#1

„Közösségi Flóratérképezés Magyarországon” iNaturalist projekt

- Ahol semmi sem OFF... 02.07.2024. 14:38
- lepenyhal | 2.478 Hozzászólás

Kedves Fórumtagok!

Régóta fennállt az igény a hazai terepbotanikus közösség részéről egy könnyen használható adatbeviteli felületre, amin keresztül a Flóraatlaszba be lehet küldeni növényi előfordulási adatokat. Néhány lelkes kollégával együttműködve indítottunk egy „Közösségi Flóratérképezés Magyarországon” című iNaturalist projektet, amelynek adatait (Bán Miklós segítségével) legalább évente szinkronizálni fogjuk a Flóraatlasszal.

Az iNaturalist jelenleg a közösségi tudomány legfontosabb platformja világszerte 7,5 millió feletti felhasználóval és 180 millió feletti adatfeltöltéssel. A felhasználók élőlényekről (vagy akár nyomaikról) készült fotókat vagy hangfelvételeket tölthetnek fel, határozásokat kaphatnak rá, valamint maguk is meghatározhatják mások feltöltéseit. A megfigyelések egyedileg hivatkozhatóak, akár egy herbáriumi lap. A földrajzi lokalitással ellátott, más felhasználók által egybehangzó határozásokkal rendelkező, és még néhány adatminőségi kritériumot kielégítő megfigyelések „tudományos szintű” minősítést kapnak, ezzel jelezvén egyfajta magasabb megbízhatóságot. Ezek a megfigyelések bekerülnek a GBIF (Global Biodiversity Information Facility) adatbázisába is.

Az iNaturalist rendszerbe beküldött megfigyelések egy nagy, közös adatbázisba kerülnek, amelyben tetszés szerint (pl. helyre, időre, taxonra) kereshetünk. Emellett a honlap rengeteg ismeretszerzést segítő funkcióval rendelkezik, pl. fotós fajfelismerő rendszer, taxonismertetők, fórumok, elterjedési térképek, statisztikák. Lehetőség van „projektek” indítására, amelyek voltaképpen elmentett adatszűrők: a feltételeket kielégítő megfigyelések automatikusan láthatóak lesznek a projekt részeként. A felhasználóknak lehetőségük van árnyaltan szabályozni a megfigyeléseik láthatóságát (pl. a koordináták pontatlanításával, megbízható felhasználók és projektek kiválasztásával) és felhasználási feltételeit. A flóratérképezési projektben szeretnénk a szokásosnál is magasabb adatminőséget elérni, ezért a projektben való részvétel további feltételekhez kötött, valamint a projekt kezelői maguk is rendszeresen ellenőrzik a megfigyeléseket, határozásokat. A tervünk az, hogy a megbízhatónak ítélt adatokat az év végén szinkronizáljuk a Flóraatlasz hagyományos adatbázisával, ahonnan opcionálisan megjeleníthetőek lesznek a szokásos módon kapott elterjedési térképeken. Minden adatpontnál lesz hivatkozás a megfelelő iNaturalist megfigyelésre megkönnyítve a határozás és a lokalitás ellenőrzését.

A csatlakozáshoz először regisztrálni kell az iNaturalist honlapján (www.inaturalist.org) vagy okostelefonos applikációban (Google Play-en és App Store-on elérhető). Ezután csatlakozni kell a “Közösségi Flóratérképezés Magyarországon / Community Floristic Mapping in Hungary” nevű projekthez.
Akinél ez megtörtént, annak az iNaturalist publikus felületére feltöltött adatai be fognak kerülni a flóratérképezési projektbe minden további teendő nélkül (a pontos adatszűrési kritériumokat lásd a projekt leírásában).

Említést érdemel, hogy hasonló kezdeményezést indított nemrég a Cseh és a Szlovák Botanikai Társaság is. Mindkét projektet az adott ország neves botanikusai fémjelzik.
Szintén megjegyzendő, hogy egyes hazai nemzeti parkoknak is vannak adatgyűjtő projektjeik, így megfigyeléseinkkel egyúttal az ő adatbázisaikat is gazdagíthatjuk.

Mindenkit biztatunk a csatlakozásra és az adatbeküldésre, legyenek azok akár közönséges vagy ritka fajok! Az érdeklődőket kérjük, figyelmesen olvassák el a projekt leírását. Különösen nagy segítséget jelentene, ha a megbízható fajismeretű botanikusok az adatfeltöltés mellett a fotók határozásában is minél nagyobb szerepet vállalnának megerősítő és kritikus észrevételeken keresztül egyaránt, hiszen ez a magas adatminőség záloga. Kérdés esetén természetesen mindenkinek állunk a rendelkezésére.

Üdvözlettel,

Schmidt Dávid, Takács Attila, Lengyel Attila, Molnár Ábel Péter, Rigó Attila

Fel!


Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
Festuca wagneri?
Topik helye: Milyen hazai növény? - Harka
2 18.06.2023. 14:42goto
Írta: Harka • Nézet: 107
Koeleria javorkae?
Topik helye: Milyen hazai növény? - Harka
2 13.06.2023. 11:39goto
Írta: Harka • Nézet: 109

Látogatók
0 Fórumtag és 13 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17382 topik és 72631 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).