#1

plant list hiba???

- Ahol semmi sem OFF... 03.05.2020. 23:07
- Kemény Dió | 5.316 Hozzászólás

Culcitium nivale a Delilia biflora szinonímája lenne? Ez nem két nagyon eltérö növény? Mi folyik itt?

http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/gcc-117556

Crocus vittatus = Crocus reticulatus?

http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-327795


Javítva: 03.05.2020. 23:10 | Fel!

#2

RE: plant list hiba???

- Ahol semmi sem OFF... 04.05.2020. 08:53
- bosna sarajevo | 4.894 Hozzászólás

az első párost nem tudom megítélni (lehet akár szimpla hiba is)

a másik "hiba" oka viszont egyszerűen az, hogy Crocus vittatus Raf. NEM azonos a C. vittatus Schloss. & Vuk. névvel


el kellene már felejteni azt, hogy a ThePlantList (és számtalan társa) valami központi, világméretű tökéletes taxonómiai adatbázis lenne - szó nincs erről, de nem azért, mert "hibásak" lennének (bár vannak köztük elég igénytelenek is), hanem azért, mert NEM taxonómiai adatbázisnak készültek

ezek NÉVGYŰJTEMÉNYEK, azaz a növényneveket a szerzővel és a publikáció helyével (ami a nevet végképp pontosítja) közlik, ebből a szempontból nélkülözhetetlen segítséget jelentenek

azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy ezek után még a nevek naprakész taxonómiai megítélését is tartalmazzák - erre ugyan tesznek kísérletet, de ezt helyesebb egyfajta iránymutatásnak, segítségnek tekinteni, és nem "szabványnak", ahogy egyesek gondolják

egy komoly taxonómus nem veheti komolyan a ThePlantList szinoníma-viszonyait, viszont neki is elsőrendű segítség lehet, mint névkatalógus (találtam már egyébként hibát a katalógusban is, olyan komoly listában, mint az ipni.org, ezek ugyanis vesznek át egymástól ezt-azt, és ha az eredeti közlésben hiba van, akkor az multiplikálódik, nincs ember, aki a millió fölötti nevet folyamatosan visszaellenőrizné)

Fel!

#3

RE: plant list hiba???

- Ahol semmi sem OFF... 04.05.2020. 17:57
- Kemény Dió | 5.316 Hozzászólás

Köszönöm. Azt hittem, hogy ez egy mérvadó, nagyon komoly adatbázis, amelyet minden régióból leellenöriznek szakemberek.

A Delilia-Culcitium páros ezt cáfolja (hacsak nem minden más internetes képadat téves). Ezúttal lecsekkoltam a szerzöket is (köszönöm a figyelemfelhívást)

A Crocus vittatus Schloss. & Vuk.-ot a C. heuffelianus Herb.-bel egyesíti, ami már hihetöbb.

Az ÚMF-böl elég sok fajként kezelt taxont összevonnak.

Fel!

#4

RE: plant list hiba???

- Ahol semmi sem OFF... 06.05.2020. 15:26
- bosna sarajevo | 4.894 Hozzászólás

Igazán mérvadó adatbázis egy van, a Kew által működtetett IPNI - és még abban is vannak hiányosságok (tehát pl. egy fajnév vagy kombináció nincs benne), és ritkán hibák is (persze ez kb. a faj szintig igaz, a faj alatti egységek "központi" számontartása szinte a lehetetlennel egyenértékű). De az is egy NÉVGYŰJTEMÉNY, és pl. a szinonímák megadásáról és egyebekről itt sincs szó (nagyon jól teszik - teszem hozzá).
A ThePLantList és társai kevésbé szilárd alapon, de nagyobb közönséget célozva igyekeznek taxon-értelmezéseket és hasonlókat is közvetíteni, de egymillió feletti névnél ezt nem lehet naprakészen tartani. (Van például egy Euro+Med adatbázis is, aminek az értelmezéseiből a Plantlist is átvesz sokat, de az sem tökéletes). A taxonómia és nomenklatúra folyton alakul, nevek jönnek-mennek, és gyakran a mindent-összegző-nagy-monográfiák megállapításai sem sziklaszilárdak, mert pl. egy másik szakértő nem ért valamivel egyet - de ez NEM BAJ, a tudomány elvben ilyen, kutatunk, bizonyítunk (vagy bizonyítani vélünk), valaki átveszi, valaki nem.
Úgy gondolom, hogy még Magyarország szintjén is nagy nehézségeket okozna egy szakmailag perfekt, naprakész és általánosan elfogadott névjegyzéket (benne a szinoníma-viszonyokkal) létrehozni (nem véletlenül nincs is), nagyobb földrajzi egységre pedig szinte lehetetlen. Ami van, azt persze lehet használni (a PlantList-et is), de ésszel, óvatosan, oda-vissza ellenőrizve.

Fel!


Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
Plant List
Topik helye: Botanikai tudakozó - Gurgolya
5 05.01.2012. 23:09goto
Írta: bosna sarajevo • Nézet: 335
Szolgálati közlemények
Topik helye: Technikai panaszkodó... - Lila Pereszke
71 25.12.2020. 18:16goto
Írta: Lila Pereszke • Nézet: 4920
Jogszabályok, listák
Topik helye: Intro - Lila Pereszke
3 02.10.2012. 20:37goto
Írta: Lila Pereszke • Nézet: 393

Látogatók
0 Fórumtag és 27 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16937 topik és 71089 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 230 Felhasználó (07.07.2022. 10:29).