#1

Milyen fa? (=Eriobotrya japonica)

- Milyen külhoni növény? 06.03.2013. 01:38
- Harka | 2.850 Hozzászólás

Elképzelhető, hogy benne leszek a National Geographic júliusi számába, és a washingtoni szerkesztő szeretné megtudni, hogy mi a fafaj, amiről a lépvesszőket gyűjtögetjük épp. A kép Cipruson készült, épp egy rázós szituációban, azért olyan kifejező a tekintetem... A növény kissé savanykás termése amúgy 2-3 méretes barna magot rejt. Cipruson csak ültetve láttam.

Csatolt képek:
NG kép.jpg

Javítva: 06.03.2013. 09:47 | Fel!

#2

RE: Milyen fa?

- Milyen külhoni növény? 06.03.2013. 09:46
- Lila Pereszke | 17.474 Hozzászólás

Ez a loquat, avagy japán naspolya (Eriobotrya japonica), elég sok helyen termesztik a gyümölcséért, védett helyeken nálunk is eléldegél a kertben, házfal tövében.

Remek a kép! Vajon milyen madár repülhetett felétek, amitől így megijedtetek?

Fel!

#3

RE: Milyen fa?

- Milyen külhoni növény? 06.03.2013. 18:38
- Harka | 2.850 Hozzászólás

Köszi a beazonosítást!

A kép akkor készült, mikor egy kerítés nélküli kertben gyűjtögettük az illegális csapdákat úgy, hogy a tulaj a tőlünk 10 méterre levő viskóban tevékenykedett. Ezek a partizán akciók persze sok vizet nem zavarnak, de ha a szituáció olyan, hogy a rendőrség nem tud (vagy nem akar) beavatkozni, akkor ezt a "jöttünk, láttunk, vittünk mindent" módszert alkalmazzuk. Mondanom sem kell ezek a legveszélyesebbek de ugyanakkor a legizgalmasabbak is.


Javítva: 06.03.2013. 18:38 | Fel!

#4

RE: Milyen fa?

- Milyen külhoni növény? 06.03.2013. 18:40
- barkócza | 1.992 Hozzászólás

Úgy érted, madárcsapdák? Mit fognak vele?

Fel!

#5

RE: Milyen fa?

- Milyen külhoni növény? 06.03.2013. 20:04
- Harka | 2.850 Hozzászólás

Mindenféle madarat, ami megpróbál rászállni a lépvesszőre, és ez a fő probléma. A módszer nem válogat, épp úgy megöli a gyakori, mint a ritka (és ezért különösen érzékeny) fajok egyedeit a legkisebbtől a bagoly méretig, madarat, kígyót, kaméleont, stb.
A fő célpontjuk a vonulásra felhízott, zsíros barátposzáták, melyeket kopasztás, pácolás, főzés-sütés után egészben (csontostul, belestül), mint ínyencséget fogyasztanak. Az EU-s irányelvek szerint ez minden részletében illegális, de mivel nagy üzlet ezért elég nehéz tenni ellene. Egy tucat első osztályú poszáta elkészítve egytálételként (meze) 80 euróra is rúghat. Ciprus megfelelő részén a madárfogóktól a szállítókon át az éttermekig az útvonal jól meg van szervezve a maffia részéről. Éppen úgy mint a drogok, a prostitúció és a szerencse játék esetében, itt is szervezett bűnözésről beszélhetünk, amit megállítani igen hosszadalmas folyamat. Ciprus gázban van, sok a munkanélküli, a madárfogás meg egy baromi könnyű bevételi forrás, úgyhogy egyre több fiatal próbálkozik meg vele. Az orvmadarászok feletti kontroll és a szankciók bár az utóbbi évek munkájának köszönhetően jelentősen nőtt, de még mindig túl kicsi ahhoz, hogy elrettentő legyen. Az ilyen "on the spot" akciókon kívül amit tenni lehet és teszünk is azok a tárgyalások a döntéshozókkal, cikkezések és a média felhasználása minden formában, hogy felszínre kerüljön, hogy mi is zajlik a ciprus kertek mélyén, az éttermek titkos szobáiban, hangsúlyozva annak ökológiai, etikai és társadalmi vonatkozásait.

cikk a Madártávlatban: http://www.mme.hu/binary_uploads/2_magun...vlat_2011_4.pdf
összefoglaló az elmúlt évek eredményeiről a szervezet honlapján: http://www.komitee.de/en/actions-and-pro...utumn-camp-2012
kampány videó: http://www.youtube.com/watch?feature=pla...v=Y_zdDBAp6cI#!

És ami hab a tortán, hogy Ciprus csak egy kis szelete mindannak ami szerte a Mediterráneumban történik (hogy a távolabbi dolgokat ne is említsem). Málta, Olaszország, Katalónia, Franciaország, a Balkán, Libanon, Arábia, Egyiptom.... madarak 100 milliói pusztulnak el szándékosan minden évben a különféle csapdák, fegyverek jóvoltából. És ez alatt nem a tenyésztett fácánt, meg kacsát kell érteni, hanem énekes madarakat, gyurgyalagokat, sasokat, gólyákat, pelikánokat, meg úgy válogatás nélkül mindent ami repül (vagy inkább mozog). Egy részük ételnek, más részük dísznek, sokuk pedig egyszerűen csak az unalomnak esik áldozatul.

Málta: http://www.youtube.com/watch?v=wrZI49pgxvM
Katalónia: https://www.youtube.com/watch?feature=pl...d&v=wYbE-LyJOpM
Libanon: http://www.komitee.de/en/actions-and-pro...hunting-lebanon
India: http://www.youtube.com/watch?v=G7OVB1cMAHg

Fel!Látogatók
1 Fórumtag és 17 Vendég online:
Viola

Fórum statisztikák
A fórumon 16154 topik és 68365 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).