#1

Diósd, Kőbánya

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.11.2011. 14:38
- Lila Pereszke | 18.230 Hozzászólás

Ha valaki esetleg a Tétényi-fennsíkra készül nézelődni, akkor érdemes átugrani ide is, mert elég érdekes hely... Sajnos Diósd is azon bp.-i agglomerációs települések közé tartozik, ami már annyira beépült, hogy hivatalosan sincs külterülete. Sőt, nem hogy külterülete nincs, még nagyobb belterületi zöldterületei sincsenek ezt a kőbányát leszámítva. Nyilván ez a rész is annak köszönheti, hogy viszonylag megmenekült a beépítéstől, hogy a bányák-pincék miatt sokáig omlásveszélyes volt építkezni a környéken.

A terület mindössze pár hektáros, két nagyobb köbányán kívül az azokat övező erdőt, bokorerdőt ill. sztyeprét, sziklagyep maradványokat foglal magában. Sajnos botanikai szempontból valaha jóval kedvezőbb állapotban volt, mint manapság, kb. 10 éve ugyanis "rendezték" a bányákat és környezetüket, vagyis eltávolították a balesetveszélyes részeket, megerősítették a maradékot és kiirtották a növényzetet, hogy alkalmas helyszín legyen a települési rendezvények lebonyolítására (sajátos módon ezzel "összhangban" helyi jelentőségű term.véd. területté is nyilvánították). A rendezésnek köszönhetően valóban fellendült a terület forgalma és persze ezzel párhuzamosan a növényzet degradácója is.
Korábban a Tétényi-fennsík szinte valamennyi védett faja előfordult itt is, mára azonban ezek többsége kipusztult, vagy mint pl. a Convolvulus cantabrica esetében is, mindössze pár tő maradt (azokat is erodált / taposott utak veszik körbe, tehát egy rossz lépés és végük...) A növényzet pusztulását még gyorsítja, hogy persze ezt a területet is sújtják a szokásos problémák, települési ill. zöldhulladék kiszórása, motorozás, stb. ill. sajnos a környező telkek tulajdonosai is évről-évre egyre beljebb nyomulnak a kerítéseikkel...

Etttől függetlenül nagyon szép őszi színeket lehet most látni és azért mindig lehet valami érdekes növényt is látni, én pl. most találtam a bányaudvaron lévő "színpad" oldalán egy kis Gymnocarpium robertianum-ot, pedig korábban még nem találkoztam vele a környéken és vannak egyéb érdekességek is, pl. kaptárkövek, elhagyott pincék, stb.

Csatolt képek:

Javítva: 17.12.2012. 17:02 | Fel!

#2

RE: Diósd, Kőbánya

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.11.2011. 14:58
- Lila Pereszke | 18.230 Hozzászólás

Na még pár őszi színes kép...

Csatolt képek:
Fel!

#3

RE: Diósd, Kőbánya

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 17.12.2012. 17:14
- Lila Pereszke | 18.230 Hozzászólás

A tavalyi őszi hangulatképek után itt van néhány mai téli hangulatkép is... első ránézésre kicsit sivár ilyenkor a hely, de a nyáron rommá szikkadt mohák ill. zuzmók viszont ilyenkor szenzációsan szépek!

Csatolt képek:

Javítva: 17.12.2012. 17:17 | Fel!


Látogatók
1 Fórumtag és 10 Vendég online:
Lila Pereszke

Fórum statisztikák
A fórumon 17283 topik és 72285 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).