#1

Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 09:45
- novalusz | 497 Hozzászólás

A szombati Csodarétre tervezett kirándulás Papinhoval és Barkoczával a vártnál összetettebbre sikerült.

Először is Mórahalom belterületén nem fordultunk le a megfelelő kereszteződésnél, és pont akkor fogtunk gyanút, amikor már elértünk a Nagyszéksós-tóig. Gyönyörű vizes terület, a bivalyok kitartó munkájának köszönhetően már van nyílt vízfelület, láttunk bíbicet, csért, kócsagot, és ami növényes szempontból a lényeg: közönséges rencét (1).

Aztán csak sikerült eljutni a Csodarétre is, ahol a mocsári kardvirágokra (2) nem lehetett panasz, esetleg annyi, hogy túlságosan óvatosan kellett lépkedni. Volt itt még sárga borkoró (3), budai imola (4) (ennek azonosításán nem sokat agyaltunk: ki volt írva), fűzlevelű peremizs (5), a virágzás legvégén lévő vitézvirág (6) és elvirágzott mocsári kosbor (7) is. Belefutottunk egy vezetett csoportba - és ez nagy szerencsének bizonyult, mert a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola munkatársától kaptunk egy kis útmutatást és meg is invitált bennünket a közösségi házba. A tanácsnak megfelelően átsétáltunk a Tandari-rétre. Illetve előtte még megálltunk egy árnyékos helyen eszegetni, desszertként előkerült a berkenye (vajon ki hozta?), aztán Papinho nem bírt magával és kiment hogy növelje a begyűjtött napsütétes órák számát. Jött a hírrel, hogy van valami ezerjófű, de nem tudja melyik. Lápinak bizonyult, egy részen rengeteg volt belőlük (8) (9).

A folytatást Papinho vagy Barckocza billentyűzetéből várhatjuk.

ui.: A képeket ha egyesével tölti fel az ember, akkor tuti nem keverednek össze és megtartják a sorrendet.

Csatolt képek:

Javítva: 20.06.2011. 10:05 | Fel!

#2

RE: Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 10:37
- mespilus | 485 Hozzászólás

Tökjó beszámolót írtál, térképpel, képekkel, mindennel Borzasztóan sajnálom, hogy nem tudtam csatlakozni, pedig én itt lakom a környéken. De remélem jövőre is jöttök addig meg járom egyedül a Zalföldet...

Fel!

#3

RE: Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 15:38
- nagyezerjofu | 309 Hozzászólás

Köszönjük a beszámolót, jó volt olvasni/nézni. A Csodarétre mindig kinézek, amikor Szegeden van dolgom. Legközelebb átsétálok a Tandari-rétre is! :-)

Fel!

#4

RE: Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 20.06.2011. 19:11
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Irigyellek Benneteket, de nekem sajna most nem jött össze. Csak ismételni tudom ez előttem szólókat: jó a beszámoló és jók a képek!

Fel!

#5

RE: Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 21.06.2011. 22:51
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Könnyű volt nekem a meleggel harcolni, hiszen egyedül én ittam Barkócza saját készítésű csipkebogyó pálinkájából, az pedig sok mindenre megfelelő védettséget ad.

A közösségi házban aztán a kedves háziasszony útmutatást adott arról, hogy a közeli Zákányszéken hol nyílik az Epipactis bugacensis, így hazafelé tettünk egy rövid kitérőt az elmagyarázott helyhez, ahol rövid keresgetés után Barkócza meg is találta hazai különlegességünket. A környezetében még elég sok E. atrorubens is virágzott, csak kár hogy az egyre gyengülő fénynél és az időnként még mindig felerősödő szélnél elég nehéz volt fényképezni. Sajnos a terület egyik részét már teljesen birtokába vette a selyemkóró, így a terület tudatos kezelése nélkül kérdéses a nőszőfüvek jövője.

Csatolt képek:
Fel!

#6

RE: Mórahalom környéke (Csodarét és társai)

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 22.06.2011. 00:22
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Felénk (Kiskunhalas környékén) a két nőszőfű az idősebb homoki nemes nyarasokban viszonylag közönségesnek mondható. Tehát nem feltétlen az érintetlen, ős élőhelyek kellenek neki. Persze a selyemkóró jót aligha tesz nekik...

Fel!


Látogatók
2 Fórumtag és 16 Vendég online:
Csukoka, Balino

Fórum statisztikák
A fórumon 17310 topik és 72358 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).