#1

Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.11.2010. 10:43
- Lila Pereszke | 18.232 Hozzászólás

Pár napja jártam Csepelen és felfutottam a Tamariska-dombra is. Nem tudom ki mennyire ismeri ezt a területet, úh. írok róla pár sort... 1999 óta helyi (fővárosi) jelentőségű TT, Csepel kertvárosi részén fekszik, egy elég kicsit (kb. 5ha-os) teljesen körbeépített terület, tulajdonképpen egy homokdomb, ami alatt világháborús bunkerrendszer van és talán ennek köszönheti a fennmaradását is a terület.

Bevallom korábban még én sem jártam itt, úh. nem tudom régebben milyen állapotban volt a terület, de most elég aggasztó a helyzet... Eleve jelentősen elcsúfítják a dombot a bunker bejáratai és a szellőzőtornyok, és egyéb izék, de a fő baj az, hogy szinte csak idegenhonos fásszárú van a területen (tamariskából speciel szerintem nem annyira sok, de pl. ezüstfából rengeteg... csak nyilván hülyén hangzott volna az, hogy Ezüstfa TT... ).

A másik probléma az, hogy rengeteg a kiránduló és ennek megfelelően elképesztően le is van strapálva a terület. Nem csak az eldobált szeméttel van a gond, hanem azzal is,hogy bár tele van (változó állapotú) sétautakkal, de sajnos mégis mindenki össze-vissza tapossa a terület fő értékeit: a kis foltokban fennmaradt, lestrapált homoki gyeptársulásokat. (Azért egy kései szegfüvet - Dianthus serotinus) sikerült találni! )

A terület a védett homoki növényfajokon kívül egyébként arról is nevezetes, hogy télen az itteni nagy feketefenyőkön tanyáznak az erdei fülesbaglyok (Asio otus), de sajnos ezekkel most nem sikerült összefutnom... (Hm, lehet, hogy a jó időre való tekintettel még nem költöztek oda a téli telelőhelyükre, majd csak ha minden más fa lekopaszodik a környéken...)


Javítva: 03.11.2010. 11:55 | Fel!

#2

RE: Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.11.2010. 11:12
- Lila Pereszke | 18.232 Hozzászólás

Néhány kép a területről (sajnos már sötétedett, úh nem túl jók a képek... ):

Csatolt képek:
Fel!

#3

RE: Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.11.2010. 11:16
- Lila Pereszke | 18.232 Hozzászólás

Ha már ott voltam, akkor leszaladtam a Duna-partra (Ráckevei-Soroksári Duna-ág) is:

Csatolt képek:
Fel!

#4

RE: Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.02.2012. 14:02
- Lila Pereszke | 18.232 Hozzászólás
Javítva: 06.02.2012. 16:16 | Fel!

#5

RE: Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.02.2012. 15:38
- barkócza | 2.012 Hozzászólás

Nem jó hír. Viszont a cikkel is bajaim vannak, ha védeni akarjuk a természetet, soha nem szabad pártba belerúgni, mert akkor azt politikai támadásnak veszik. Dunakeszin is azzal próbálják hitelteleníteni a lápvédőket, hogy "ez csak egy LMP-s ármány", pedig tényleg nem az. Nem szabad muníciót adni a hasonló érveléshez.

Fel!

#6

RE: Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.02.2012. 16:15
- Lila Pereszke | 18.232 Hozzászólás

Hát nehéz ügy... valóban nem szerencsés a politikát keverni a természetvédelemmel, viszont manapság sajnos minden keveredik a politikával... Bármilyen településen, bármilyen környezetvédelmi / természetvédelmi problémáért egyből a település döntéshozóit vonják kérdőre a "zöldek" (és sokszor teljesen jogosan...), ők pedig általában valamilyen politikai irányzatot is képviselnek, így máris politikai támadás lett az ügyből...

A Tamariska-dombra visszatérve, én sajnos csak egyszer jártam a területen a lentebbi beszámoló idején és akkor a késői időpont miatt már nem nagyon lehetett növényezni... De a probléma szerintem az, hogy a területet eddig is egy hajszál választotta el attól, hogy olyan szinten degradálódjon, hogy "teljesen jogosan" ki lehessen vonni a természetvédelmi oltalom alól a védendő értékek eltűnése miatt... hogy ezt az állapotot már valóban elérte-e mostanra a Tamariska-domb vagy sem, az nyilván vitatható. De mivel annyira kevés zöld van már a bp.-i ill. az agglomerációs területeken, így foggal-körömmel ragaszkodni kell minden egyes kis védett folthoz még akkor is ha az annyira leharcolt, mint ez! Tehát nem a védettséget kell megszüntetni, hanem inkább a terület állapotán kellene javítani...

Fel!

#7

RE: Csepel, Tamariska-domb

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 11.02.2012. 16:47
- Zázrivá | 39 Hozzászólás

Azt a hajszálat a polgármester úr eltépni szándékozik.
http://greenfo.hu/hirek/2012/02/04/mit-n...a-van-csepelnek

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 7 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17284 topik és 72288 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).