#1

csillagos májmoha rügytartója hogy működik?

- Botanikai tudakozó 07.02.2012. 13:40
- disznófülgomba | 1.234 Hozzászólás

Kedves Mindenki!
A nyáron készült csillagos májmoha (barátnőm fotója) rügytartóinak funkciójáról szeretnék valamivel többet megtudni, mint ami a Neten hozzáférhető. Azt írják, hogy "A növény vegetatív szaporodását a telep fölső oldalán lévő rügykosárkákban keletkező lencse alakú sarjmorzsák szolgálják."

A kérdésem, hogy ez azt jelenti,hogy a sarjmorzsák kiszórodnak ebből a kosárkából és új növény lesz belőlük?( ha nagyon hülye a kérdés, elnézést, sajnos kicsit gombául gondolkodom, :-)Lehetne egy kicsit pontosítani ezt a folyamatot?
Köszönöm a segítséget:

Csatolt képek:
Fel!

#2

RE: csillagos májmoha rügytartója hogy működik?

- Botanikai tudakozó 07.02.2012. 15:19
- Lila Pereszke | 16.136 Hozzászólás

Röviden:

Igen...

Hosszabban:

A mohák is 2 módon szaporodhatnak, ahogy a többi növény: ivarosan és vegetatívan és ők egyébként többnyire az utóbbit használják, mivel az előbbit még leírni is macerás, nem hogy elmagyarázni a kis moháknak... ú.h. amelyik moha nem érti meg, az csak vegetatívan tud szaporodni!

Vegetatív szaporodás

Sima ügy, vagy letörik egy-egy darab az anyanövényből és az növöget tovább, vagy pedig úgy van, ahogy írtad, hogy a rügykosárkákban először spéci sejtek, majd belőlük lencse alakú sarjmorzsák fejlődnek, amik egészen addig összeköttetésben vannak az anyanövénnyel egy szálon keresztül, amíg teljesen ki nem fejlődnek, akkor leválnak és várják az esőt, ami kimossa őket a kosárkából és elviszi őket valami jobb helyre... ahol először előtelep (protonema), majd csinos felnőtt májmoha (gametofiton) lesz belőlük és kezdhetik növesztgetni a saját rügykosárkáikat és így eszméletlen gyorsan be tudnak lepni pl. egy fél öntözött üvegházat és nagyon nehéz őket onnét kitessékelni...

Ivaros szaporodás

Kell hozzá egy fiú májmoha, meg egy lány májmoha. A lánymohák receptákulumán (nyeles tartóizé) az archegoniumokban (1. ábrán: 1.) fejlődnek a petesejtek, a fiúmohák receptákulumán az antheridiumokban (1. ábrán: 2.) fejlődnek a spermatozoidok. A további történésekről itt van egy nagyon jó ábra: Marchantia polymorpha - 2. ábra Némi csapadék segítségével a spermiumok eljutnak a petesejtig, létrejön az archegoniumokban a sporofiton (diploid, spóraképző nemzedék), ami spórákat termel, amik idővel kihullanak... és kábé ugyanott vagyunk, mint a sarjmorzsák esetében, kialakul az előtelep, majd a mohanövény.

Csatolt képek:

Javítva: 14.12.2013. 10:03 | Fel!

#3

RE: csillagos májmoha rügytartója hogy működik?

- Botanikai tudakozó 07.02.2012. 16:33
- disznófülgomba | 1.234 Hozzászólás

Kedves LP!
Annyira jól elmagyaráztad, hogy én máris több, mint elégedett vagyok Ezek szerint a pohár-, fészek gombák tőlük lesték el ezt a szaporodási módot, hogy az esőre bízzák passzívan a szaporodásuk elősegítését. Nem hiába néztük mi akkor ezeket a kis élőlényeket gombának! :-))))
http://www.anbg.gov.au/fungi/birds-nest-cannonball.html cikk megértésén "fáradozom" s erről jutott eszembe a feltett kérdés.
A magyarázó szöveg humora már csak hab volt a tortán, köszi!!!!

Fel!

#4

RE: csillagos májmoha rügytartója hogy működik?

- Botanikai tudakozó 07.02.2012. 16:51
- Lila Pereszke | 16.136 Hozzászólás

Hű, én pohárgombával eddig még csak párszor találkoztam, de tényleg hasonló lehet a folyamat!

(P.S.: moháknál a végeredmény szempontjából csak annyi a különbség, hogy amíg a vegetatív szaporodás során a rügykosárkában lévő szaporítóképletekből klónok lesznek (az anyanövénnyel genetikailag megegyező haploid egyedek), addig az ivaros szaporodás során genetikailag eltérők (a sporofiton diploid és meiózissal keletkeznek a haploid spórák)

Fel!

#5

RE: csillagos májmoha rügytartója hogy működik?

- Botanikai tudakozó 07.02.2012. 19:43
- disznófülgomba | 1.234 Hozzászólás

Köszi.
És még az is hasonló bennük, hogy mind a pohár, mind a tégely gomba "gömböcskéi " avagy a májmoha sarjmorzsái "köldökzsínórral" kötődnek az anyukájukhoz, míg meg nem "érnek".

Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 10 Vendég online

Üdvözöljük a legújabb fórumtagot: Rita
Fórum statisztikák
A fórumon 13967 topik és 59598 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).