#1

ANEMOCHORIA / HYDROCHORIA / ZOOCHORIA / AUTOCHORIA

- Botanikai fogalomtár 22.05.2012. 19:21
- Lila Pereszke | 18.251 Hozzászólás

A növényfajok sikeres terjedésének feltétele a magvaknak az anyanövénytől minél távolabbra történő eljuttatása, ennek érdekében különböző terjesztési mechanizmusok alakultak ki az egyes növénycsoportoknál. Ezek típusa:ANEMOCHORIA -szél általi terjedés (Eredete: görög: "anemos" = szél)

A szél útján terjedő magvak vagy nagyon apró méretűek, pl. orchideák magjai, vagy pedig olyan felületnagyobbító képletekkel (szárnyakkal, szőrőkkel, bóbitákkal és egyéb repítőkészülékekkel) vannak ellátva, melyekkel - némi szél segítségével - nagy távolságokra is eljuthatnak. Pl. Pulsatilla grandis, Acer campestre, Betula pendula, stb.


HYDROCHORIA - víz általi terjedés (Eredete: görög: "hydro" = víz)

Vízi, vízparti növények jellemző terjedési stratégiája. A sikeres víz általi terjedés feltétele, hogy a mag ne merüljön el és ne rothadjon el a nedvességtől, ezért egyes fajok mezokarpiuma kis fajsúlyú, ún. "úszószövetté" módosult, pl. Cocos nucifera.

Ide tartoznak azok a fajok is, amelyek magjai ugyan nem úszva terjednek, de terméseik az eső hatására nyílnak fel és hullanak ki a magjaik, pl. Sedum acre, Iberis sempervirens, Thlaspi perfoliatum, stb.


ZOOCHORIA - állatok általi terjedés (Eredete: görög: "zoón" = állat)

Az állatok általi terjesztés a legváltozatosabb módosulásokat hozta létre a különböző fajok termésein ill. magjain. Típusai:

EKTO- / EPIZOOCHORIA: az állatok a testükön terjesztik a magvakat, mert azok beleragadnak a bundájukba a különböző ragadós, tüskés, horgas szőrös, stb. képleteik segítségével, pl. Torilis arvensis, Arctium lappa, Uncarina grandidieri, stb.

ENDOZOOCHORIA: az állatok a magvakat a tápcsatornájukban hurcolják el, ezért a magvakat színes, ízletes burkok (arillusz, húsos termések, áltermések, stb.) borítják, a magvak pedig aprók és emészthetetlenek, így sértetlenül haladnak át a tápcsatornán (sőt, egyes esetekben még szükséges is a csírázásukhoz az "emésztés"), pl. Taxus baccata, Sorbus aucuparia, Malus sylvestris, stb.

MYRMECOCHORIA: az állatok általi terjesztés speciális módja, a hangyák végzik a terjesztést, ezért a magvak általában aprók, a föld közelében találhatók és különböző függelékekkel, pl. hangyakalács vannak felszerelve, pl. Chelidonium majus, Corydalis cava, Galanthus nivalis, stb.


ANTROPOCHORIA - ember általi terjedés (Eredete: görög: "anthropos" = ember)

Olyan - más terjedési módokhoz is besorolható - növények, melyek terjedésében az ember tudatosan vagy véletlenül nagy szerepet játszik. Elsősorban az emberi tevékenységgel behurcolt özöngyomok, melyek az emberi közreműködés, behozatal után már egyéb módon is terjednek, (pl. szél által), pl. Asclepias syrica, valamint egyéb ruderális ill. szegetális gyomok sorolhatók ide, amelyek terjedése az emberi tevékenységhez kötött élőhelyekkel függ össze, pl. Chenopodium hybridum


AUTOCHORIA - saját erőből történő terjedés (Eredete: görög: "autos" = önmaga, magától)

A növény saját maga is "aktívan" közreműködhet a magjai terjesztésében, ehhez speciális pl. hirtelen felnyíló, a magokat nagy erővel szétszóró termésekkel kell rendelkeznie, pl. Geranium robertianum felnyíló termése, vagy az Ecballium elaterium kocsányáról hirtelen leváló, közben a magokat kilövő termése, stb.


Kapcsolódó fogalmak:
- ELAIOSZÓMA


Érdekességek, linkek, egyebek:
- URL


Képek, ábrák:
1. feltöltés alatt - Feltöltés alatt


Javítva: 23.06.2012. 18:50 | Fel!


Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
ELAIOSZÓMA / HANGYAKALÁCS
Topik helye: Botanikai fogalomtár - Lila Pereszke
0 22.05.2012. 19:07goto
Írta: Lila Pereszke • Nézet: 917

Látogatók
0 Fórumtag és 12 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17333 topik és 72428 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).