#1

series, section, kisfajok

- Botanikai tudakozó 10.11.2010. 14:31
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Valaki el tudná magyarázni, mondjuk a Rubus nemzetség példáján, hogy mik is azok a series, section, kisfajok, stb...

Szeretném tudni, hogy mégis mennyi Rubus faj van nálunk, és azokat hogyan lehet beilleszteni a rendszerbe.

És mik azok a kisfajok? Hogy illeszkednek a taxonómiai hierarchiába?


Javítva: 10.11.2010. 14:38 | Fel!

#2

RE: series, section, kisfajok

- Botanikai tudakozó 16.03.2011. 14:25
- manfai (gelöscht)
avatar

A series (sorozatot) sort jelent. Nemzetségen belül egy fajsor, egy (több) valamilyen jellegzetességben megegyező fajok összessége. Kisegítő taxonómiai elem, mint a többi is. Saját véleményem ma már inkább csak gondot okoz (általában, ha nem jól alkalmazzák). Azonkívül minden botanikusnak más lehet az a bizonyos jellegzetesség. Szélsőséges esetben ez olyan, mint az a meghatározás, hogy egy faj az amit egy taxonómus annak tart. A sectio (fajcsoport) tulajdonképpen ugyanez. Meglehetősen szubjektíven használható elemek.
Kisfaj. Még Soó Rezső professzor úr vezette be a fogalmat. Rég elavult. Nem igen használják. Soóó Rezső valamelyik könyvében fellelhető. Csak nem ezen a címen (http://ngt-erdeszet.efe.hu/teendok/berkenye.htm) található 26 kisfaj megnevezés izgatott fel?
"A 20. század lelkes botanikusai mégis jelentős számú új növényt tártak fel. Ezek többsége faj alatti taxon: alfajok, kisfajok és fontosabb hibridek." Ez alapján egy faj alatti taxon.
"Hogy illeszkednek a taxonómiai hierarchiába?"
Mondhatnám úgy is, hogy sehogy. Binominális nómenklatúra = nemzetségnév + fajnév. Gondolom ez nem újdonság. Minden más - szerintem - az adott faj diverzitzásába beletartozik. Csak az adott nemzetség alapos ismerete alapján lehet ma már megérteni a nemzetségbe tartozó fajok csoportosítását.

Fel!Látogatók
2 Fórumtag és 12 Vendég online:
Kemény Dió, Balino

Fórum statisztikák
A fórumon 17314 topik és 72368 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).