#1

Fórumtúra a Vértesben május elsején

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 08.05.2012. 15:22
- barkócza | 1.999 Hozzászólás

A túrára végül négy jelentkező akadt, Perszke, Kispistike, Gurgolya és jómagam. Kispistike és Gurgolya időhiány és a nagy melegre tekintettel kora reggel megnéztek egy helyet bíboros és vitézkosbor hibridek ügyében, majd egy lendülettel haza is mentek. Én Veszprémből jöttem, Fehérváron kilenckor a vasútállomásan találkoztam Pereszkével. Kispistikéék addigra nagyjából végeztek is, úgyhogy végül nem futottunk össze. Pedig a mélyhűtőm utolsó szotyós barkóca tartalékával, különböző vadgyümölcsök párlataival, és egy kis svájci büdös sajttal is készültem.

Pereszke kicsit aggódott, hogy majd a három hapsi túl erős túratempót hajt, de így, hogy ketten voltunk, nyilván "ifjúi lendületem" és "karcsú termetem" megnyugtahatta ezügyben. Zseniális módon ÚMF helyett egy befagyasztott üveg vizet hozott, amit, ahogy olvadt és fogyott, mindig újra fölöntöttünk, így mindig volt hideg vizünk.

Négy helyet néztünk meg, egyiket sem igazán alaposan, elsősorban a meleg miatt. Izé, az én útvonalaim elsősorban berkenyékhez, másodsorban orchikhoz és nőszirmokhoz igazodnak, remélem, Perszke nem kapott berkenyemérgezést. A berkenyék egyébként mind ugyancsak kitettek magukért, gyönyörű fényes leveleket növesztettek, és sokan már kinyílt virággal vártak minket.

Az első hely a Nagy-Vásár tető volt. Szépen elvittem Pereszkét a "berkenyedidaktikus" helyekre, vagyis ahol egymás mellett nőnek a fajok. Az egyik helyen barkóca, S. degenii és S. pseudolatifolia nőnek szinte egymásba (eugenii-kelleri egy pár lépésre), fönn a tetőn pedig inkább az aria csoport fajait (graeca, danubialis, meg legalább két másik) mutattam meg. Az orchik (purpurea, tridentata) nagyon visszafogottan nőttek, de az Iris arenaria mindenütt nagy számban virágzott. Meg-megálltunk a kistermetű rózsák mellett is, a spinosissimán kívül azért inkább csak a vállunkat vonogattuk. Telibe virágozott a henye boroszlán, az erdei szellőrózsa, előfordult sulyoktáska és még nem virágzó ezüstaszott is. Rengeteg volt a korongpár, és még szomorú estikébe is belefutottunk.

Pereszkével kapcsolatban reméltem, hogy tanulok tőle "normál" növényeket, és ez így is volt. Sőt, fényképeztünk olyan dolgokat, amik kelettek a galériába, pl. szagos müge, nyúlkapor, véreslapu - ez utóbbi kettő nekem új volt. Eligazított a kutyatejekkel kapcsolatban is. Megtudtam, hogy az a sárga valami, ami nagy tömegben nő, az a törpezanót, és az is egy problémás csoport.

Lefele ment egy árnyékos árokhoz értünk. Az árkok nem tipikus berkenye élőhelyek, egyszer mégis meglepetésemre egy árokban kimondottan sok berkenyét találtam. Solorina aztán megerősített, hogy ő is látott ilyet, és az S. pseudobakonyensis volt - az én esetemben is. Elmondom a történetet Pereszkének, és megjegyzem, hogy ebben az árokban viszont valamiért nincs jelen. Ahogy becsukom a szám, megcsillan egy ezüstös levél a lombkoronában. Odamegyek, hát persze, hogy pseudobakonyensis!

Következő helyünk a Gém hegy volt. Itt egy füves gerincecskére mentünk, ahol minden megvan, ami sziklagyepbe kell, az előző élőhelyhez képest még fanyarka, madárbirs és piros pozdor is - és persze berkenye özön. Innen egy bodzaszagú ujjaskosbor élőhely következett, sajnos, már éppen elvirágoztak. Itt is elmondom a történetet, hogy egyik tavasszal egy barkócát akartam megnézni, hogy virágzik-e, és akkor láttam meg, hogy mi nő a fa alatt. Megmutattam még egy ottani berkenye-paradicsomot is, degenivel, adamii-val, eugenii-kellerivel, és számtalan aria s.l.-val.

Innem átmentük a Vaskapu völgybe. Ez jó évben igazi orchis paradicsom, most inkább csak elvirágzófélben lévő agarak mutatkoztak. Kicsit odébb csepleszmeggyeket fénzképeztünk (galéria). Ugyanúgy, mint tavaly, sok volt a virág, de úgy tűnt, nem kötődött egyik sem. Innen egy bokros-füves oldal következett, ahol az agárkosborok összes színváltozata elő szokott fordulni, de most csak félig elvirágzottakat találtunk. Itt viszont rendesen virágoztak a bíboros kosborok, és bónuszként egy hófehér tarka (sisakos)kosborba is belebotlottunk.

Szándékosan a legvégére hagytam a Pogácsa rétet, mondván, hogy akkor kell odamenni, amikor a nap már egy kicsit laposabban jár, különben megsülünk. Melegnek így is elég meleg volt. Itt pókbangóra számítottam, de csak néhány agarat és egyetlen bimbós vitézkosbort találtunk. A poloskaszagúak sem mutatkoztak.

Megint kiderült, hogy a Vértesben azért megvan minden, ami szokott, de azért nem nő mindig minden kivánságra. Nagyon klassz virágkajtató nap volt. Részben a nagy meleg miatt, részben, mert már van elég képem a legtöbbjükről, nem nagyon fényképeztem. Pár dolgot felraktam a galériába. Ide az elvirágzás határán levő bodzaszagút teszem föl.

Csatolt képek:

Javítva: 08.05.2012. 15:25 | Fel!

#2

RE: Fórumtúra a Vértesben május elsején

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 08.05.2012. 17:04
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

Hű, hát nem nagyon tudom mivel kiegészíteni ezt a remek, részletes leírást... talán két dologgal:

1. Én általában az almát is zölden eszem, de a fagyasztott szotyós berkenyebigyók mégis meglepően finomak voltak, úh. aki még esetleg nem kóstolta eddig, az mindenképp szedjen magának, vagy majd próbálja meg nyaggatni Barkóczát ezügyben! (A párlatoknak meg ugye már így is legendás hírük van a fórumon... )

2. Barkócza igazán remek berkenyés-orchis túravezetést ill. kezdő berkenyész gyorstalpaló tanfolyamot tartott a "birtokán"! Így részben a berkenyék iránti lelkesedés, részben az agyforraló meleg miatt egy kicsit "félvállról vettük" a többi növényt és attól tartok kicsit lusták is voltunk lépésenként odakucorodni valami mellé fotózni, (pedig rengeteg szuper növény volt), úh. sajnos én sem tudom fotókkal kiegészíteni a beszámolót...
De majd még talán visszamegyünk valamikor egy szöszmötölősebb növényezésre is és akkor jobban megnézegetjük a "normál növényeket" is! Meg hozunk ide szép tájképeket is...

Fel!

#3

RE: Berkenyetúra 2.0

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.10.2012. 11:56
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

Barkócza olyan rendes volt, hogy tegnap ismét elvitt berkenyézni a Vértesbe... délelőtt még ragyogó napsütés volt, de délután már nagyon sejtelmes, ködös vidékeken jártunk, ami mondjuk gombák és mohák számára abszolút ideális! A múltkori gyilkos 40 fokhoz képest pedig főleg üdítő volt... ráadásul még sok berkenyén, galagonyán, vadkörtén találtunk termést is, így túra közben néha megálltunk legelészni is kicsit, így pótolva a hegymászás során elégetett energiát. Ráadásul legelészés közben találkoztunk egy - szintén a legelészéssel foglalatoskodó - nagy szarvascsordával is, akik talán a köd miatt sokáig egyáltalán nem vettek tudomást rólunk, így egészen közel tudtunk merészkedni hozzájuk!

Nagyon sok gomba volt, a "nem ehető kis vacakok" határozásával ugyan komoly gondban voltunk, de azért találtunk:
- 4 óriáspöfit is, amiből 1 már virágszerűen szétnyílt, 2-őt Barkócza némi szakszerű taperolás után túlérettnek / békén hagyandónak minősített és 1 pont jót is, amit elhoztunk)
- néhány piruló őzlábat (és egy igazi őz lábat is... vagyis az valószínűleg inkább egy szarvasé lehetett...)
- 1 frissen elhajított piruló galócát is, ami azonban kifogástalan, konyhakész állapotban volt, így szintén elhoztuk... sajnos többet nem találtunk belőle, mert láthatóan már leszüretelték őket előttünk (ezúton is várjuk az illető jelentkezését! )

A berkenyék remek formában voltak, egy részükön ugyan már viszonylag kevés levél volt, de a többségük szép őszi színekkel és finom termésekkel várt minket. (Ezügyben fotók és részletesebb leírás Barkóczától várható... )

Csatolt képek:

Javítva: 24.10.2012. 18:29 | Fel!

#4

RE: Berkenyetúra 2.0

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.10.2012. 13:38
- barkócza | 1.999 Hozzászólás

Szóval, szeptember elején szerveztem egy vértesi barkócaszedő túrát, végül Solorina jött egyedül. Szedtünk is, meg tanultam is a szokott helyeimen. Pereszke ugyanakkor nagyon sajnálta, hogy nem tudott résztvenni, úgyhogy okt. 23-ikára beprogramoztunk egy póttúrát. Ugyanazokat a helyeket jártuk végig nagyjából, mint Solorinával. Berkenye mellett persze gombát is akartunk szedni, ahogy Pereszke írta, sikerült is. A barkócafáimon már korántsem nyüzsögtek a bogyók, így keveset szedtünk, de sok szép egyéb berkenyét láttunk. Közben megint tanultam "normál" növényeket Pereszkétől, úgy mint élesmosófű, ebfolytó müge, gamandor, stb. A feltett képek sorrendben S. eugeni-kellerii, S. cf. graeca és S. subdanubialis. (Remélem, nem rontottam el.)

Egy szép, tipikus őszi virágba is belebotlottunk. Elég sokan voltak, de odafele elmentünk mellettük, csak visszafele vettük észre őket. Esetleg be lehetne tenni az október topikba.

A Nagy-Vásár hegyen az alkonyatban felkúszó köd igazi horrordíszletet teremtett. Zombik helyett azonban egy jólnevelt szarvascsorda került elő. Az egy csapatban lévő bikák azt jelentették, hogy a bőgésnek, bizony, már régen vége. A köd, a sötét és a kis kompakt gép ellenére várakozáson felül sikerültek a képek.


Végül íme a képek:

Csatolt képek:

Javítva: 25.12.2012. 18:10 | Fel!

#5

RE: Berkenyetúra 2.0

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.10.2012. 18:32
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

(Bizony-bizony, jól látjátok! Nem Barkócza cserélte össze a képeket... tényleg virágoztak a kisvirágú hunyorok!!! )


Javítva: 24.10.2012. 18:37 | Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 12 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16665 topik és 70184 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).