Érdekes filozófiai kérdés... 
Én nem nagyon tudok olyan bogyóról, amit nem humán vonatkozásban is mérgezőnek tartunk (szerintem ha nem is mindegyik, de valamilyen specifikus állat biztosan meg tudja enni). Egyedül a Nandina domestica-ról olvastam olyat, hogy a ciántartalma miatt okozott már mérgezést, amikor a kiéhezett vonuló csonttollúak túlságosan sok bogyót ettek meg belőle egyszerre. Találgatás szintjén három hirtelen ötletem van:
- az érett bogyók általában kevésbé mérgezőek, mint az érésben lévők és ezt színváltozással is jelzik, a növény tehát nem megmérgezni akarja a fogyasztót, csak ilyen módon próbálja rávenni, hogy ne egye meg idő előtt a félérett bogyókat
- a növény nem akarja, hogy egyetlen állat egye meg az összes bogyóját, ezért nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek a termések
- egy "dögös" természetfilmben hallottam egyszer olyat, hogy egy-egy erdőben maradó és ott lebomló (őz)tetem annyi extra tápanyagot jelent az adott területnek, mintha 100 évre elegendő műtrágyát szórnánk ki, ilyen alapon akár meg is érhetné egy-egy növényfajnak kinyírni a fogyasztót, hiszen így idővel extra tápdús talajba kerülhetnek a magjai