#1

ANIZOFILLIA / ANISOPHYLLIA / EGYENLŐTLENLEVELŰSÉG

- Botanikai fogalomtár 22.05.2012. 17:42
- Lila Pereszke | 18.261 Hozzászólás

ANISOPHYLLIA - egyenlőtlenlevelűség, anizofillia (Eredete: görög: "ana + izos" = egyenlőtlen +görög: "phyllo" = levél)A hajtástengelynek ugyanazon a nóduszain eredő levelei között méretbeli különbség van. 2 típusát különböztethetjük meg:

INDUKÁLT ANIZOFILLIA - A nehézségi erő a hajtásokon dorziventrális szimmetriát eredményezhet, melynek következtében az ugyanazon a nóduszon eredő levelek közül a felsők kisebbek, az alsók nagyobbak, pl. korai juhar (Acer platanoides)

HABITUÁLIS ANIZOFILLIA - Örökletes egyenlőtlenlevelűség. Függőlegestől eltérő helyzetű hajtások dorziventrális szimmetriája miatt az ugyanazon a nóduszon eredő levelek közül a felsők kisebbek, az alsók nagyobbak. Pl. hegyi csipkeharaszt (Selaginella helvetica).

(Az anizofillia a heterofillia (felemáslevelűség) egyik alesetének is tekinthető, de heterofillia esetében a különböző levelek különböző nóduszokon fejlődnek, anizofillia esetében pedig ugyanazon a nóduszon fejlődnek a különböző levelek.)

Abban az esetben ha ugyanazon a fiatal növényen a levelek alakja az egyed fejlődési stádiuma miatt eltérő, akkor heteroblasztiáról beszélünk.


Kapcsolódó fogalmak:
- HETEROBLASZTIA
- HETEROFILLIA


Érdekességek, linkek, egyebek:
- anizofillia


Képek, ábrák:
1. feltöltés alatt - Feltöltés alatt


Javítva: 30.07.2012. 15:37 | Fel!


Látogatók
1 Fórumtag és 12 Vendég online:
Cirsiocani221

Fórum statisztikák
A fórumon 17346 topik és 72468 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).