#1

Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 10:19
- barkócza | 2.001 Hozzászólás

Sikeresen összeállt a Szedres-Szársomlyó túra, Pereszke, Mobé, Papinho társaságában. Pereszke kissé meg volt fázva, de sikerült végül rábeszélni. Az időjárásjelentés napsütést, 9 fokot, de szelet ígért.

Korán indultunk, úgyhogy 8 óra körül már a szedresi sáfrányosban voltunk. Mindenütt kis bimbók nyújtózkodtak, de kinyílt virágot alig találtunk. Vagy még egy pár nappal korábban jöttünk a kelleténél, vagy túl korán reggel volt, és egy kis napsütésre vártak. A levegő is hideg volt még, és az ígért szél is meg-meglibbent. Némi fagyoskodás árán csak sikerült néhány képet összehozni, aztán negyed tíz fele indultunk tovább Szársomlyóra, ahol tízre beszéltük meg a találkozót Xanthomelasszal és lepkeberát csapatával. Xanthomelas K. Zs.-tal, az ismert természetbaráttal-természetfotóssal is egyeztetett, igy vele is sikerült találkoznunk. Külön köszenet illeti Barkberket, aki segített abban, hogy följuthassunk a Szársomlyóra.

A Szársomlyó azon helyek közé tartozik, amik komoly pszihés zavarokat okozhatnak egy egyszerű növénybarát számára. Tömegében nyíltak a kikericsek, helyenként fehérlett tőlük a hegyoldal. Általában nincs érzékünk a növények számának megbecsülésére. Ha azt mondjuk, pár ezer, azt hisszük, nagy számot mondtunk. A százezer az már nagyon nagy szám. Itt viszont millós állományról kell beszélni, de talán a tímillió a helyes. Most mondom, hogy nem tudtuk mindet lefényképezni.

Papinho az elejétől fogva emlegette, hogy van egy telepített illír sáfrány állomány a hegyen, de nem tudta, hol. Nos, megtaláltunk, és itt találkoztunk K. Zs.-tal és társával, V. B.-vel is, akik mindketten igen komoly gépekkel "lőttek" - nálunk csak Mobé használt ilyet. Az illír sáfrányok telibe virágoztak, egy kb. 5x5m-es területen kb. ötszáz tő virított. (B. L. természetvédelmi őr elmondta, hogy előző héten még semmi nem látszott a sáfrányokból, úgyhogy szerencsénk volt.) Közben kiderült, hogy V. B. (megnéztem az ő képeit is a neten, hú, hanyattestem) ugyanabban a dunamenti faluban született, mint édesanyám, úgyhogy meg is beszéltük, hogy milyen csodálatos volt ott régen, amikor a bárkán még olyan halat lehetett venni, amilyet csak akartunk. A falu mellett él egyébként fekete galagonya, még nem láttam, de régi vágyam.

A Szársomlyónak, persze, nem csak meleg déli, hanem hűvösebb, északi oldala is van. Itt még nőtt a hóvirág, az illatos hunyor, és persze a csodabogyó is. Papinho szólt, hogy most kéne virágozniuk - és tényleg! Nagyon szerettünk volna lónyelvű csodabogyót is találni, de végül nem sikerült. Pereszke jóvoltából elsősorban azért figyeltünk a mohákra és a gombákra is. A felsőbb részeken, a gerincen Pereszke pedig kiszúrta a magas borsó hajtásait is. Kicsit törte a fejét, mert nem tetszett neki a levél széle, de végül abban maradtunk, hogy magas borsó.

Innen átmentünk a Mecsekbe, Barkberk telefonos útmutatása alapján megpróbáltunk Pécsvárad környékén egy csillagvirágost megtalálni. Végül nem sikerült, de szép hely volt, úgyhogy nem bántuk. (Itt jöttem rá, hogy a "három, szép öreg barkóca alatt állok egy kereszteződésben", nem mindenkinek jelent egyértelműen beazonosítható tájékozódási pontot. A probléma egyébként az volt, hogy öreg volt a térképünk, új jelzések keletkeztek közben.)

Szóval, tökéletesen sikerült a túra, köszönet mindenkinek, aki segített benne. A virágok és a napfény még terápiás hatást is kifejtettek, Pereszke megfázása is sokat javult estére.

És akkor a képek (megint jól összekeverte a fórummotor):

Csatolt képek:

Javítva: 04.03.2013. 17:38 | Fel!

#2

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 12:59
- retek | 2.167 Hozzászólás

Akkor bizakodok :D, nagyon szépek a képek.

Fel!

#3

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 14:03
- Lila Pereszke | 17.828 Hozzászólás

Igen, én sajnos már egy hete döglődöm az influenza miatt, úh. az utolsó percig gondolkodtam, hogy menjek-e, de végül Barkócza igen kiváló meggyőzőképességének köszönhetően (beígért egy spéci gyógyteát, gyógypárlatot, gyógyzsepit, gyógypokrócot, gyógykönyveket, stb.) szerencsére úgy döntöttem, hogy nem hagyhatom ki a Szársomlyót!

A "kora hajnali" szedresi sáfrányok szenzációsak voltak, de az erős jéghideg szél és a kóróhalmazzal nehezített "előtér", "háttér" ill. "középtér" miatt én végül nem kísérleteztem a fotózásukkal, mert teljesen reménytelennek tűnt egy épkézláb fotó összehozása. Inkább csak megnézegettem őket, meg a mindenféle kórómaradványokat és amíg a srácok fotóztak, addig azon elmélkedtem, hogy vajon a BF saját megfagyottjának fog-e tekinteni és hogy sáfrányt vagy inkább kikericset kérjek majd a síromra... De aztán visszamentem a kocsihoz, ahol a fűtés és az orrspray hatására némileg bizakodóbbá váltam a nap hátralévő részét illetően.

Szerencsére a nagyon feltekert kocsifűtés és Barkócza remek gyógyteájának hatására elég jól feléledtem mire odaértünk a Szársomlyóhoz és ott azért már jóval kellemesebb idő, ragyogó napsütés, viszonylagos szélcsend és persze "szívmelengetően jó" növények fogadtak minket. Nem győztük kapkodni a fejünket és a fotósmasináinkat... nem csak az említett kikericsek, sáfrányok, hunyorok, stb. voltak top formában, de a mohák, zuzmók is ragyogóak voltak, az egyik sziklán még napon sütkérező, hatalmasra felhízott májmohatelepeket is sikerült találni.
Gondolom ez is a Solorinától már sokat kérdezett R. sorocarpa - R. ciliifera páros lehet, (bár az eddig látottakhoz képest nekem laikusként ezek szokatlanul nagynak tűntek... ) Sajnos a mohák közül csak néhányat sikerült normálisan lefotóznom, a fejcsóválva, lemondóan csak Peltigera sp., ill. Cladonia sp.-ként felcímkézett zuzmók közül meg még annyit sem... úh. attól tartok egy kicsit még várni kell a mohás ill. a zuzmós galéria befejezésére!
De mivel a Szársomlyó is tipikusan egy olyan hely, ahol akár évekig is el lehet szöszmötölni, mire minden növényt-zuzmót-bigyót átbogarászik az ember, remélem majd még visszamegyünk máskor is...

Hálás köszönet Barkóczának a szervezésért és a "telekocsi" valamint a túra vezetésért!

(P.S.: ja, a "sziklafalra hányt borsóval" csak az volt a bajom, hogy bár elsőre hamisítatlan borsónak tűnt, utána találtunk fiatalabb egyedeket is, amiknek kis és szokatlanul -bükkönyösen- nagyon fogas szélű levélkéik voltak... )

Csatolt képek:

Javítva: 03.03.2013. 14:41 | Fel!

#4

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 14:04
- Lila Pereszke | 17.828 Hozzászólás

Zitat von retek im Beitrag #2
Akkor bizakodok :D, nagyon szépek a képek.


Új gépe van! Jó mi?

Fel!

#5

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 17:54
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Én már túl sokat nem tudok hozzáfűzni az előzőekhez. Barkócza némi gyógyitallal belénk is öntötte a lelket, talán ezért sikerült megúsznom a szedresi kúszást-mászást, pedig negyed óra után már annyira átfagyott a kezem, hogy nem éreztem az ujjamat az exponálógombon. Szársomlyón már egész jó idő volt, mire visszaértünk a parkolóhoz és nekiláttunk az ebédünknek, melegen sütötte a hátunkat a nap.

Már régen vágytam Szársomlyóra és a környékre, köszönet Barkóczának!

Volt némi veszélye, hogy Pécsvárad felett az erdőben alszunk, mert Papinó és Barkócza a csillagvirág kutatása közben jó messzire elkódorgott, de végül ezt is megúsztuk.

Csatolt képek:

Javítva: 03.03.2013. 18:03 | Fel!

#6

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 18:11
- Lila Pereszke | 17.828 Hozzászólás

Ú, micsoda képek!

Fel!

#7

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 18:41
- mobe | 1.181 Hozzászólás
Fel!

#8

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 18:44
- barkócza | 2.001 Hozzászólás

Újra föl fogom rakni a képeimet, úgy látom, sikerült "elpixelezni" a tömörítésnél. Itthonról csak mobil internetem van, majd a dolgozósból töltök fel jobbakat. Mobé képei viszont elképesztőek. Pereszkéi is nagyon jók!

Fel!

#9

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 21:23
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Néhány gondolattal én is kiegészíteném az előttem szólók elménybeszámolóit.
Először is a hosszú téli punnyadás után már nagyon kellett ez a túra! Külön öröm, hogy a fórumtagokkal együtt tölthettem az idő egy jó részét. Az időpontot is nagyon eltaláltuk: a borús, csapadékos február következtében kicsit megcsúszott a kikerics virágzása és így egybeesett a sáfrányokéval, valamint az illatos hunyor is teljes pompájában nyílott. Egy helyen a fű között 2 tavaszi hérics virágot is találtam, szinte szár nélkül.
Mi Szedres helyett egy másik dél-mezőföldi tarka sáfrányost látogattunk meg (Kalotás Zsoltnak innen is köszönjük az idegenvezetést!) de a megnövekedett felhőzet miatt mi is nagyrészt csukott példányokat láttunk.
Most, ahogy a fotókat válogattam azt vettem észre, mintha a 3 virágos sáfrány nem illír, hanem kárpáti lenne! Kérem erősítsetek vagy cáfoljatok meg ebben

Csatolt képek:

Javítva: 03.03.2013. 21:30 | Fel!

#10

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 21:58
- brentakurdvium | 3.382 Hozzászólás

Korábban már pedzegettem ezt a témát, hogy ott illír és kárpáti sáfrány is lenne telepítve, de nem harapott rá senki. A képek többségén egyszínű leplű, talán illírek vannak, az egyik képen és mobé egyik képén azonban jól látható a sötétebb v alak a külső oldalán a lepleknek, ami felveti gyanút, hogy nem-e kárpáti az illető. Nem faggatátok ki őket a nemzetiségükről?

Fel!

#11

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 22:03
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Ahogy így megnéztem, egyből a kárpáti ugrott be a lepel mintázatáról. Ráadásul egy kicsit külön is állt a többiektől.
Nagyon halvány emlékeim vannak egy cikkről, amiben mintha egy másik sáfrány Szársomlyóra telepítését is említették volna.

Fel!

#12

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 22:29
- brentakurdvium | 3.382 Hozzászólás

Más téma: barkócza egyik gombás képén mintha fekete kehelygomba (Urnula craterium) lenne. Szerintetek is?

Fel!

#13

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.03.2013. 22:56
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Csak egy - nyílván nem döntő - adalék: belenéztem a tanösvény ismertetőjébe. A "Növényfajok a Szársomlyón" c. részben a gerincen szerepel a magas borsó.


Fel!

#14

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 08:59
- Lila Pereszke | 17.828 Hozzászólás

Sajnos én nem fotóztam le a sáfrányokat, úh. nem tudok újabb bizonyítékot felhozni, de némelyiknek tényleg mintásnak tűnik a leple!

Fel!

#15

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 09:49
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Itt egy kivágás a kérdéses egyedről készült képből. Nos?

Csatolt képek:

Fel!

#16

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 12:01
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Nem zárhatjuk ki a halvány sáfrányt sem, de az nem ilyen sötét alapszínű. Szerintem inkább kárpáti, bár ahhoz még nem volt szerencsém élőben, pedig régóta szeretném lefotózni Beregben. Sajnos a nagy távolság eddig mindig elriasztott.

Fel!

#17

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 15:09
- barkócza | 2.001 Hozzászólás

(Kicseréltem a képeket jobb felbontásúakra.)

Fel!

#18

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 15:12
- Lila Pereszke | 17.828 Hozzászólás

Meg a halványnak normálisan többnyire nem ilyen kicsípett / megrágcsált csúcsú a leple... amúgy a zöld védettes könyv is írja a kárpátinál, hogy van belőle telepítve a Szársomlyóra!


Javítva: 04.03.2013. 16:26 | Fel!

#19

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 15:15
- Lila Pereszke | 17.828 Hozzászólás

Zitat von barkocza im Beitrag #17
(Kicseréltem a képeket jobb felbontásúakra.)


Tök jók!

Fel!

#20

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 04.03.2013. 18:50
- mobe | 1.181 Hozzászólás

Zitat von Lila Pereszke im Beitrag #19
Zitat von barkocza im Beitrag #17
(Kicseréltem a képeket jobb felbontásúakra.)


Tök jók!


Tényleg tök jók!


Fel!

#21

RE: Déli végek virágai

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.03.2013. 18:50
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Még csak annyit plusz információként a jól sikerült kirándulásról, hogy Barkocza öt féle pályinkával kedveskedett a résztvevőknek. Én, akinek volt szertencséje mindegyiket megkóstolni, bizton állíthatom, hogy első rangú főzetek voltak. (kökény, barkóca, stb.)

Hanspeternek pedig köszönet a sáfrányok helyének meghatározásáért, reméljük, mielőbb visszatér a körünkbe.

Csatolt képek:

Javítva: 06.03.2013. 22:26 | Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 15 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16700 topik és 70322 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).