#1

HETEROFILLIA / HETEROPHYLLIA / FELEMÁSLEVELŰSÉG

- Botanikai fogalomtár 20.05.2012. 13:16
- Lila Pereszke | 18.273 Hozzászólás

HETEROPHYLLIA - felemáslevelűség, heteofillia (Eredete: görög: "heteros" = különböző, másik + görög: "phyllo" = levél)A növény életkora, ill. környezeti hatások egyaránt befolyásolhatják a hajtásokon a levelek morfológiáját és ún. felemáslevelűség alakul ki: a kifejlődött növény hajtásainak alsó és felső nóduszain különböző tagoltságú levelek fejlődnek. A felemáslevelűség típusai:

INDUKÁLT HETEROFILLIA - Külső feltételek változásának hatására bekövetkező felemáslevelűség. Főleg vízinövényekre jellemző, hogy a hajtás alsó részén az alámerült (szubmerz) levelek általában tagoltabbak, mint a hajtás felső részén elhelyezkedő úszó (emerz) levelek, pl. nagy víziboglárka (Ranunculus aquatilis)

HABITUÁLIS HETEROFILLIA - Örökletes felemáslevelűség. A hajtás felső nóduszain fejlődő levelek morfológiailag örökletesen eltérnek az alsó nóduszokon fejlődő levelektől. Pl. borostyán (Hedera helix) alsó, kúszó hajtásain a levelek tagoltak, karéjosak, a felső, virágzathoz közeli levelek viszont tagolatlanok, épszélűek (ún. "időskori", vagy "termős levelek").

A heterofillia alesete az anizofillia (egyenlőtlenlevelűség), amikor a különböző levelek ugyanazon a nóduszon fejlődnek.

Abban az esetben ha ugyanazon a fiatal növényen a levelek alakja az egyed fejlődési stádiuma miatt eltérő, akkor heteroblasztiáról beszélünk.


Kapcsolódó fogalmak:
- HETEROBLASZTIA
- ANIZOFILLIA
- GYÖKÉRSZERŰ LEVÉL


Érdekességek, linkek, egyebek:
- heterofillia


Képek, ábrák:
1. feltöltés alatt - Feltöltés alatt


Javítva: 30.07.2012. 15:43 | Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 24 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17377 topik és 72597 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).