#1

Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 12:16
- Amras (gelöscht)
avatar

Sziasztok!

Egy nagyon egyszeru kérdésre keresem a választ... Arra lennék kíváncsi, hogy ránézésre honnan lehet megállapítani egy levélről, hogy az összetett (vagyis egy levélnyélen van több levélke), vagy amit látok az egy oldalhajtás és rajta több egyszerű levél. Pl.: párosan szárnyasan összetett levelet, hogyan lehet megkülönböztetni egy egyszerű levelekből álló átellenes levélállástól?

Előre is köszönöm a választ! Üdv,
Karesz

Fel!

#2

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 14:25
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

Hát, valószínűleg érdemes néhány növény levelét megnézegetni és akkor egy idő után már tök egyértelművé válik... de addig is néhány támpont:

- a növény nem hülye, pontosan tudja meddig tart a levele és rendszerint ott kezd el rügyeket növeszteni... ezért az átellenesen álló egyszerű levelek pl. húsos som hónaljában rendszerint már ott vannak a rügyek, főleg a hajtásvégeken.
- a hatalmas, kétszeresen összetett, párosan szárnyalt levelű amerikai vasfa esetében látszik, hogy nincsenek rügyek az egyes levélkék hónaljában (csak a "teljes" levél hónaljában, vagyis az összetett levél levélalapjánál).

- a növény nem hülye, az ágait nem dobálja le ősszel, csak a leveleit... azokat viszont pontosan a levélalap kapcsolódásánál választja le, úh. rendszerint az összetett levelek is többé-kevésbé egyben hullanak le és levélripacs marad utánuk az ágon... meg kell nézni hol vannak a levélripacsok és addig "tart" egy levél... ha pl. egy páratlanul szárnyasan összetett levelű bálványfa ledobálja a leveleit, akkor ilyen ripacsok maradnak az ágakon a levelek helyén: levélripacs rüggyel

+ a leveleket hordozó vesszők előbb-utóbb azért elkezdenek fásodni, egy összetett levél gerince pedig nyilván nem fásodik el, hiszen ősszel le fog hullani...


Javítva: 10.11.2013. 14:34 | Fel!

#3

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 16:14
- Amras (gelöscht)
avatar

Köszi szépen a választ. Nagyon hasznos volt, de szerintem a lágyszárú növénynél nem igazán lehet a fentiek alapján eligazodni. Ott mit célszerű nézni?

Fel!

#4

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 17:08
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

Hát ööö... kicsit zavarba ejtő kérdés, kb. mintha azt kérdeznéd, hogy mi alapján lehet biztosan meghatározni, hogy a macskának hol végződik a farka... hát rá kell nézni és látszik hol van vége.

Nem tudom elképzelni, hogy létezik olyan lágyszárú, aminél problémát okozhat annak a megállapítása, hogy egyszerű-e a levele, vagy szárnyasan összetett... pl. a pillangósoknak vagy pl. a nagyezerjófűnek van szárnyasan összetett levele, de ezeknél is meglehetősen egyértelmű a helyzet...

Szerintem nézelődj egy kicsit a galériában, pl. az összes bükkönynek összetett levele van...

Fel!

#5

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 17:54
- Amras (gelöscht)
avatar

Inkább mondom, hogy miből indult ki az egész eszmefuttatásom. :) Vettem egy petrezselyem levelet, aminek az első évben tőlevelei vannak, vagyis jó eséllyel egy darab többszörösen összetett levelet fogtam a kezemben. Viszont ha nem tudom, hogy ez egy tőlevél, hanem csak a kezembe nyomják azt a darab "levelet", akkor miből lehet azt látni, hogy ez egyszeresen összetett levelek halmaza egy száron, vagy az egész egy darab kétszeresen összetett levél? Mondjuk a petrezselyem esetében sztem elég jól látszik, hogy a második esettel van dolgunk, de olyan hosszú az elsődleges levélkék "nyele", hogy már úgy néz ki, mintha külön levelek lennének. Remélem sikerült egyértelműbbé tennem a kérdést. Ha még így is hülyeségnek látszik a kérdés, akkor nyugodtan írd csak azt, hogy reménytelen ;).

Fel!

#6

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 18:41
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

Hát... khm... szerintem ez annyira reménytelen, hogy ha véletlenül tanár lennék most lehet feladnám a pályát...

Nagyjából így néz ki egy petrezselyemlevél, és szerintem képtelenség az összetett levél gerincét szárnak nézni, elvégre levélben végződik... egy levél meg nyilván nem tud tovább nőni és újabb leveleket, meg virágot hajtani.

Fel!

#7

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 21:00
- Amras (gelöscht)
avatar

Mondjuk a párosan szárnyasan összetett leveleknél nem simán levélben végződik, de inkább elfogadom a választ és nem bolygatom tovább a kérdést. :) Köszi a segítséget.

Fel!

#8

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 21:34
- Lila Pereszke | 17.797 Hozzászólás

Ja tényleg, ott két levélben végződik, nem egyben... ()

Fel!

#9

RE: Egyszerű vagy összetett

- Botanikai tudakozó 10.11.2013. 21:43
- brentakurdvium | 3.376 Hozzászólás

Úgy tűnik, ez a kérdés nem egyszerű, hanem összetett...

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 8 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16665 topik és 70185 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).