#1

Technikai és egyéb fórumos tudnivalók!!!

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 13:04
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás
Javítva: 30.04.2021. 08:48 | Fel!

#2

Új topik nyitása / hozzászólások

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 13:28
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Új topik nyitása / hozzászólások

A fórumon az átláthatóság érdekében minden önálló témának (pl. növényhatározási kérdés) új topikot kell nyitni a megfelelő fórumrészen (pl. Milyen hazai növény?) belül, ezt az "Új topik nyitása" gombra kattintva lehet megtenni.Már megnyitott topikok esetében, a korábbi hozzászólások alatti "Válaszol" gombra kattintva lehet bekapcsolódni a beszélgetésbe.Fontos: a korábbi hozzászólások alatti "Válaszol" gomb megnyomása nem jelenti automatikusan az adott hozzászólás idézését, csupán egy új hozzászólás írást teszi lehetővé. Ha az egyértelműbb válaszolás érdekében idézni is szeretnénk valamelyik korábbi hozzászólást, akkor a "Válaszol" gomb megnyomása után, a hozzászólás írásának megkezdése előtt a korábbi hozzászólások felső sarkában található "Hozzászólás beszúrása idézetként" gombra kell kattintani. Vagy pedig a hozzászólás címének átírásával kell jelezni, hogy miről van szó. (A"Fórum figyelő" rovatban is az ide beírt cím jelenik meg témaként ill. lehet ezekre keresni is!)Hozzászólások írásakor a szöveg szerkesztésére a felső ikonsor szolgál, ezek jelentése sorban: 1. vastag betű - 2. dőlt betű - 3. aláhúzott betű - 4. áthúzott betű - 5. nagyobb betű (ismételhetően beszúrható) - 6. kisebb betű (ismételten beszúrható) - 7. szöveg balra rendezése - 8. szöveg középre rendezése - 9. szöveg jobbra rendezése - 10. felsorolás beszúrása - 11. választóvonal beszúrása - 12. kód beszúrása - 13. idézet beszúrása - 14. spoiler / rejtett jegyzet beszúrása - 15. link beszúrása - 16. linkelt kép beszúrása - 17. videó beszúrása - 18. mailcím beszúrása - 19. szmájli beszúrása - 20. betű színének megváltoztatása Az ikonok használata előtt az adott szövegrészt mindig ki kell jelölni!A korábbi saját hozzászólásokban lévő elírások, pontatlanságok korlátlan ideig és bármennyiszer javíthatók az alattuk lévő "Szerkesztés" gombra kattintva.De hozzászólást teljesen törölni csak az admin tud! A törlés nem visszavonható!


Javítva: 21.02.2014. 21:11 | Fel!

#3

Képek feltöltése / képek átméretezése

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 14:26
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Képek feltöltése / képek átméretezése

A fórumra a képeket belinkelés helyett mindig a fórumra kell feltölteni, mivel a linkek egy idő után már nem biztos, hogy működnek, a feltöltött és meghatározott növényképek viszont növelik a fórum "adatbázisát" és információtartalmát!
A hozzászólásokhoz képet vagy egyéb fájlokat a "Fájlok (képek) csatolása" gombbal lehet feltölteni. A gombra kattintás után ki kell választani a feltöltendő fájlt (ill. a "További fájlok feltöltése" gombbal fájlokat), majd alul a "Fájlok feltöltése" gombra kell kattintani.A hozzászólásokhoz korlátlan számú kép csatolható, de a csatolható max. fájlméret 2MB, ennél nagyobb képeket a rendszer (általában) nem enged feltölteni! Ezért a képeket feltöltés előtt célszerű átméretezni, tömöríteni. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet tenni a TinyPic nevű, ingyenesen ITT LETÖLTHETŐ programmal!

A feltöltött képek a hozzászólás elküldése után automatikusan megjelennek csatolt fájlként a hozzászólás alatt, NEM KELL AZOKAT KÜLÖN BESZÚRNI A HOZZÁSZÓLÁSBA, mert ez legtöbbször inkább zavaró, mint hasznos!

(Beszúrásra csak abban a ritka esetben lehet szükség, ha valamilyen oknál fogva mindenképp a hozzászólás szövegébe szeretnénk képet beilleszteni... ekkor fontos, hogy beszúrás előtt a kurzor a megfelelő helyen legyen ill. azt is be kell állítani, hogy a beszúrt kép mekkora legyen!)

A tévesen feltöltött képeket a feltöltés után a "Törlés" gombbal tudjuk eltávolítani ill. a már elküldött hozzászólások esetében a "Szerkesztés" gombra kattintva a csatolt fájlok között kell a hozzászólás újbóli elküldése előtt kipipálni azokat, amiket törölni szeretnénk.


Javítva: 12.04.2013. 17:28 | Fel!

#4

Fórumos beállítások / fórumkövetés

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 14:26
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Fórumos beállítások / fórumkövetés

A fórumos felhasználói profil kialakítására a privát üzenetek kezelésére és a fórumos beállítások változtatására a jobbra fent legördülő menüben van lehetőség. A "Privát üzenetek"-re kattintva privát levelezést folytathatunk bármelyik fórumtaggal.

A "Beállítások" menüpont megnyitása után a "Profil szerkesztés és jelszóváltoztatás" opciót választva kitölthetjük a profilunkat (az adatok megadása természetesen nem kötelező!) ill. feltölthetünk magunknak valamilyen - max. 100 x 100 pixel és 20KB nagyságú - választott avatar-képet is!

A "Beállítások" menüpont megnyitása után a "Fórumtulajdonságok és értesítési beállítások" opciót választva beállíthatjuk miről kérünk e-mail értesítőt ill. a "Hozzászólások sorrendje" - Időben csökkenő" opciót választva beállíthatjuk, hogy belépés után minden topikban a legfrissebb hozzászólás legyen legfelül, így könnyebben követhetők a topikok.A "Legutóbbi hozzászólások" menüpontot választva fordított időrendben listázva megnézhetjük a fórumos hozzászólásokat. (Belépés nélkül ugyanezt a menüpontot a felső linksor "H.sz.-ek" menüpontjából tudjuk megnyitni.)

(A fórumon az új hozzászólásokat - belépés után - a pitypang-ikonok változása is jelzi: ha valamelyik fórumrészen / topikban új hozzászólás van, akkor a topik előtti "ép" pitypang-ikon "elfújt" pitypang-ikonra vált, majd megnyitás / elolvasás után ismét visszaáll a korábbi "ép" pitypang.)


Javítva: 12.04.2013. 17:29 | Fel!

#5

Térkép

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 14:29
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Térkép

A fórumos térképet a böngészők eltérően kezelik, ezért a kifogástalan működéshez ajánlott Mozilla Firefox használata! A fórumos térkép 2 dologra használható:

1. a profilodban be tudod állítani a lakhelyedet ill. engedélyezni tudod annak megjelenését a közös "fórumtérképen"
2. hozzászólásokhoz beszúrhatók térképrészletek

Lakhely beállítása:

A jobbra fent legördülő menü "Beállítások - Profil szerkesztése" opció választása után lent a Térkép részen a "Térkép mutatása" gombra kell kattintani (vagy pedig a "Cím keresése a térképen"-re kattintva kell megadni a települést), majd a térképen belenagyítva rá kell kattintani arra a helyre amit be akarunk jelölni, majd a megjelenő buborékban a "Kijelölt hely koordinátáinak rögzítése" gombra kell kattintani, utána "Mentés" és kész. A lakhelyed így felkerül a felső linksorban elérhető fórumos "Térkép"-re!Térkép csatolás hozzászóláshoz:

A hozzászólás írásakor a "Térkép csatolása" gombra kell kattintani, kijelölni a helyet, rákattintani, majd az "Ort übernehmen" gombra kell kattintani (és meg lehet adni egy elnevezést is a jelöléshez.) A térkép a bejelölt hellyel ezután automatikusan csatolva lesz a hozzászóláshoz.


Javítva: 12.04.2013. 17:29 | Fel!

#6

Naptár

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 14:29
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Naptár

A fórumos naptárban bárki beírhat olyan - publikus - rendezvényeket, előadásokat, amelyeket a többieknek ajánlani szeretne. Új esemény bejegyzéséhez a felső linksorban a "Naptár" fülre kell kattintani, majd kiválasztani a napot. A kiválasztott napra kattintás után az "Új bejegyzés / program hozzáadása" gombra kell kattintani és megadni a program adatait, majd "Mentés". (Az időtartam kipipálásakor a program végének időpontját is megadhatjuk.) Az esemény - amennyiben publikus - ekkor megjelenik a fórumos naptárban és a többiek a részvételi szándékukat is jelezhetik az "Én megyek!" ill. "Nem megyek!" gombokkal.A bejegyzésre kattintva a későbbiekben bármikor módosíthatjuk, vagy törölhetjük azt az "Opciók" fülre kattintva ill. szintén az opciók között található a "Térkép csatolása" gomb is, amelyre kattintva térképen is bejelölhetjük az esemény helyszínét.


Javítva: 12.04.2013. 17:29 | Fel!

#7

Képgalériák működése

- Üdv a fedélzeten! 12.04.2013. 14:29
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Képgalériák működése

A képgalériákba képet minden olyan regisztrált felhasználó tölthet fel, akinek van ehhez jogosultsága, ezt a fórum adminjától (Lila Pereszke) kell kérni!

A képgalériákba képeket az adott faj mappájába belépve az "Új képek feltöltése" gombra kattintva lehet tallózni, majd feltölteni. (Új fotóalbumot / mappát NEM KELL nyitni, mert már minden hazánkban előforduló fajnak van mappája!A galériákba képet feltölteni csak következő szabályok betartásával lehet:

- csak biztosan meghatározott fajok képeit lehet feltölteni!

- a képeket feltöltés előtt át kell méretezni, tömöríteni! (pl. ezzel a programmal: TinyPic) (A képgaléria szélessége 900 pixel, célszerű ekkora képeket feltenni, bár a nagyobb képekkel sincs gond, ezeket a program kicsinyítve jeleníti meg!)

- a feltöltött kép neve a faj latin neve legyen! (Ezt utólag a kép alatti "Szerkesztés" gomb segítségével is lehet változtatni.)

- a kép leírásához lehetőleg meg kell adni a kép készítésének dátumát és helyét (település, vagy - védett fajok esetében - esetleg csak tájegység)

- az Új magyar füvészkönyv c. terepi növényhatározó rendszertanát, felépítését és - kibővített - fajlistáját tükröző Magyarország flórája képgaléria célja, hogy minden benne található fajról 40 db. jó minőségű, fenológiai sorba rendezett képet tartalmazzon, ennek elérése érdekében olyan fajról, amiről jelenleg kevés, vagy rossz minőségű képek vannak, arról sok képet is fel lehet tölteni, amiről már megvan a 40 db. kép, arról csak akkor lehet újabb képeket feltölteni, ha azok jobb minőségűek, mint a jelenlegiek, vagy jobban kiegészítik a fenológiai sort, vagy valamilyen új információt (pl. fontos határozóbélyeg) mutatnak az adott fajról (ekkor a régi képek közül kerülnek törlésre a feleslegessé váltak!)

- a többi már működő képgaléria (Mohák, Zuzmók, Rügyek, Kérgek) esetében az egyes fajokhoz feltölthető képek száma szintén 40 db. és az előzőekhez hasonlóan itt is cél az egyre jobb minőségű képek és valamiféle logikai sorrend (pl. kérgek esetében a fák életkora szerinti sorrend) felállítása

(- a "Termések és magvak", "Külhoni és dísznövények", "Magoncok" stb. galéria egyelőre kialakítás alatt ill. kísérleti stádiumban van, így ide egyelőre nem lehet képet feltölteni!)

- a képgalériák elsősorban saját szerzőjük által feltöltött képeket tartalmaznak, de néhány esetben a szerző valamilyen oknál fogva nem tudta feltölteni a saját képeit, de hozzájárult ahhoz, hogy a képeit használjuk (Az ilyen képek "Homo Botanicus" fantázianéven kerülnek feltöltésre és a kép leírásában szerepel az eredeti szerző neve!)


Javítva: 20.09.2019. 14:51 | Fel!

#8

Kép beszúrása privát üzenetbe / blogba

- Üdv a fedélzeten! 18.08.2013. 11:44
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Kép beszúrása privát üzenetbe / blogba

A fórum blog részén ill. a privát üzeneteknél sajnos nem lehet a fórumra közvetlenül feltölteni a csatolni kívánt képeket, ezért azokat egy külső tárhelyre kell feltölteni és onnan kell belinkelni. Ezt a következő módon lehet a legegyszerűbben megtenni:

- a képeket át kell méretezni a kívánt méretre

- ki kell választani egy képfeltöltő / képtároló weboldalt (célszerű pl. a http://www.bilder-hochladen.net/ weboldalt választani, mert ez igen megbízható és sok más hasonló oldallal ellentétben nem csak bizonyos ideig tárolja a képeket, hanem évek múlva is működnek az ide mutató képlinkek, éppen ezért a fórum teljes képanyagát is ők tárolják!)

- a képtároló oldalra feltöltött kép közvetlen linkjét (a fentebb javasolt www.bilder-hochladen.net oldal esetében ez a legutolsó "Bildlink" néven futó link) kimásolva be kell szúrni a szövegbe a "Kép beszúrása" ikon segítségével.A kép linkjét célszerű mindig új sorba beszúrni, különben széttördeli a szöveget!


Javítva: 30.04.2017. 14:07 | Fel!

#9

Spoiler beszúrása hozzászólásba

- Üdv a fedélzeten! 29.09.2013. 10:23
- Lila Pereszke | 18.003 Hozzászólás

Spoiler beszúrása hozzászólásba

A fórumos hozzászólások írásakor lehetőség van "spoiler" / rejtett jegyzet beszúrására is, ami nagyon hasznos ha valami olyan - akár kisregény méretű - szöveget szeretnénk beírni, ami kicsit OFF, vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy mindenkit érdekelni fog.

- spoiler létrehozásához először kattintani kell a felső ikonsorban a 14. ikonra, ekkor beszúrja a megfelelő kódot és a két zárójel közé beírhatjuk a spoiler szövegét:- a beszúrt spoilerek automatikusan a "Spoiler" címet kapják, de ha a spoilernek egyedi címet szeretnénk adni, akkor az alábbi kódot kell használni (be kell szúrni egy = jelet a kódba és utána beírni a címet):És így fog kinézni a végeredmény:

Sajnos lehet hogy túl kicsik lettek a beszúrt képek, de azért remélem láthatóak és érthetőek és mostantól mindenki nagyon lelkesen fogja használni ezt a funkciót is...


Javítva: 08.03.2014. 10:39 | Fel!Látogatók
1 Fórumtag és 13 Vendég online:
Balino

Fórum statisztikák
A fórumon 16937 topik és 71090 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 230 Felhasználó (07.07.2022. 10:29).