#1

VIRÁGKÉPLET

- Botanikai fogalomtár 14.04.2012. 18:14
- Lila Pereszke | 18.244 Hozzászólás

VIRÁGKÉPLET

A virágképlet a virág felépítését betűjelekkel és számokkal adja meg. A betűk az egyes virágtájak tudományos nevének kezdőbetűi, a mellettük lévő szám az adott virágtájat alkotó viráglevelek tagszáma. A virágképlet tartalmazza továbbá a virág szimmetriáját, az egyes virágtájak elemei közötti összenövéseket, ill. a magház állását is.

1. A képlet a virágszimmetriára utaló jellel kezdődik:
2. Utána megadható a virág ivara is:
3. Virágtájak betűjelei:
Csésze - Calyx - Általában zöld színű, levélszerű, funkciója a virág többi részének védelme a virág kinyílása előtt, de olykor színes és átveszi a párta szerepét.

Párta – Corolla - A legtöbbször színes, feltűnő, gyakran illatos sziromlevelek összessége. A megporzásért felelős rovarok csalogatását szolgálja.

Lepellevél – Perigonium - Ha a virágtakaró levelek nem különülnek el csészére és pártára (pl. liliomfélék), hanem csak egy körben helyezkednek el. Ez lehet párta- vagy csészeszerű is.

Porzók – Androeceum - Több örvben is állhatnak, olykor egymással, vagy a pártával összenőhetnek. A porzót a porzószál, a portokok és az azokat összekötő csatló alkotják. A porzószál csúcsán található portokokban képződik a virágpor (pollen), melyben a hím gaméták termelődnek.

Termő – Gynoeceum - Egy, vagy több összenőtt termőlevélből állhat. A bibe, a bibét és a magházat összekötő bibeszál és a magház alkotják.

Egyéb (ritkábban használt) virágtáj-jelölések:

EK – mellékcsésze (Epicalyx)

PP – melléklepel (Paraperigonium)

CC – mellékpárta (Corona)

CN – nektáriummá alakult csésze

P∞→A∞ – fokozatos átmenet (itt a lepellevelek és a porzók között)

4x – steril porzók, vagy helyük


Zárvatermő virág vázlata:
4. Számok:

A betűk után a viráglevelek számát tüntetjük fel, ha több körben helyezkednek el, körönként, kívülről befelé haladva adjuk meg és a számok közé + jeleket teszünk (pl. K5+5). A változó tagszámot (pl. több altaxon esetében) kötőjellel adjuk meg (pl. C3-5), ha szám meghatározatlan, sok, akkor ∞ jelet használunk. A kiesett kört 0 jelöli (pl. A0+5).

5. Határolójelek:

A virágtájon belüli összenövéseket gömbölyű zárójel (pl. K(5) ) jelöli, az eltérő tájak közötti összenövéseket mindig szögletes zárójel (pl. K5[C5A5] ) jelzi.

6. Magház állása:

A felső állású termőtájat a G aláhúzásával (G) jelöljük, az alsó állásút a G felülvonásával, a középső állású esetében pedig alul- és felülvonást is alkalmazunk.

Néhány példa:

*|↑ K5 C5 A∞-5+5 G(5-3-2)

- sugaras (*) vagy kétoldali részarányos (↑) virág 5 csészelevéllel, 5 sziromlevéllel (szabadok), meghatározatlanul sok, de legalább 10 porzó (két körben) és egy 5, 3 vagy 2 termőlevélből összenőtt termővel (Kőtörőfűfélék (Saxifragaceae))

K5 C5 A5+5 G(5)

- 5 csésze, 5 szirom (szabadok), 10 porzó (két körben, körönként 5), 5 termőlevélből összenőtt termőKapcsolódó fogalmak:
- VIRÁGDIAGRAM
- TRIMER, TETRAMER, PENTAMER VIRÁG
- AKTINOMORF SZIMMETRIA
- ZIGOMORF SZIMMETRIA
- DISZIMMETRIA
- ASZIMMETRIKUS

Érdekességek, linkek, egyebek:
- Wikipédia - virágképlet


Javítva: 23.06.2012. 18:46 | Fel!

#2

RE: VIRÁGKÉPLET

- Botanikai fogalomtár 07.06.2017. 16:08
- hakansukur | 189 Hozzászólás

Bocs itt a gyökér kérdés és kérés miatt, de esetleg nem tudnál egy olyan képet is betenni amin több termőlevél van és azok nem nőttek össze, illetve olyat amin összenőttek? Érdekelne hogy néz ki az ilyenek sematikus képe. Jól értelmezem, hogy a képen egy termőlevél van tkp?
köszönöm

Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 4 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17309 topik és 72357 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).