Mérgező bogyók

- Botanikai tudakozó Tegnap 15:18
- hakansukur | 193 Hozzászólás

Mint laikus kérdezném hogy a mérgező bogyónak, mint termésnek mi az evolúciós előnye? Mi az előny abban hogy a bogyó csak a növény kvázi közvetlen környezetében eshet talajra és csak ott van lehetősége kifejlődni? Mert ugye ha jól tudom a bogyótermést sok esetben madarak egyéb állatok befalják majd ürülékkel terítik akár jó messzire az anyanövénytől, így segítve a növényfaj terjedését. De mérgező bogyó esetében ez nem járható út ( kiveve ha pl a bogyó csak emberre mérgező de más allatfajra nem) . Illetve annak sem látom értelmét hogy a bogyó megöli azt az állatot ami befalta. Ilyet nem is igen ismerek a természetben hogy egy faj egyede megöli egy masik faj egyedet a "semmiert".

Fel!

RE: Mérgező bogyók

- Botanikai tudakozó Tegnap 16:48
- Lila Pereszke | 18.611 Hozzászólás

Érdekes filozófiai kérdés...

Én nem nagyon tudok olyan bogyóról, amit nem humán vonatkozásban is mérgezőnek tartunk (szerintem ha nem is mindegyik, de valamilyen specifikus állat biztosan meg tudja enni). Egyedül a Nandina domestica-ról olvastam olyat, hogy a ciántartalma miatt okozott már mérgezést, amikor a kiéhezett vonuló csonttollúak túlságosan sok bogyót ettek meg belőle egyszerre. Találgatás szintjén három hirtelen ötletem van:

- az érett bogyók általában kevésbé mérgezőek, mint az érésben lévők és ezt színváltozással is jelzik, a növény tehát nem megmérgezni akarja a fogyasztót, csak ilyen módon próbálja rávenni, hogy ne egye meg idő előtt a félérett bogyókat

- a növény nem akarja, hogy egyetlen állat egye meg az összes bogyóját, ezért nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek a termések

- egy "dögös" természetfilmben hallottam egyszer olyat, hogy egy-egy erdőben maradó és ott lebomló (őz)tetem annyi extra tápanyagot jelent az adott területnek, mintha 100 évre elegendő műtrágyát szórnánk ki, ilyen alapon akár meg is érhetné egy-egy növényfajnak kinyírni a fogyasztót, hiszen így idővel extra tápdús talajba kerülhetnek a magjai

Javítva: Tegnap 16:49 | Fel!

RE: Mérgező bogyók

- Botanikai tudakozó Tegnap 21:37
- Pacsirtafű | 548 Hozzászólás

Egy további szempont a korábban leírtakon túl: bizonyos növényi hatóanyagok igenis specifikusak, pl. a kapszaicin, ami az emlősök ellen hatásos, a madarak viszont nem érzékenyek rá. Ennek egyik célja tudtommal az, hogy a növény termését a növény számára megfelelő fogyasztó szervezet fogyassza el. Ugyanis a magok csak akkor tudnak így terjedni, ha csírázóképesen ki is jutnak az állat másik végén... Egy emlős és egy madár tápcsatornájának működése között vannak különbségek, nem mindegy, hogy a növény a közös evolúciójuk során melyekhez alkalmazkodott.
További észrevétel: nem feltétlenül mindegy, hogy a bogyóban/termésben a hús, vagy a mag (vagy mindkettő) mérgező. Sokszor a magok pont azért mérgezőek, hogy a magokat fogyasztó állatok ellen védekezzen a növény. Nyilván egy szétrágott, embrió és/vagy táplálószövet nélküli mag esetén már édesmindegy, milyen messze jutott az anyanövénytől.

Fel!

Látogatók
2 Fórumtag és 65 Vendég online:
tmoni10, Kemény Dió

Fórum statisztikák
A fórumon 17519 topik és 73351 hozzászólás van.

Rekord látogatottság: 813 Felhasználó (22.01.2025. 12:04).