- Milyen hazai növény?
08.07.2012. 21:16
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Régi leírások alapján ágas zsurló. A fajlistában nem szerepel, ugyanakkor a latin neve Equisetum ramosissimum hosszú zsurló néven igen. Mintha nem nagyon hasonlítanának...
- Milyen hazai növény?
08.07.2012. 23:13
-
Csukoka
• | 2.357 Hozzászólás
Nem inkább Equisetum arvense? Az nagyon gyakori a vasúti töltéseken, de még a HÉV sinek között is. Az Equisetum ramosissimum inkább homok alapkőzeten él, ott lehet akár tömeges is.
- Milyen hazai növény?
09.07.2012. 07:26
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Van az is, csak egy kicsit odébb, ott keverten vannak. Az E. arvense rendes oldalágakat növeszt örvösen, ennek a szára gyakorlatilag ágtalan, viszont egy tőről több szár is hajt, s a tetején olykor ott a spóratok, míg az E. arvense külön szárat hajt a spóratermő tokkal - a meddő szárról vannak jó képek itt is, csatolok egy spóratermőt.
- Milyen hazai növény?
09.07.2012. 11:12
-
Kele
• | 666 Hozzászólás
Bocsánat, egy kicsit elsiettem. Eltértem arrafelé, s most is lekaptam a zsurlókat. "Kinőttek" az oldalágai, s akad elszáradt spóratok is, most már jobban hasonlít... a teteje:)
- Milyen hazai növény?
09.07.2012. 15:46
-
Csukoka
• | 2.357 Hozzászólás
Igen, így már E. ramosissimum. Később jutott eszembe, hogy a vasúti pályák felújításakor nemcsak kőzúzalékot, hanem homokot is használnak, ilyen módon terjesztették el sokfelé az országban pl. a Tribulus terrestris-t.