#26

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 11.06.2011. 13:41
- orsoly | 1.074 Hozzászólás

Kössz, ez is egy jó tipp.

Fel!

#27

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 14.06.2011. 12:23
- novalusz | 497 Hozzászólás

Ha könnyű kis kompakt géped van, akkor nem kell dögnehéz állvány, és jóval olcsóbb is mint egy tükörreflexeshez való "nehezék". A kis gépet egy könnyű, összecsukható műanyag állvány is elbírja és nem is dől fel vele. Nekem volt is annó (talán még meg is van?), főleg erdőben vettem elő. Szóval ebben az esetben túlzás a "cipelés" szót haszálni, a határozó nehezebb.

Fel!

#28

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 14.06.2011. 12:43
- novalusz | 497 Hozzászólás

Írod mobe, hogy csak természetes fénnyel dolgozol. Én szikrázó napsütésben igyekszem vagy árnyékot adni a témának és úgy fotózni, vagy vakuval deríteni, mert egyébként túlzottan kontrasztos lesz a fotó. Ha habitus képet készítek, akkor sokszor nem tudom árnyékba varázsolni a teljes témát, ilyenkor csak a vakus megoldás működik. Persze ideális esetben hajnalban vagy kissé felhős időben fotózik az ember, de nincs mindig ideális eset.

Nem direkbe szoktam vakuzni, hanem reflexernyőbe, az szépen szórja a fényt. Az ernyő elfér az állvány mellett a táskában, súlya se jelentős. Mondjuk nem könnyű eltalálni a megfelelő természetes fény - vaku arányt, még én is tanulom. Itt az első négy kép így készült: Kövér daravirág. Igényesebbek az esetleges becsillanást GIMP-ben kiretusálhatják, igazából nekem sem ártott volna. Aztán van, hogy felesleges a küzdelem, most szombaton pl. egy csomót variáltam három, éppen napsütötte sávban lévő sárga gyűszűvirággal, a végén egész elfogadható lett az eredmény, aztán később belefutottam egy szintén délceg, de teljesen árnyékos területen lévő példányba. :-) De azért jót játszottam.

Fel!

#29

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 14.06.2011. 17:39
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Na jó, finomítok, mert azért előfordult már, hogy vakut használtam. Növényfotózásnál az elmúlt három évben talán, ha háromszor. Az persze egyértelmű, hogy a szórt fény az igazi. A vakuval egyébként az is a gondom, hogy a táskámba, ami úgy 4 kg lehet, már nem is fér bele. Ott van még az állványom a maga kb. 2,5 kg-jával, amit nem táskában, hanem kézben viszek. Az állvány egyik lábára gumiztam összetekerve egy szép nagy fóliát (tkp. sitteszsákot), azon térdelek, ha vizes a talaj, de azon szoktam feküdni is, ha talajszintről fényképezek. Ezt használtam egyébként már árnyékolásra is, csak olyankor jó lenne, ha még két kezem lenne.

Jó a daravirágod, tényleg alig látszik a vaku.

Fel!

#30

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 14.06.2011. 20:28
- novalusz | 497 Hozzászólás

Az állványt még te ajánlottad nekem annó, szóval ugyanolyat cipelek. Én újabban az állvány táskájába gyömöszölöm a vizet és a kaját is, a határozó egy külön kis oldaltáskában van, kéznél, plusz van még a fényképezőgép táskája. Mondjuk ha előveszem az állványt, akkor néha nem is rakom vissza. Illetve a fényképezőgép a nyakamban van, és akkor már lehet a fényképezőgép helyére pakolni az esőkabátot. Ha esik, úgyis felveszem, a gép visszafér.

A rágumizás az állványra ötletes.

Másik téma: én pár hónapja rendeltem a neten szürke kártyát, hogy a színek hitelesek legyenek. Főleg a lilák és a pirosak nem tetszettek. http://mtapesdesign.com/whibal/

Fel!

#31

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 14.06.2011. 23:11
- mobe | 1.181 Hozzászólás

És használod is a szürke kártyát? Én is próbáltam (Kelby legújabb PS könyvének a hátuljában van erre a célra kártya), de nekem nem jött össze. RawTherapee-val konvertálok,ennél is úgy lehet elvileg a színhőmérsékletet és az árnyalatot beállítani, hogy a próbaképen ott van a kártya, és arra kell kattintani a mintavételhez. Teljesen elment a meleg tartományba. Így most az a kézenfekvő megoldás, ha vegyes megvilágítottságú a téma illetve a téma+a háttér, hogy a főtémával azonos megvilágítottságú és megvilágítási szögű homogén valamiről készítek egy felvételt a színhőmérséklet értékek leolvasásához. Ezt általában nem vagy csak alig kell korrigálni.

Egyszer el kellene mennünk együtt fényképezni, csak kellene egy harmadik is aki cipekedés vagy akció közben kapna le minket. (Bár rólam pár hete készült lesből ilyen kép.)

Fel!

#32

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 15.06.2011. 08:34
- novalusz | 497 Hozzászólás

Használom, és szerintem működik. Elvileg minden egyes terméket bemérnek (van fent az oldalukon pár videó), és csak az kerül forgalomba, ami a megadott határértéken belül hozza a szürkét. Mondjuk az árnyalatot nem állítom a kártyához, de akkor lehet hogy kipróbálom a RawTherapee-t. A mostani kakascímeres kérdésemben látszódik is a kártya (a cm miatt): klikk

Mondjuk néha lemaradok, pl. felhőben fotózok, aztán mire a kártyára kerülne a sor, kisüt a nap. Most hogy belegondolok, előbb kellene a kártyát fotózni.

Persze, kinézhetnénk egyszer valami kirándulást, majd írok üzenetet. Arra figyeljünk majd, hogy az állványokat össze ne cseréljük!

Fel!

#33

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 15.06.2011. 11:34
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Az enyémen ott a felgumizott fólia.

Fel!

#34

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 30.03.2012. 15:12
- v.józsef (gelöscht)
avatar

Üdvözlök mindenkit.
Nagyjából végig olvasva a hozzászólásokat, pár gondolatot én is leírok, de lehet, ez már off.
Nem akarok okoskodni ezért ha kicsit hosszúra sikerült és olyasmit írtam ami már lerágott csont, akkor elnézést kére.
Makrózáshoz, a kompakt gépek nagyon jók.
Olyat kell választani, aminek az objektíve elég nagy átfogású.
És lehessen rá rakni raynox nevű előtétet, ami még nagyobb nagyítást tud, mint az alap obi makró állásban.
A makrózásnak nagyon sok trükkje van. Sokszor a fény is zavaró lehet, főleg a nővények fotózásánál, mert sok olyan növény van, amelyik erősen tükrözi a fényt, és hiába exponál alá az ember a téma kiég. Ezért vagy árnyékolni kell, vagy fénysátrat kell állítani.
A vakuzás kikerülhetetlen dolog, és nem ördögtől való. Csak tudni kell alkalmazni.
Az a tapasztalatom, hogy a beépített vakuk makrózásnál szépen körbevilágítják a témát, mert közel van az obihoz. Tanácsos rátenni kis házilag gyártott diffuzort.
Sokszor egy fehér lap is jó szolgálatot tesz drítéskor.
Ha tükörreflexes gépe van az embernek, de nincs megfelelő makró obija, makrózásnál a vakuzás elkerülhetetlen, mert a közgyűrűk használata erős fényveszteséget idéz elő.
Tapasztalatom, hogy a vaku jó segéd eszköz.
Makrózásnál lehetőleg mindig manuális fókuszt használok. Nem azért mert nem bízom az autófókuszban, hanem mert jobban oda tudok fókuszálni, amit a témából ki akarok emelni az élességgel.
Fehéregyensúlyt ha az embernek olyan fotós táskája van, aminek a belő fele szürke, azon lehet állítani. De lehetőleg a gyári beállítást nem kell elállítani. Az gyárilag általában jó és színhelyes képet ad, ezért ha lehetőség van rá, akkor a gépi fehéregyensúlyt automatára állítom. De ha elégedetlen az ember az eredménnyel, és van lehetőség az állítgatásra át lehet a fényviszonyoknak megfelelően, napfényt, vagy árnyékos programot is érdemes kipróbálni. Ha van a gépnek ilyen menüje.
Sajnos bármilyen jól is sikerült egy kép abba utólag mindig bele kell nyúlni. Nem úgy mint régen a diába.
Sokszor kell zajt szűrni, és a színeken kontraszton állítgatni.
Képek vágása, tömörítése után élesíteni.
Én az ADOBE Photoshop –ot használom.
A program elég gépigényes, de ha van memória, lehetőleg a CS4 vagy 5 kell megszerezni.
De ne feledkezzünk mega jó monitorról sem, amit illik időnként kalibrálni.
Ajánlom a Digitális Fotómagazint aminek van internetes oldala is fotóvilág címen.
Itt elég sok érdekes, és hasznos tanácsot lehet olvasni, az utómunkákkal kapcsolatosan.

Fel!

#35

RE: Természetfotózási tippek, trükkök, tanácsok

- Ahol semmi sem OFF... 30.03.2012. 20:05
- Lila Pereszke | 18.244 Hozzászólás

Üdv a fórumon!

(P.S.: pfff, ma épp egy Viola kitaibeliana-t próbáltam lefotózni... )

Csatolt képek:
Viola kitaibeliana (1).JPG
Fel!

#36

Mondd, te kit választanál...?

- Ahol semmi sem OFF... 16.01.2013. 16:29
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Sziasztok,

fényképezőgép vásárláson gondolkodom. Jobb kompaktot szeretnék, kihajtható lcd kijelzővel, jó makro lehetőséggel. A két jelölt a Panasonic Lumix DMC-FZ150, és a Nikon Coolpix P7700. Szerintetek...?

A linkek:

Panasonic

Nikon


Javítva: 16.01.2013. 16:30 | Fel!

#37

RE: Mondd, te kit választanál...?

- Ahol semmi sem OFF... 16.01.2013. 17:37
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Szia!

Én a Lumixxal kattintgatok, de szakértelem híján inkább nem adnék tanácsokat, de ha van konkrét kérdésed, arra megpróbálok válaszolni.

Fel!

#38

RE: Mondd, te kit választanál...?

- Ahol semmi sem OFF... 16.01.2013. 17:47
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Úgy érted, hogy ugyanezzel a Lumixszal?

A kérdés az, hogy a makróról mi a véleményed. Egész pontosan, ha nem nagylátószöggel, hanem valami kellemsebb perspektívával makrózol, akkor mennyire lehet közelmenni, mennyire lehet kis dolgokat lelőni vele?

Az egyetlen kritika, amit erre a Lumixra mondanak, hogy kicsit zajos a képe. Te ezt hogy látod?


Javítva: 16.01.2013. 17:47 | Fel!

#39

RE:

- Ahol semmi sem OFF... 25.10.2013. 00:15
- angilady | 46 Hozzászólás

Húú, ez az infó nagyon hasznos, köszönöm szépen!

Fel!


Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
fehér föld (=Fagopyrum esculentum)
Topik helye: Fotó-feladványok - Harka
10 04.10.2012. 13:22goto
Írta: Harka • Nézet: 496

Látogatók
1 Fórumtag és 15 Vendég online:
topoly

Fórum statisztikák
A fórumon 17311 topik és 72361 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).