úgy emlékszem az előző fórumon volt) egy abberrált növényes :) topikot, amibe föl lehetne tölteni képeket mutáns egyedekről, változatokról stb. Ez azért jutott eszembe mer most nézegettem a képeimet és 1-2 beleillene egy ilyen topikba.

Fel!

#20

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 06.11.2010. 19:36
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Oké, hát én is valahogy így akartam, úh. meggyőztél!

Lett mutánsizés fórum... nyissál benne topikokat, szerintem lehet minden furi izékének külön-küön topikja!


Javítva: 06.11.2010. 19:36 | Fel!

#21

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 10.11.2010. 14:36
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Van egy írás a berkenye fajokról itt: http://ngt-erdeszet.efe.hu/teendok/berkenye.htm.

Gondoltam a Sorbus topicban lenne a helye, mondjuk egy "Általános ismertető a Sorbusokról" topicban. Meg amúgy is lehetne szerintem minden ilyen ismertetőhöz egy általános rész, ahol mundjuk leírások vannak arról, hogy mi is az adott taxon, mitől az, mit kell rajta nézni (pl a kalász felépítése a Festuca-knál), stb... Talán azt meg lehet csinálni, hogy mindig ez az általános topic legyen a legelső, és akkor nem is keveredne a fajok közé.

Fel!

#22

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 10.11.2010. 19:27
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Látom már lettek is ilyen topikok. Lehet töltögetni!

Fel!

#23

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 12.11.2010. 11:55
- Petnov (gelöscht)
avatar

Az elmúlt években többen nagyon sokat fejlődtetek fényképezés terén. Ezért is gondoltam, hogy lehetne egy növényfényképezéses topik is. Ahol leírhatnátok egy-két remek fotóról, hogy mivel készítettétek. Gép, objektív, vaku, gyújtótáv, állvány/kézből stb.-stb.? Persze lehet, hogy túlzás erre egy topik, csak gondoltam feldobom, hogy mit szóltok hozzá?

Fel!

#24

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 12.11.2010. 12:43
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Részemről benne vagyok.

Fel!

#25

RE: Témajavaslatok, ötletek

- Ahol semmi sem OFF... 12.11.2010. 17:31
- Lila Pereszke | 18.272 Hozzászólás

Hm, hát itt az "Ahol semmi sem OFF..."-ban esetleg el tudok képzelni egy ilyen topikot... ha van érdeklődő, akkor hajrá, nyisson neki topikot!


Javítva: 13.11.2010. 23:23 | Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 10 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17372 topik és 72572 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).