![]() |
|

kösz az infót
igazából azért nem hagy nyugodni, mert még sosem láttam azonos élőhelyen Samolust és Ch. rubrum-ot, az előbbi faj mindig a botryoides-szel volt együtt. Ezen kívül a botryoides meghökkentően hasonló tud lenni pl. a habitusban és a levélalakban a rubrum-hoz, a Fertő egyes részein pl. simán vannak ilyen habitusú, levélzetű növények, mint a te nagy képeden (pár éve azt hittem, felfedeztem a Fertőn a rubrum-ot, de aztán nem az lett)
a virág felépítése az, ami mindig eltér, és akár herbáriumban is jól látható (kivéve persze, ha már csak termések vannak a növényen)

Nekem fordítva volt, Győr környékén a megmaradt, még szikes jegyeket hordozó foltokon hosszú időn át kerestem a Polgár által még talált Ch. botryoides-t, sikertelenül. Valószínűleg el is tűnt, az igazi élőhelyeivel együtt. Ezzel a növénnyel sokat foglalkoztam ott a helyszínen, mert korábban csak folyópartokon találkoztam rubrum-mal, de szinte mindegyiknek megvolt a jellegzetes öblösen fogas szárlevele, emellett pedig az említett leplet is megnézegettem lupével, és ahogyan a csatolt képről is legalább sejthető, azok cimpákra tagolódtak minden példány esetében. Egyébként van ebből gyűjtés a Növénytárban, 2013-ból, ha ott jársz, nézd meg.

a fotót ugyan az atkafertőzés miatt lőttem, de látszik rajta a levélalak is, és ez a levélalak millió növényen a környezetben ilyen volt
a kép fertői, és csak itthon, a virágok alapján jöttem rá, hogy ez egy megtévesztő Ch. botryoides (chenopodioides)
a te képeden igazán nem látszik a virág felépítése --- ezzel nem azt akarom mondani, hogy tévedsz, de nem vagyok 100%, hogy nem
a botryoidest egyébként találtam másodlagos iszapnövényzetben is, volt, ahol talán só se nagyon volt a talajban (Kemeneshát, sőt legutóbb Harka)

« Téli kóró a Vértesből 5. (=Lembotropis nigricans) | hazai (=Borago officinalis, Vaccaria hispanica) » |

![]() 0 Fórumtag és 7 Vendég online |
![]()
A fórumon 17452
topik
és
73096
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 813 Felhasználó (22.01.2025. 12:04). |