#1

Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 21.05.2013. 21:35
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Barkocza vezetésével, Lila Pereszkéve és Papinhoval kóboroltunk egyet a Vértesben. Vezetőnk először egy rétnek álcázott zsombékosba irányította a csapatot. Az első lépéseknél még csak bokáig merültünk a vízbe, de pár perc múlva már lábszár középig vizesek voltunk. Meg is beszéltük, milyen előnyös lett volna a gumicsizma ... Később volt szárazabb rét is, de ott nem töltöttünk sok időt, néhány szürke marha gyanúsan méregetett bennünket. Néhány kosbor féle azért már itt feltűnt.
A következő cél az erdő volt, Barkocza komoly oktatást tartott a berkenyék mibenlétéről és lelkivilágáról. L. P. csendben figyelt, de időnként lecsapott egy-egy gyanútlanul sétálgató hatlábúra vagy valamilyen araszolgató lényre. Papinho szorgosan visszamondta a leckét, majd a gyakorlati vizsgán is pompásan szerepelt. Bevallom, engem a talajszinten látható dolgok kötöttek le, így fel sem merült, hogy bármiféle igazolást kapjak a berkenyészeti tudományok terén elért eredményeimről.
Sok mindent láttunk, jó nagyot kószáltunk. Ha valahol megálltunk pár percre, L. P. is meg magam is, a csodasray-k ellenére is szorgosan szedegettük le a nadrágunkról a kullancsokat. Én tizenöt körül abbahagytam a számolást. (Azért maradt itthonra is.)
Pár kép. (Remélem, az első képpel nem sértek személyiségi jogokat.)

Csatolt képek:

Javítva: 21.05.2013. 22:47 | Fel!

#2

RE: Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 21.05.2013. 21:50
- barkócza | 2.001 Hozzászólás

Személyiségi jogok... hm... bár tudj' Isten, mitha a háttérben a Zuppa-tető nagyon előnytelenül mutatna.

Fel!

#3

RE: Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 21.05.2013. 22:17
- barkócza | 2.001 Hozzászólás

Az a helyzet, hogy hétfőre valamivel hűvösebb időt ígértek, amitől nem is voltam elkeseredve. Mégis úgy gondoltam, hogy a rétre korán kellene kiérni, mielőtt megfőnénk a napon. Namost a hűvös idő stimmelt, de az előző éjszakai vihar az ekkorra már rendszerint kevés vizű tocsogókat rendesen feltöltötte - "...ugye, nem felejtettem el szólni, hogy hozzatok gumicsizmát...?". Továbbá nem is lehetett a sártengerré vát bekötőútra behajtani, így kicsit messzebb kellet megállni, és ismeretlen terepen vágtunk át a rétre.

Maga a rét az Iris sibirica miatt érdekes. A Zöld Könyv nem említ a Vértes környékén Iris sibiricát, itt viszont sokezres az állomány. A vihar kissé megviselte őket. Teljes meglepetésemre viszont szép Iris spuria állományba botlottunk, amiről eddig nem is volt tudomásom! Ők viszont éppen csak elkezdtek virágozni, az első virágok talán éppen aznap reggel bomlottak ki, így őket nem bántotta a vihar. Az Iris spuria pedig igazán az egyik gyengém. A réten persze megvan minden, aminek kell lennie. Orchiból nem igazán erős, de mutatóba előfordul az O. palustris és a D. incarnata, bár ez utóbbiba most nem futottunk bele. A természetvédelem is láthatóan ismeri a területet, az egyik csatorna egy ponton egy kis szénával vissza volt duzzasztva, gondolom, a természetvédelem szándéka szerint.

A többi hely hozta, amit szokott. Minden a helyén volt (csak a barkócák tekintettek el az idén a virágzástól), így megnyugodhattam, hogy a világvégére valószínűleg még várhatunk egy kicsit.

Egy orchidiótás megjegyzés: A csapadék miatt arra gondoltunk, hogy az idei jó orchis év lesz. Nos, a déli Vértesben a tavalyi szárazságot úgy tűnik, még nem heverték ki. Feltűnően kevés volt az orchidea az idén is. Kivételként a gérbicsek rendben voltak. Meg is mosolyogtak, amikor már lefele menet harsány "sömi" kiáltással nyugtáztam az O. ustulata megjelenését ("ilyen a Tétényin is van, sőt, szebb is"), de mit lehet elvárni egy orchidiótától.

Mobé gyönyörű képeket csinált, Pereszke minden érdekes növényt és ízeltlábút kiszúrt, Papinho pedig tableten hozta az ÚMF-et. Használta is!


Javítva: 09.09.2013. 18:53 | Fel!

#4

RE: Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 21.05.2013. 22:22
- Lila Pereszke | 17.827 Hozzászólás

Nos, a túra szerintem remek volt! Köszönet érte Barkóczának, aki megszervezte és lelkesen vezetgette a csapatot a jobbnál-jobb helyekre, a szuperebbnél-szuperebb növényekhez... nekünk tulajdonképpen semmi dolgunk sem volt, csak tátott szájjal bámészkodtunk és fotózgattunk és ablaktörlőt szereltünk!

Szerintem tapasztalt vértesi túravezetőként Barkócza elsőre látta rajtunk, hogy kissé álmos a csapat, ezért úgy gondolta, hogy már korán reggel beküld minket a hideg vízbe, hogy felébredjünk... és a taktika remekül bevált, mert csuromvizesen, de teljesen éberen érkeztünk meg a rét közepén tanyázó csodaszép nőszirmokhoz!

Ezek után annyira felfrissültünk, hogy már bemerészkedtünk a szürkemarhák birtokára is, hiszen bármilyen probléma esetén simán el tudunk volna futni előlük... de nem bántottak minket, mert látták, hogy egy zacskóba szépen összeszedjük a legelőjükről a szemetet, amit bizonyára nem ők szórtak oda.

Barkóczán ekkor már halványan mutatkoztak a berkenyeelvonási tünetek, úh. innentől a berkenyék felé vettük az irányt. Mivel én kissé reménytelen esetnek és évismétlőnek számítok a berkenyetanfolyamon, így újból alaposan megnézegettük a vértesi fajokat... (A túra közben persze többeken mutatkozni kezdtek az orchidiotizmus enyhe tünetei is, így természetesen nem hagyhattunk ki egyetlen egy orchideát sem, szerintem az összes egyedet megnéztük!)

(P.S.: személyiségi jogokkal semmi gond, balra Mobé látható, jobbra pedig én vagyok... )

Csatolt képek:

Javítva: 21.05.2013. 22:38 | Fel!

#5

RE: Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 22.05.2013. 07:53
- retek | 2.167 Hozzászólás

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ
Hát komolyan tudjátok hova kell menni túrázni, gratula!!!

Fel!

#6

RE: Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 22.05.2013. 22:14
- mobe | 1.181 Hozzászólás

De jók! Az a hernyócsoport csodás! A mocsári kosbort - ugye, az - nem is láttam.


Fel!

#7

RE: Kalandtúra a Vértesben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 22.05.2013. 23:04
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Elvoltál foglalva nagyon a nőszirmokkal.:-)

Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 7 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16698 topik és 70316 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).