#1

Gérbicsezés

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 27.05.2011. 22:22
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Tegnap „Barkocza” megmutatta egyik kedves bóklászó helyét a Vértesben. Délután mentünk, 5 óra után értünk a helyszínre. A kaptatón felfelé az út mellett láttam meg a számomra még ismeretlen terebélyes harangvirágot. Bent az erdőben mindenfelé nyílt a kétlevelű sarkvirág. Megérkeztünk a reménybeli gérbics lelőhelyre, ahol, ha sokat nem is találtunk, de azért akadt szép példány. Továbbmentünk, néhány vaddisznót és szarvast megzavartunk vacsorájukra készülvén. Aztán Barkocza bemutatta a pázsitos nőszirmokat is. Őket aztán elég nehéz fényképezni, nagyon elbújnak a magas leveleik között, azokat meg persze nem bánthatjuk. Ráadásul már kezdett sötétedni, és ők egyébként is árnyékos helyen voltak.
Már szürkült, amikor egy hűvös völgyben elkezdtünk leereszkedni. A félhomályban Barkocza felfedezte bent a sűrűben a már virágzó farkasölő sisakvirágot. Róla már csak vakuval készíthettem felvételt. (Az Exif tanulsága szerint 20 óra 5 perc volt.)

Kiérve az erdőből megállapítást nyert, hogy azért jó vackor- és barkócatermés várható.

Nagyon jó kiruccanás volt, szép élményekkel, néhány felvétellel és – mivel kivételesen nem volt velem a riasztó szerem – egy szép pár kullanccsal tértem haza.

Csatolt képek:

Javítva: 29.05.2011. 13:05 | Fel!

#2

RE: Gérbicsezés

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 30.05.2011. 18:53
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Az az igazság, hogy Mobét el akartam vinni egy helyre, ahol egyszer vagy harminc gérbicset találtam egymás hegyén-hátán. Itt viszont viszonylag korán beleszaladtunk egy gyönyörű példényba, úgyhogy már nem töltöttem az időt további keresgéléssel, mert ment le a nap, és a pázsitos nőszirmokig volt még gyaloglás elég. Van arrafelé turbánliliom is jócskán, de nem volt vele szerencsénk. A farkasölő sisakvirágokról olyan emlékeim voltak, hogy mutatóban akad. Ehhez képes több százas, esetleg ezres populációba futottunk bele.

Tegnap késő délután megint kiugrottam gérbicsezni (nem volt több időm). Egy "tuti" helyre mentem, ahol minden évben kijön tizenegynéhány példány. Hát most volt harminc csak azon a helyen. Egyébként is úgy nézem, hogy az idei év különösen jó a gérbicseknek.

Megnéztem a csepleszmeggyeket is, hogy fogok-e tudni piros bogyót fényképezni az idén, Hát, hiába virágzott, termést most egy darabot sem láttam. A Dégen berkenyék viszont tele vannak. Újra megtaláltam egy gigantikus fanyarka bokrot (magasabb nálam, és legalább két méter átmérőjű), az szintén szépen terem.

Csatolt képek:

Javítva: 30.05.2011. 18:57 | Fel!

#3

RE: Gérbicsezés

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.06.2011. 17:56
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Szépek, irigykedtem!

Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 2 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17339 topik és 72448 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).