#1

INFLORESCENTIA / INFLORESZCENCIA / VIRÁGZAT TÍPUSOK

- Botanikai fogalomtár 13.05.2012. 09:49
- Lila Pereszke | 18.273 Hozzászólás

INFLORESCENTIA TÍPUSOK - virágzat típusok (Eredete: latin: "Flora" = virágok istennője)

Feltételezhetően az evolúció során először a külön-külön elhelyezkedő magános virágok (egy virágrügyből egy virág fejlődik) alakulhattak ki, ezt követték a csoportos virágok (több, egymás közelében fejlődő virágrügy), végül kialakultak a legfiatalabb típusnak tekinthető virágzatok. A virágzatok előnye, hogy a több virág több magkezdeményt, a hosszabb virágnyílás és a feltűnőbb elrendezés biztosabb megporzást tesz lehetővé.
A virágzat egy rügyből fejlődő virágzati tengelyen meghatározott rendben kifejlődő virágokból áll, melyeket fellevelek kísérhetnek. A virágzati tengely szerveződése alapján a virágzatokat két nagy csoportba sorolhatjuk: egyszerű és összetett virágzatokba.
EGYSZERŰ VIRÁGZATOK - Az egyszerű virágzatok két típusba sorolhatók: lehetnek egyszerű fürtös / nyílt virágzatok, ill. egyszerű bogas / zárt virágzatok.

EGYSZERŰ FÜRTÖS / NYÍLT (RACEMOSUS) VIRÁGZATOK - A virágzati tengely nem elágazó és ún. korlátlan növekedésű, melyhez a virágok laterálisan, kocsánnyal, vagy anélkül kapcsolódnak. A virágok nyílása akropetális (alulról fölfelé) és centripetális (kívülről befelé) irányban történik. Típusai:

- FÜRTVIRÁGZAT

- SÁTORVIRÁGZAT

- ERNYŐVIRÁGZAT

- FEJECSKEVIRÁGZAT

- FÜZÉRVIRÁGZAT

- TORZSAVIRÁGZAT

- BARKAVIRÁGZAT

- TOBOZKAVIRÁGZAT

- FÉSZEKVIRÁGZAT

EGYSZERŰ BOGAS / ZÁRT (CYMOSUS) VIRÁGZATOK - A virágzati tengely ún. korlátolt növekedésű, melynek csúcsán virág fejlődik, a következő virágok kocsányai az előző virág alól indulnak fejlődésnek és kocsányuk idővel túlnövi az előző virágot. A korábbi virágok alatt megjelenő új elágazások / virágok száma lehet egy (egyes bog virágzat), kettő (kettős bog virágzat), vagy több (többes bog virágzat). A virágok nyílása vagy centrifugális (középről kifelé haladó), vagy a bogak számától függően bonyolult rendszert követ. Típusai:

EGYES BOG VIRÁGZATOK (MONOCHASIUM):

- SARLÓVIRÁGZAT

- KUNKORVIRÁGZAT

- LEGYEZŐVIRÁGZAT

- FORGÓVIRÁGZAT

KETTŐS BOG VIRÁGZATOK (DICHASIUM):

- ÁLERNYŐ VIRÁGZAT

TÖBBES BOG VIRÁGZATOK (PLEIOCHASIUM):

- BOGERNYŐ VIRÁGZAT

- CSOMÓVIRÁGZAT

- ECSETVIRÁGZAT


ÖSSZETETT VIRÁGZATOK / SYNFLORESCENCIA - Egy közös főtengelyhez laterálisan kapcsolódó részvirágzatokból (parakládiumokból) állnak. Az egyes parakládiumok elágazása az egyszerű virágzatokkal megegyezően lehet nyílt (politelikus) ill. zárt (monotelikus). Az összetett virágzatokban a nyílt ill. zárt elágazási típusok keverten is előfordulhatnak, ekkor a virágzat heterotaktikus összetett virágzat, ha a két típus közül csak az egyik típus ismétlődik az elágazásoknál, akkor a homoiotaktikus összetett virágzatról beszélünk.
A összetett virágzat elnevezésekor mindig kívülről, az alacsonyabb rendű elágazás típusának nevével kezdődik a név és az elsőrendű elágazással (főtengely elágazása) fejeződik be. Pl. a Consolida regalis virága fürtös fürt (vagy összetett fürt), mivel főtengely elágazása is fürtös típusú és a másodrendű elágazás is fürtös.

- HOMOIOTAKTIKUS VIRÁGZATOK

- HETEROTAKTIKUS VIRÁGZATOK


Kapcsolódó fogalmak:
- VIRÁGTÍPUSOK
- FELLEVÉL

Érdekességek, linkek, egyebek:
- Wikipédia - virágzat


Javítva: 30.07.2012. 16:13 | Fel!


Látogatók
1 Fórumtag és 28 Vendég online:
Cirsiocani221

Fórum statisztikák
A fórumon 17377 topik és 72597 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).