#1

Ismeretlen fa (számomra) (=Morus alba)

- Milyen hazai növény? 10.05.2022. 23:02
- CoogLee | 10 Hozzászólás

Kedves Botanikusok!
A képeken látható fa nevét (fajtáját) szeretném megtudni. Nagyjából április környékén kezd virágozni, furcsa kis kukacszerű izéket hoz létre, melyek mostanra (május) kezdenek lehullani. A föld olyan, mint ha bolyhos kukacok borítanák, rengeteget hoz.
Nagyon hasonlít az eperfára, de nem az, ugyanis kétféle eperfám is van, de csak a levelek hasonlók.
Csak feltételezem, hogy hazai növényről van szó.

Csatolt képek:

Javítva: 11.05.2022. 13:09 | Fel!

#2

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 11.05.2022. 07:32
- Kemény Dió | 5.490 Hozzászólás

Pedig ez fehér eperfa. Miért ne lenne az?

Fel!

#3

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 11.05.2022. 22:42
- CoogLee | 10 Hozzászólás

Én is elsőre azt gondoltam (valaha), hogy eperfa. Csakhogy ez a jószág az életben nem hozott egy termést sem, sem fehéret, sem pirosat.
Volt már fehér eperfám, ámde azok a fürtös izék sokkal tömöttebbek, valamint nem pottyannak le az utolsó szemig. Ráadásul a virágai (barkaszerűségek) sem hasonlítanak az általam ismert eperfához, sem a fehérhez, sem a feketéhez. Hacsak nem valami olyasféle jószág, hogy ez csak porzós és az utolsó szemig ledobál mindent, s meddő. (No, ilyent még nem láttam eperfában, tudtommal nem kétlaki.)
Ráadásul a levelek ötujjasan (tenyeresen) hasadtak, az eperfáé azért nem ennyire kifejezett.
A kertben van négy eperfám, két kicsi meg két nagy. A legnagyobb az feketeeper, a többi kicsit fura, mert sem nem fehér, sem nem fekete, tehát valamiféle hibrid lehet, de egész finomak. (Rózsaszínűek, ellenben a valamikori fehéreperfámmal, amely vajfehér, vanília aromájú és óriási volt – mint egy jókora galambtojás [márint a termése]). Tehát ezeket ismerem, ha másként nem, hát az összehasonlítás alapán. (Az még megy… )
Ámde ez a két fa azon túl, hogy eldobálja a barkáit a világon semmit nem terem, pedig vagy hatvan éves a nagyobbik.
Habitusra is egy kicsit más, mert nem túl magas a törzse, kb. 1,5 m-nél már elágazik, míg az eperfák azért rendesen nyúlászkodnak.


Javítva: 11.05.2022. 22:43 | Fel!

#4

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 12.05.2022. 14:02
- Lila Pereszke | 18.230 Hozzászólás

Hát pedig ez valóban egy - pechedre zömmel porzós virágokkal rendelkező - eperfa.

(Gyanítom, hogy az a legnagyobb "feketeeper" is igazából fehér eper (Morus alba) lehet, mint a többi, mert nem a termés színétől függ, hogy melyik!

A nagyon gyakori fehér eperrel (Morus alba) ellentétben a fekete eper (Morus nigra) elég ritka faj nálunk, kerekded, matt felszínű, kissé szőrös levelei vannak: Morus nigra- fekete eper)


Javítva: 12.05.2022. 14:06 | Fel!

#5

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 12.05.2022. 23:13
- CoogLee | 10 Hozzászólás

Bocsáss meg, de vitába kell bocsátkoznom , nem értek egyet.

A fekete eper nem ritka faj, csak kevésbé ültetik-termesztik, mert az aromaanyagai gyakorlatilag a nullával egyenlőek, pálinkának pedig így nem jó. Az, hogy fekete (sötétbordós-lila) avagy fehér a festékanyag határozza meg, a fehér esetében némi rózsaszínű változat lehetséges, de sohasem lesz „festőszínű”. Egy fehér pólót lazán megbatikolhat az ember a fekete eperrel (az életben ki nem jön), a fehér eper színes(ebb) változata nem okoz semmit. Legfeljebb az asszony szid, hogy „hogy nézel ki te disznó!”.
A levelei fényesek, nem mattak, véletlenül sem szőrösek.

No, de még mindig nem jutottam (jutottunk) a dolog végére, mert lehet, hogy valamiféle mittudoménmilyen eperfafélééről van szó, de, hogy sem nem fehér, sem nem fekete, az biztos. Biztos, ami biztos alapon készítettem pár újabb felvételt (elnézést, egy nyavalyás mobillal, úgyhogy látható, hogy igen lusta is vagyok… ).

Csatolt képek:
Fel!

#6

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 12.05.2022. 23:20
- CoogLee | 10 Hozzászólás

Elnézést, nem tudom jobban megoldani, mert belezavarodok a képekbe, magamba, a szövegbe – úgyhogy részletekben töltöm fel.
Szóval a földön az eldobált porzós(nak) gondolt virág(zat)ok hevernek. Mellé tettem a a fa levelét is, tényleg elképesztően hasonlít egy eperlevélre, de… De az eper nem hajigálja el a porzóit, mert nem kétlaki. Alak szempontjából sem egyeznek meg, csak hasonló.

Most feltöltöm a facsemete virágát és porzóját, ugyanúgy viselkedik, mint a nagy testvére. Ezen egy kummányi eper nem terem.

Csatolt képek:
Fel!

#7

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 12.05.2022. 23:27
- CoogLee | 10 Hozzászólás

A legfontosabb különbségnek talán azt (is) látom, hogy az eperfáim már régen kilombosodtak, míg ezek az eperfának gondolt jószágok épp, hogy csak kezdik bontogatni lombjaikat. Tehát a nyílásuk is jó egy hónap eltérést mutat. Mint a dió. (Az is van. ) Elkezd barkázni, s a levelek még alig-alig. Tehát a két fa (jó, több, de most két fajról gondolkozom) eltérő időben is lombosodik. Márpedig a fehér (jó, kissé rózsaszín) és a fekete eper már régen a termését érleli, míg a kérdéses jószág még sehol.

Ám töltök még további képeket, ezek a fekete eperfáról valók:

Csatolt képek:
Fel!

#8

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 12.05.2022. 23:43
- CoogLee | 10 Hozzászólás

A levél hasonlósága mellett lényegi különbségek mutatkoznak az eldobált barkaszerűségek és az áltermés között. Ez utóbbi már érlelődik rendesen, míg a másik (feltételezett) faj még sehol.

És itt akadtam le. Hasonló, de mégsem az. Igen régen, egyszer volt egy (több) amerikai szövőlepke invázió. Na, már most az eperfát nem szőtték be, de az ismeretlenkét igen. Én ugyan egyik levelét sem ettem (még), de úgy tűnik, lényegi különbség van az anyagtartalmuk miatt is. Hát, ennyi.
Lehetséges, hogy valamiféle eperfa, csak szeretném tudni, hogy milyen. (Mert, hogy sem nem fehér, sem nem fekete… .)

Fel!

#9

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 13.05.2022. 08:33
- Lila Pereszke | 18.230 Hozzászólás

"Hacsak nem valami olyasféle jószág, hogy ez csak porzós és az utolsó szemig ledobál mindent, s meddő. (No, ilyent még nem láttam eperfában, tudtommal nem kétlaki.)"

Előfordulhatnak kétlaki példányok, a városi díszfáknak szelektált eperfa fajták között kifejezetten ezeket preferálják ("nem szemetel"). Ha a tieden csak a fotózott porzós virágok vannak, akkor nyilvánvalóan ez nálad is egy olyan példány, ami meddő.

A fekete eper... "A levelei fényesek, nem mattak, véletlenül sem szőrösek."

Na pont ezért gyanús, hogy ami nálad van, az valóban fekete eper-e (Morus nigra) és nem pedig egy fekete termésű fehér eper (Morus alba), mert a Morus nigra levélfelszíne smirgliszerűen érdes, a levélfonáka pedig finoman szőrös: ahogy ezen a képen is látszik vagy ezen a képen.


Javítva: 13.05.2022. 08:37 | Fel!

#10

RE: Ismeretlen fa (számomra)

- Milyen hazai növény? 13.05.2022. 22:27
- CoogLee | 10 Hozzászólás

Kedves Botanikusok!

Hááát – elszomorodtam…

De meggyőztetek, hálásan köszönöm a segítségeteket!

Ezek szerint rosszul tanították (konkréten biológusok) meg nekem e fajokra vonatkozó jellegzetességeket, s lám, sok újat is tanultam. Soha senki nem mesélt a meddő, csak porzós egyedekről, feltételezem azért nem maradtak fenn, mert kivágták őket.
Jobban meg fogom nézni a feketeepernek gondolt jószág leveleit, bevallom, nagyítót még nem használtam, de lehet, hogy kéne…
Ugyanakkor a festékanyagra rátérve – ezt semmi nem halványítja el, sem lúg, sem sav [kipróbáltam]; ezért (is) feltételezem, hogy ez inkább feketeeper lehet(ne) inkább.

A természet csodálatos, végtelen a varianciája, az én tudásom pedig a nulla felé konvergál… A fácskákat továbbra is szeretni fogom, ha teremnek, ha nem, ha feketék vagy fehérek, ha nem.

Még egyszer nagyon köszönöm a segítségeteket!

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 13 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17283 topik és 72285 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).