#1

NÖVÉNYI ÉLETFORMÁK (RAUNKIAER-FÉLE)

- Botanikai fogalomtár 17.05.2012. 12:13
- Lila Pereszke | 18.244 Hozzászólás

NÖVÉNYI ÉLETFORMÁK - Raunkiaer-féle életformák (Eredete: Christen Raunkiaer (1860-1938), dán ökológus által alkalmazott életforma-besorolás.)A növények különböző adaptációs stratégiákkal alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez. A különböző stratégiák (és ehhez kapcsolódóan pl. a növény életciklusa, felépítése, stb.) alapján az egyes fajok csoportosíthatók, ún. életformákba sorolhatók. Erre számos csoportosítás létezik, de a leggyakrabban használt rendszer a Raunkiaer-féle, 1907-ben született - azóta többször is átdolgozott - besorolás.

A Raunkiaer-féle rendszerben a besorolás az egyes növények áttelelő / kitartó rügyeinek a földfelszínhez viszonyított magassága ill. egyéb jellemzők (pl. növény élettartama, a rügyek védelme a kedvezőtlen időszakban, pl. talajfelszín alatt, stb.) alapján történik. Az egyes kategóriák megjelölésére általában az egy-két betűből álló rövidítést használjuk. Egy-egy faj esetenként több kategóriába is beletartozhat (pl. a téli hidegtől függően telel át, vagy a termőhelytől függően növekszik cserjévé ill. fává), ekkor mindkét kategória rövidítését meg kell adni, kötőjellel elválasztva.

A Raunkiaer-féle életformák főbb kategóriái az alábbiak:


FANEROFITON (PHANEROPHYTON - Ph.) (Eredete: görög: "phanero" = látható + görög: "phyton" = növény)

Évelők, az áttelelő rügyek magasan (50cm-nél magasabban) a talajfelszín feletti ágrendszereken vannak. A rügyeket általában rügypikkelyek védik, de lehetnek csupasz rügyek is. Örökzöld és lombhullató fák és cserjék (ill. a nagyobb kaktuszok, fás törzsű kutyatejek, fatermetű egyszikűek (pl. banán), stb.) tartoznak ide, altípusai:

- NANOFANEROFITON (NANOPHANEROPHYTON - N.) - kisebb, mint 2 m magas cserjék (pl. kökény - Prunus spinosa)

- MIKROFANEROFITON (MICROPHANEROPHYTON - M.) - 2-8 m közötti cserjék, kisebb fák (pl. virágos kőris - Fraxinus ornus)

- MEZOFANEROFITON (MESOPHANEROPHYTON - MM.) - 8-30 m közötti nagy fák (pl. bükk - Fagus sylvatica)

- MEGAFANEROFITON (MEGAPHANEROPHYTON - MM.) - 30 m-nél nagyobbra is megnövő óriásfák (pl. mamutfenyő - Sequoiadendron giganteum)


KAMEFITON (CHAMAEPHYTON - Ch.) (Eredete: görög: "chamaiphyton" = alacsony termetű növény)

Többéves, bokros növekedésű, fásodó félcserjék, törpecserjék, párnás növekedésű évelők, stb. A vegetatív hajtás nagy része a kedvezőtlen időszakban elhal (pl. visszafagy), a kedvezőtlen időszakot a talajfelszín felett 5-50 cm magasan lévő fedett, vagy csupasz rügyek vészelik át (gyakran pl. a hótakaró alatt). (Pl. heverő naprózsa - Fumana procumbens)


HEMIKRIPTOFITON (HEMICRYPTOPHYTON - H.) (Eredete: görög: "hemi-" = fél + görög: "cryptos" = rejtett + görög: "phyton" = növény)

Évelő lágyszárúak, melyek rügyei a talajfelszínen (vagy annak közelében) telelnek át, a rügyeket nem borítják rügypikkelyek. A védelmet az avar, az elszáradt levelek, vagy az áttelelő tőlevélrózsa borítása biztosítja. Lehetnek: 1. gyepes évelők (pl. csomós ebír - Dactylis glomerata); 2. kúszó évelők (pl. tarackbúza - Agropyron stolonifera), 3. tőkocsányos évelők (pl. százszorszép - Bellis perennis)


KRIPTOFITON (CRYPTOPHYTON - Kr.) (Eredete: görög: "cryptos" = rejtett + görög: "phyton" = növény)

Lágyszárú növények, a kitartó rügyek a növény talaj- vagy vízfelszín alatti szervein helyezkednek el, altípusai:

- GEOFITON (GEOOPHYTON - G.) - a rügyek föld alatti raktározó hajtásmódosulatokon (pl. hagyma, rizóma, gumó, stb.), vagy gyökéren találhatók (pl. hóvirág - Galanthus nivalis)

- HIDROFITON (HYDROPHYTON - HH.) - vízi évelő fajok, a rügyek vagy rizómán fejlődnek, vagy a növényről leválva a mederfenéken telelnek át (pl. vízitök - Nuphar lutea)

- HELOFITON (HELOPHYTON - HH.) - mocsári évelők (pl. gyékény - Typha latifolia)


HEMITEROFITON (HEMITHEROPHYTON - HT.) (Eredete: görög: "hemi-" = fél + görög: "theros" = nyár + görög: "phyton" = növény)

Kétéves lágyszárúak, melyek az első évben csak vegetatív, áttelelő szerveket fejlesztenek (pl. tőlevélrózsa), a virágzás és a termésérlelés a második évben zajlik, utána a növény elpusztul, ekkor nincs áttelelő rügy, csak a mag vészeli át a kedvezőtlen időszakot. (pl. borzas vértő - Onosma visianii)


TEROFITON (THEROPHYTON - Th.) (Eredete: görög: "theros" = nyár + görög: "phyton" = növény)

Egyéves lágyszárúak, melyek életciklusa rövid, egy vegetációs időszak alatt lezajlik. Nincsenek áttelelő rügyeik, a kedvezőtlen időszakot csak a mag vészeli át. (pl. pipacs - Papaver rhoeas)


EPIFITON (EPIPHYTON - E.) (Eredete: görög: "epi-" = rajta + görög: "phyton" = növény)

Fán lakó lágyszárúak, fán lakó félparaziták. (pl. fagyöngy - Viscum album)


Érdekességek, linkek, egyebek:
- Wikipédia - Raunkiaer életformák


Javítva: 23.06.2012. 19:21 | Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 9 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17309 topik és 72357 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).