#26

Turizmus

- Ahol semmi sem OFF... 11.11.2011. 00:12
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Kíváncsi lennék mit értenek azon, hogy "a természetjárás “jogi akadálymentesítése”, a gyalogos turizmust indokolatlanul akadályozó jogszabályi előírások korrigálása".

Az, hogy szeretnék növelni a természetjárók számát, az szerintem jó dolog, a társadalom elég tunya, egészségtelen, és túl keveset tud a környező természetről. Ez senkinek nem jó. A természetnek persze az nem jó, ha tömegeket eresztünk rá, de valahogy ezt meg kell tudni oldani, hisz a természetvédelem emberek nélkül kissé faramuci dolog szerintem. Gátlástalanságról azért talán még nincs szó!

Fel!

#27

RE: Turizmus

- Ahol semmi sem OFF... 11.11.2011. 14:07
- barkócza | 2.012 Hozzászólás

Tényleg jó lenne tudni, hogy mire gondolnak. Itt azért a vadászok nagyon szeretnék a "látogatókat" kiszorítani az erdőből. A jelenlegi erdőtörvény - némi egyedi értelmezéssel - letehővé teszi, hogy hónapokra lezárjanak egyes erdőrészeket, csak és kizárólag vadászatra hivatkozva. Egyes helyeken, Somogyban pl. meg is teszik, nem csak egyes erdőkre vonatkozóan, hanem bizonyos gazdaságok teljes területére, igaz, "csak" 15-9 óráig. (A vadász pedig közli, hogy a vadászat az egyedüli üdvozítő természetvédelmi tevékenység, és minél védettebb egy terület, annál intenzívebben kell rajta vadászni.)

Ugyancsak az előző erdőtörvény nem kötötte a tulajdonos hozzájárulásához, hogy egy éjszakára leverd a sátradat (nyilán a nem védett területekről van szó), a mostani ezt is engedélyhez köti. Meglehetősen életszerűtlen, hogy egy sátras túránál előre kelljen tudnom, hogy mikor, hol alszom, és ráadásul utána kellene nézni, hogy kinek az erdeje. A tűzrakás, szemét, hosszabb, csapatos táborozás az egy más kérdés.


Javítva: 11.11.2011. 14:08 | Fel!

#28

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 11.11.2011. 22:14
- lepenyhal | 2.472 Hozzászólás

"Ha egy gyakori, de látványos faj, magról való szaporítását ajánlja a túravezető, azért nem kellett volna elítélni (korábban Lepényhal) ... "
Ezt olvasva egy pillanatra a jereváni rádió recsegését véltem hallani... A mondatból néhány kulcsfontosságú körülmény hiányzik, amiket csak azért se fogok leírni, ha már egyszer töröltem. Ha te ezeket a körülményeket nem tudod, akkor inkább ne nyilatkozz. Ha tudod, akkor pedig ne torzítsd a tényeket.


Javítva: 13.11.2011. 10:17 | Fel!

#29

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 12.11.2011. 22:54
- atombela | 187 Hozzászólás

Egyetértek L. Hal törölt bejegyzésével abban, hogy az semmiképpen sem jó dolog ha egy természetvédelmi őr védett faj (gondolom a terület is védett volt) magjának gyűjtésére és annak szaporítására buzdítja a túra résztvevőit. Ezek után pedig még meglepődik, ha ezért valaki el merészeli marasztalni. Persze ezzel együtt elhiszem, hogy ez nem veszélyezteti az adott populációt, de azt nem hiszem, hogy azzal kellene (és lehetne) visszaszorítani a tisztázatlan származású, hazánkban védett növények kereskedelmét és termesztését, hogy azt mondjuk az embereknek, hogy semmi gond gyűjtsetek belőlük a természetben, lehetőleg védett területről, úgy legalább tudjuk h honnan származik! És persze az se jó (de tény) h egyes biológusok felhatalmazva érzik magukat arra h bárhonnan bármilyen növényt/magot gyűjtsenek, de erre sem az a megoldás hogy akkor most mindenkit hatalmazzunk föl erre! Csak azért akartam leírni ezt, mert szerintem nem jó ha valaki ezt hallja egy természetvédőtől, mert utána ezt magától más területekre/növényekre is ki fogja terjeszteni és ilyen kijelentések hallatán nem is igazán fogja komolyan venni a természetvédelmet. Persze gondolom (sőt biztos vagyok benne), hogy nem a rossz szándék vezérelte a túravezetőt, mint ahogy szerintem L.Halat sem hogy ezt szóvá tegye, úgyhogy remélem nem nagyon fog elharapózni a vita. Azzal pedig egyetértek h vannak ennél nagyobb természetvédelmi problémák is, de azért a "kicsik" mellett sem akarok elmenni szó nélkül!


Javítva: 12.11.2011. 23:08 | Fel!

#30

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 13.11.2011. 09:34
- Zöldmanó • - | 5 Hozzászólás

A Jereváni Rádió szellemiségét nem ismerem, de 3 hetet voltam Jerevánban (anno) - Ősi kultúrnépet, igaz barátokat ismertem meg bennük :-)
Remélem, itt mindenki annyira betartja a természetvédelmi szabályokat és elveket, amennyire lelkesen kommunikálják ezt 1-2 témában. Több szót nem érdemel az ügy ...
A jogi akadálymentesítést minden szinten elvégzik - nincsenek kételyeim arról, hogy kerékpáros és lovas utak, illetve versenyek lepik el a védett területeket. Ez pedig sem az élőhelyeknek, sem a zavarást nem tűrő fajoknak nem lesz jó ... bizony kellenek olyan területek (rezervátum), ahol az ember nélkül kellene elképzelni a természetvédelmet - ne legyünk már annyira nagyra magunkkal, a mögöttünk álló évezredek nem azt mutatják, hogy hasznos a jelenlétünk a természet számára!

Fel!

#31

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 13:33
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Zitat
ne legyünk már annyira nagyra magunkkal, a mögöttünk álló évezredek nem azt mutatják, hogy hasznos a jelenlétünk a természet számára!Ki mondta, hogy hasznosak vagyunk a természet számára? Ugyanakkor egy rendszernek, melynek szerves része, sőt hajtóereje a változás, hogyan lehet eldönteni, hogy mi a hasznos? 65 millió éve hasznos volt az égi áldás?

Zitat
nincsenek kételyeim arról, hogy kerékpáros és lovas utak, illetve versenyek lepik el a védett területeket.Most is vannak lovasok és más technikai sportot űzők a védett területeken, miért lenne akkora probléma a természetvédelmi szempontból legelviselhetőbb módon utakat kijelölni számukra, és ennek megfelelően szigorúbban büntetni az ezen utakról való letérést? Legalább magukénak éreznék az adott területet.

Fel!

#32

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 15:10
- Lila Pereszke | 18.218 Hozzászólás

Hát ott felétek más ám a helyzet... de a Bp. környéki élőhelyek, vagyis "kirándulóhelyek" tényleg elképesztő terhelésnek vannak kitéve! "Akar a nyavalya itt még több lovast, sportolót vagy akár kirándulót látni!" (- mondták a növények... )

Ráadásul ha mégis ráengedik őket, akkor szerintem senkinek nem lenne kapacitása arra, hogy ellenőrizze, hogy közülük hányan és merre és mért térnek le a kijelölt utakról... Nyilván ettől függetlenül is hiába van kirakva pl. a Tétényin is, hogy lóval lehetőleg ne merészkedjél be, mert pl. eszméletlenül gyomosít egy ilyen gyepet a lócitrom, azért mindig lehet találkozni lovasokkal... de minek még "akadálymentesíteni" is nekik a terepet?!


Javítva: 14.11.2011. 20:07 | Fel!

#33

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 15:53
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Hát vannak hátrányai a nagyvárosnak..., egy kevéske...

(Az mondjuk jó lenne, ha az eltérő körülményeket a törvénykezés is jobban figyelembe venné.)

Fel!

#34

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 20:12
- Lila Pereszke | 18.218 Hozzászólás

"Akar a nyavalya itt még több lovast, sportolót vagy akár kirándulót látni!" - mondták a növények...

Ja és szerintem erdei tornatanösvényeket sem valószínű, hogy szeretnének... nehogy már attól legyen majd egészségesebb a lakosság, hogy kijár a védett területekre 5 magastartást megcsinálni (ld. Beliczay-sziget)... vagy indián szökdelésben átugrál a védett növények között...


Javítva: 14.11.2011. 20:14 | Fel!

#35

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 21:33
- atombela | 187 Hozzászólás

A terep motorozással kapcsolatban a Kis-Kunságban mindkét esetre láttam példát, arra is hogy kijelöltek egy pályát h ne a környező, értékes növényzetű homokbuckákon motorozzanak és ezt be is tartották, és az ellenkezőjére is, hogy környező jó gyepekben is megnőtt a motorososok száma, garázdálkodása.

De igazából nem is ezért írtam most, hanem azért, hogy egy elég durva természetkárosításról számoljak be, ami most ősszel az ország első védett területén, a Debreceni Nagyerdőn történt. A védett területet kezelő Nyírerdő Zrt. a Nagyerdő legjobb részén, a Medvesarokban végzett tarvágást egy kb. 2 ha-os területen. Ennek során 20-25db, méteresnél nagyobb és 4-5 db 1,5 méternél is nagyobb átmérőjű kocsányos tölgyet vágtak ki (amelyek kora bőven meghaladja a 100 évet). Természetesen a gyöngyvirággal, salamonpecsétekkel, enyves zsályával és még sok jó erdei fajjal rendelkező aljnövényzet is megsínylette a tarvágást. Mindez úgy indult, hogy idegenhonos fafajok ritkítását fogják elvégezni.... Reméljük a civil összefogás és a HNPI tud majd valamit tenni a további hasonló esetek megakadályozása érdekében. Különben alig marad értékes, védendő része a Nagyerdőnek. Nem csodálkoznék rajta, ha a Nyírerdő Zrt.-nek pont ez lenne a célja, így védett értékek híján, úgy erdőgazdálkodhatnának ahogy akarnak (bár sajnos gyakorlatilag most is ez van). És akkor még nyomják, hogy ők mekkora természetvédők!

Fel!

#36

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 21:59
- Zöldmanó • - | 5 Hozzászólás

Ilyenkor arra hivatkoznak, hogy emberélet forog veszélyben, vagy vagyoni kár várható ... jó lenne tudni, hogy erdészeti vonatkozásban mi van a kezelési tervben. Az önkormányzat szigoríthat - ha akar. Persze, ha az adott területen megszűnik az erdő, akkor a védettség oka is, és akkor előbb-utóbb fejleszthetővé válik a terület ...
A Greenfo-n hasonlót követhetsz - szinte napról-napra - Budakeszi felett. De ezek piti ügyek, másutt nem 5, meg 50 fát vágnak, hanem 5-10 hektárnyi erdőket - legfeljebb, hogy betartsák a jogszabályokat, hagynak 1-2 sor fát, amelyet majd 3-5 év múlva levágnak.

Fel!

#37

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 22:12
- Harka | 2.868 Hozzászólás

A legjobb, mikor maga a Nemzeti Park Igazgatóság vágatja ki a legértékesebb erdeit, csak hogy valahogy kihúzza az évet...

Fel!

#38

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 14.11.2011. 22:23
- Zöldmanó • - | 5 Hozzászólás

Ez talán még nem harapódzott el náluk ... ha a szakmai gárda lecserélődik, akkor bármi előfordulhat - sajnos.

Fel!

#39

RE: Video

- Ahol semmi sem OFF... 20.02.2012. 18:27
- barkócza | 2.012 Hozzászólás
Javítva: 04.10.2012. 09:51 | Fel!

#40

RE: Video

- Ahol semmi sem OFF... 20.02.2012. 20:55
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Köszönjük a kis filmet!

Nekem nagyon tetszett.[happy]


Javítva: 04.10.2012. 09:51 | Fel!

#41

RE: Védetté nyilvánítás

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2012. 22:21
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Lápokat, lejtősztyeppréteket és homokbuckákat nyilvánítottak védetté:

http://index.hu/belfold/2012/02/22/lapok...tottak_vedette/

Köztük van a Pirtói-homokbuckás is, ami számomra oly kedves!


Javítva: 04.10.2012. 09:50 | Fel!

#42

RE: Vezetett túra: orchideák Telki felett

- Ahol semmi sem OFF... 23.02.2012. 09:25
- Lila Pereszke | 18.218 Hozzászólás

Na végre valami jó hír is van ebben a topikban...


Javítva: 23.02.2012. 09:32 | Fel!

#43

RE: Parlagfű

- Ahol semmi sem OFF... 27.07.2012. 22:08
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Már csak néhány nap ...

Csatolt képek:
xxIMGP4125-2.jpg

Javítva: 04.10.2012. 09:50 | Fel!

#44

RE: Parlagfű

- Ahol semmi sem OFF... 04.10.2012. 00:24
- orsoly | 1.074 Hozzászólás

Azért a parlagfű kérdés ugye nem konkrétan természetvédelmi kérdés, hanem inkább allergia-kérdés?
(Egy ismerősöm eszegette egy ideig a levelét, és teljesen megszűnt az allergiája. Én is megkóstoltam, elég keserű )


Javítva: 04.10.2012. 09:50 | Fel!

#45

RE: Magas kőris kéregnekrózist okozó gomba

- Ahol semmi sem OFF... 26.10.2012. 15:41
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Nem egy nagyon új dolog, meg biztos rengeteg kórokozóról lehetne itt posztolni, olvasgatni..., de azért hátha valakit érdekel:
Chalara fraxinea (magas kőris kéregnekrózist okozó gomba)

https://www.youtube.com/watch?feature=pl...d&v=y1GpufLkBto
magyar leírás: http://www.erti.hu/a-magas-koris-keregne...vizsgalata.html


Javítva: 26.10.2012. 17:05 | Fel!

#46

Veszélyben a szilasligeti láp

- Ahol semmi sem OFF... 14.12.2012. 14:19
- barkócza | 2.012 Hozzászólás

Ti mit tudtok a szilasligeti lápról? Az alábbi levelet továbbították nekem:

"Kedves Természetvédő Társaink!

Természeti értékeinkért aggódó szilasligeti lakosok nevében
kérem véleményüket, javaslatukat, segítségüket a Szilas-patak
kerepesi forrásvölgyét fenyegető veszély elhárítása érdekében.

A kerepesi helyi újság (Kerepesi Vélemény) 2012. júniusi
számából megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az
önkormányzat vízjogi engedélyt kapott ún. záportározó
létesítésére az ex lege lápként védett, így országos
jelentőségű védett természeti területnek minősülő, állami
tulajdonú ingatlanon. Az alpolgármesternek a Szilas TV júliusban
sugárzott adásaiban elhangzott nyilatkozata szerint a tervezett,
mintegy egy hektáros vízfelületet a későbbiekben csónakázó- és
horgásztóként kívánják hasznosítani (az adásról készült
felvétellel rendelkezünk).

A szóban forgó terület – éppen a Gödöllői Agrártudományi
Egyetem (SZIE) professzorainak javaslatára és szakvéleménye
alapján került megyei (később helyi jelentőségű)
természetvédelmi oltalom alá 1981-ben. A terület változatos
élővilágú, növénytársulásai közül a legértékesebb a védett
terület alsó harmadában kialakult forrásláp. Védettségére,
valamint a forrásláp jelenlétére tekintettel, törvények alapján
került állami tulajdonba, természetvédelmi szerv (Duna-Ipoly
Nemzeti Park Igazgatóság) vagyonkezelésébe, illetve országos
jelentőségű védett természeti terület kategóriába.

Megítélésünk szerint a záportározó létesítése már
önmagában is súlyos természetkárosítást jelentene a védett
területen, akkor is, ha a forráslápot „csak” közvetve érinti a
beavatkozás, mivel:


a mederépítés földmunkái értékes vizes élőhelyek (nádas,
magassásos) károsításával, idős, méretes fák alkotta erdőfolt
(puhafás ligeterdő) kivágásával járnának;


a lápot egykor létrehozó források vizét a területen lévő
vízműkutak jórészt elvonják, így a láp fennmaradásához
nélkülözhetetlen a környező területekről ide kerülő - sajnos,
csekély mennyiségű – csapadékvíz, esetleg a tervezett tározó
területén fakadó forrás vize, amelyeknek a láp fölötti
elzárása a láp kiszáradásához, megsemmisüléséhez vezethet;


a védett területre az északi határánál belépő vízelvezető
árok az év nagyobb részében száraz, a tapasztalat szerint erősen
megkérdőjelezhető, hogy elegendő vízmennyiséget juttathatna a
záportározó feltöltésére, illetve párolgási veszteségének
pótlására, átfolyás, megfelelő vízminőség biztosítására.

Sajnos, nem kell hozzá túlfűtött fantázia, hogy az ember eme
természetátalakító tevékenységének „eredményeként”
puhafás ligeterdő helyén egy hektárnyi dagonyát, lejjebb egy
kiszáradt, egykor jobb napokat látott forrásláp nyomait
vizionáljuk, majd, ha már okafogyottá vált a természeti
védettség, jöhet az építkezési vállalkozó…!

A záportározó létesítésének szükségessége egyébként is
erősen megkérdőjelezhető, de ha az említett vízelvezető árok
által szállított vízmennyiségre alapozzák a záportározó
feltöltését, „kísérletezni” a természetvédelmi területen
kívül, annak északi határán túli, beépítetlen területen is
lehetne. Ez a terület részben önkormányzati tulajdonban van, amit
időnként kaszálnak és szabadtéri közösségi rendezvények
helyszíneként használnak, de máshol évek óta parlagon hagyott,
korábbi szántók, elgyomosodott, bozótos, építési és egyéb
törmelékkel, szeméttel borított (!) területrészek alkotják.

A fenti aggályainkat jelezve, a helyi környezetvédelmi civil
szervezet (Pátria Civil Közhasznú Egyesület) augusztus végén
kérte, hogy a KÖTEVIFE vizsgálja felül döntését, a bejelentésre
választ a mai napig (nov.22.) nem kaptunk."

Fel!

#47

RE: Veszélyben a szilasligeti láp

- Ahol semmi sem OFF... 14.12.2012. 19:56
- Csukoka | 2.271 Hozzászólás

Kedves Barkócza! A nagyon sok hivatalos helyen is olvasott levelezőlistára felkerült az egyesület levele. Nem baj, ha botrány lesz belőle, a szerencsétlen Szilas-patakot már így is agyonszabályozta a vízügy. Aki önös (magán) érdekből fütyül a törvényekre, hát... Nem éppen egyedi eset.


Fel!

#48

RE: Veszélyben a szilasligeti láp

- Ahol semmi sem OFF... 14.12.2012. 20:00
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Ismerem azt a helyes kis területet, két település szorításában, valamint a HÉV és egy országút nyomvonala mentén található. Kár lenne érte.

Budapest agglomerációjában található és sajnos mint ilyen, védelem nélkül halálra van ítélve. Erre felé minden talpalatnyi földet be akarnak (be is fognak) építeni, vagy valamilyen "hasznot" hozóvá alakítani, mint például jelen esetben is csónakázó tó. Hacsak nincs természetvédelmi felügyelet alatt.

Nem nagyon hallottam a terület védettségéről. Ha megnézitek a Természetvédelmi Hivatal honlapján található térképet, akkor azon még a kerepesi focipálya is be van jelölve mint védett terület, de a Szilas-patak forrásvidéke nem. Máshol se nagyon látom a területt védettségének jelét, de hátha rosszul tudom.

Ha védett lenne, akkor az a DINP kezelésében lenne és csodálkoznák rajta, ha kiengednék a kezükből. Valószínűbbnek tartom hogy nem védett területről beszélünk, így sorsa alíghanem előre meg van írva.


Javítva: 14.12.2012. 20:03 | Fel!

#49

RE: Veszélyben a szilasligeti láp

- Ahol semmi sem OFF... 14.12.2012. 20:06
- Csukoka | 2.271 Hozzászólás

Ha Ex lege védett, akkor a DINP-nek és a Zöldhatóságnak is tudnia kellene róla. Ha Helyi védett, akkor is. De ha Natura 2000-es is egyben, nemcsak Ex lege, akkor bizony a hatóságok nagyot hibáztak. Minden forrás, a patakok forrásvidéke is, EX lege védett!


Fel!

#50

RE: Veszélyben a szilasligeti láp

- Ahol semmi sem OFF... 14.12.2012. 20:13
- Csukoka | 2.271 Hozzászólás

TIR Térkép szerint a Szilas Szilasligetnél is Ökológiai folyósó, lilával jelölve. És ez is egyfajta védettség.


Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 17 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17264 topik és 72238 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).