#1

2 fajta aloe vera? (=Aloe vera)

- Milyen dísznövény? 01.10.2011. 16:52
- Crystal | 25 Hozzászólás

Sziasztok!

Nálunk 2 fajta aloe vera van forgalomban. Legelterjedtebb a fehér foltos, ennek a latin neve valószínűleg aloe vera var. chinensis. Az igazi aloe vera viszont egyszínű zöld levelű, latin neve aloe vera vagy aloe barbadensis. Érdekes módon pont ez a ritkább nálunk, mert a legtöbb helyen a foltost árulják aloe veraként.
Kaptam is valakitől mind a két fajtát. Az első sorban az egyszínű levelű van, mögötte a foltosak.
A kérdésem az lenne, hogy gyógyhatást tekintve ezek egyformák-e?

Üdv, C.

Csatolt képek:

Javítva: 02.10.2011. 09:58 | Fel!

#2

RE: 2 fajta aloe vera?

- Milyen dísznövény? 02.10.2011. 09:51
- Lila Pereszke | 18.229 Hozzászólás

Hát, attól tartok Aloe vera "alfajok, változatok" határozására épeszű ember nem vállalkozik, lévén kissé homályos a faj eredete és elnevezései egyaránt... Nagyon régi kultúrnövény, a világ számos pontján termesztették és termesztik, (ráadásul az utóbbi néhány évben nagy divatnövény is lett...) ennek megfelelőn szerintem már senki sem tudja, hogy az egyes kultúr- ill. kivadult állományok milyen eredetűek és mennyire változtak meg az idők során (vagy esetleg mivel hibridizálódtak össze...)

Éppen ezért ezeknek az elnevezéseknek a használata leginkább "az egyéni hitvilágon alapul", de például a The Plant List sem tartja kellően megalapozottnak ezeket az alfaji ill. változat neveket (ahogy én sem...) így pusztán Aloe vera szinonímaként kezeli őket:
Aloe vera szinonimák egy része

Valószínű éppen a homályos eredet miatt a jelenleg - a legjobb szándékkal - Aloe vera-ként árult növények meglehetősen változatos kinézetűek, fiatalon mindenesetre mindegyik többé-kevésbé foltos és legyező alakban hozza a leveleit, ahogy a legtöbb Aloe, csupán idősebb korában kezdi el spirálisan hozni a leveleit és ekkor már többnyire a foltjai is eltűnnek és szürkésebb lesz (de ezek a jellemzők nagyban függnek a tartási körülményektől is!!!)

Hogy a képen látható foltos Aloe-k csupán A. vera fiatalkori alakok, vagy esetleg valamelyik egyéb foltos Aloe faj fiatal egyedei, vagy a kettő valamilyen hibridjei és hogy a hatóanyagtartalmukat tekintve van-e köztük eltérés, arról fogalmam sincs... (De szerintem valószínűleg A. vera fiatalkori alakok lehetnek...)

(P.S.: esetleg kérdezd meg a pozsgásos fórumon is a kollégákat, hátha nekik más a véleményük erről a kérdésről... )


Javítva: 18.06.2012. 17:19 | Fel!

#3

RE: 2 fajta aloe vera?

- Milyen dísznövény? 02.10.2011. 15:20
- Crystal | 25 Hozzászólás

Köszönöm a válaszod!
Annyi biztos, hogy a foltosnak is van gyógyhatása, mert sebekre eredménnyel alkalmaztam. Az egyszínű zöldhöz pedig csak pár napja jutottam hozzá, nem próbáltam ki még.
A foltos aloe vera linken nagyon szép példányok vannak! Bármelyiket elfogadnám dísznövénynek :)


Javítva: 02.10.2011. 15:26 | Fel!

#4

RE: 2 fajta aloe vera? (=Aloe vera)

- Milyen dísznövény? 10.05.2012. 10:02
- thegeqable (gelöscht)
avatar

Az első válaszoló elég pontosan leírta, annyit fúznék hozzá, hogy elvileg mindkét Aloe vera pöttyös fiatal korában, de a barbadensis miller jóval gyorsabban nő és kevés sarjat, míg a chinensis, már kisebb korában is sok sarjat hoz.
Ha az Aloe verád már 5 éves és nincs 40-60cm levélhosszúságú, akkor biztos nem barbadensis miller.
Megtennéd, hogy raksz fel újabb képeket? Kíváncsi lennék, hogy mennyit nőttek? :)

Fel!

#5

RE: 2 fajta aloe vera? (=Aloe vera)

- Milyen dísznövény? 10.05.2012. 10:14
- Lila Pereszke | 18.229 Hozzászólás

Khm, bocs, de "barbadensis miller"-rel ki lehet kergetni engem a világból... mert olyan nem létezik, max. Aloe barbadensis Mill., ami a faj neve és azt jelenti, hogy a fajt egy Miller nevű botanikus írta le, de az auktor nevek a többi latin név esetében sem szerves részei a fajnévnek, a vadrózsát, Rosa canina L. sem hívjuk "canina linné"-nek...


P.S.: na közben egy kicsit utánanéztem, hogy hogyan is van ez a sok - kozmetikai és egyéb oldalon - összevissza használt szinonim név, erre jutottam:

Úgy tűnik a faj jelenleg hivatalos neve az: Aloe vera (L.) Burm.f. , vagyis a fajt Linné írta le először 1753-ban Aloe perfoliata var. vera-ként, később ezt módosította 1768-ben by Nicolaas Laurens Burman és Aloe vera-ként írta le újból a fajt (ezért került Linné neve zárójelbe). Az Aloe barbadensis elnevezést Philip Miller adta neki, szintén 1768-ban, nem sokkal Burman után, de a prioritás elve alapján azonban mindig a legkorábbi, a tudomány állása szerint helyesen besorolt közlés az érvényes, így a Burman által adott Aloe vera a hivatalos, az A. barbadensis csupán szinoníma.

Az Aloe vera változatok kérdésére viszont továbbra is csak elméletek vannak, hiszen ősidők óta termesztik a világ számos pontján és a lokális populációk nyilván kicsit eltérőek lehetnek. "Egyes források elkezdték" a foltosabb levelű, ázsiai származású Aloe vera-kat A. vera var. chinensis néven emlegetni, de ez egyelőre nem tűnik kellően megalapozottnak.


Javítva: 10.05.2012. 11:07 | Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 8 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17282 topik és 72282 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).