#1

Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:15
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Sziasztok,
Egy kicsit hosszabb beszámoló következik, ami nem csak egy kirándulást fed le, hanem idén májustól július végéig nyúlik, és többé kevésbe Dél-Kelet Anglia orchidea vadászatait foglalja magába.
Remélem ez valamennyire belefér ebbe formátumba és így is érdekes lehet:)

Az idei orchidea szezont Angliában töltve és a lezárások enyhülését követve bőven volt lehetőségem felderíteni az ország közelebbi területeit és jó pár magyar szempontból érdekes és különleges fajt, variánst vagy hibridet is megkeresni.
A területek és fajok nagy része az nbnatlas.org oldalról, internetes blogokból/túrabeszámolókból, illetve a rendkívül segítőkész brit orchideás közösség tagjaitól származik, akik főleg a twitter-en egy elég aktív közösséget alkotnak.

Az első orchideák a tengerpartoktól távol május elején kezdenek nyílni és az első két faj amire számíthat az ember az Anacamptis morio (1. Kép) és az Orchis mascula (2. Kép).
Nagy-Britanniában két nagyobb előhely típust kedvel az O. mascula, tengerparti dűnéken és hasonló nyílt területen, valamint szinte bármilyen erdőben, gyakran Hyacinthoides non-scripta-val együtt, ami elképesztő látványt tud nyújtani április-májusban.
Ezek az O. mascul-ak is Hyacinthoides non-scripta-s erdőből származnak (3. Kép), sikerült jó pár képet csinálni róluk mielőtt kizavartak a területről magánterületre hivatkozva. Ez amúgy gyakran előfordul Angliabán, ugyanis szinte majdnem minden terület ami nincsen kitáblázva mint szabadon használható út magánterületnek számít. Bár annál nagyobb baj szinte soha nem lehet belőle hogy megkérnek hogy távozzál.

Csatolt képek:
Fel!

#2

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:21
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Ophrys apifera elképesztő mennyiségben nő az ország déli részein, de a globális felmelegedéssel folyamatosan terjeszkedik, az elmúlt években már Skóciában is újabb és újabb helyeken találják meg.
Abban a városban ahol én laktam majdnem minden útpadkán és kicsit is napnak ki tett területen megtalálható a faj, a Tesco parkolótól kezdve a bicikli út gyepszigetéig (1. Kép).
Sok helyen vannak kampányok ezen út menti populációk védésére is, de annyi van belőlük hogy nem sok védettséget kapnak és ezeknek a töveknek a nagyrészét is lenyírták július elején, bőven még virágzás alatt.
Az Anacamptis pyramidalis hasonló szituációban van, bár én jóval kevesebbet láttam belőle de így is rendszeresen bukkan fel nyír gyepeken és város közepén lévő útpadkákon .
Persze mindkét faj bőven jelen van védett területeken is, úgyhogy egyik sem tekinthető sérülékenynek/ritkának. Az A. pyramidalis fehér változata is gyakran felbukkan (4. Kép).
Illetve O. apifera-ból is bőven lehet érdekeseket találni.
Ez O. apifera var belgarum (2.-3.. Kép), az egyike a még hivatalosan elismert variációknak, amióta a helyi szakirodalom a rengeteg leírt variáció nagyrészét csupán "a faj természetes szín-spektrumának részének" sorolta be.
5. Kép egy másik különleges szánváltozat, ami szerintem egész gyönyörű, ez régen var fulfofusca néven futott, most már nincs önálló státusza.

Csatolt képek:

Javítva: 08.08.2021. 10:21 | Fel!

#3

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:26
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Kent megyét az "orchideák kertjének" hívják a helyi orchideászok, és nem véletlenül, sok fajt csak itt lehet látni. Az Park Gate Down az egyik legkönnyebb és leghivatalosabb terület (2. Kép), itt Orchis purpurea-ért megőrülnek a helyiek (3. Kép), de a terület a nagy számú Orchis simia (1. Kép), Ophrys insectifera és, ottlétemkor még nem nyíló Platanthera chloranta és bifolia (4. Kép) miatt és megéri.
Nem messze onnan Wye település környékén (5. Kép) található az egyik egyetlen Ophrys fuciflora (7.-9. Kép) állomány is az országban, az itt nővő pár tucat tövet kerítésekkel védik a taposás és a nyulak rágása ellen (6. Kép).

Csatolt képek:

Javítva: 08.08.2021. 10:39 | Fel!

#4

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:28
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

A Dactylorhiza fajok nagy része viszonylag gyakori, Dactylorhiza fuchsii (5.-7. Kép) majd mindenütt található, de Dactylorhiza incarnata (1. Kép), praetermissa (4. Kép) is gyakran bukkan fel kicsit is nedves területeken.
Dactylorhizákhoz hűen mindegyik faj gyakran hibridizál is, a leggyakoribb a Dactylorhiza x grandis (2.-3. Kép), a fuchsii és a praetermissa hibridje ami gyakran hatalmas hibrid populációkat alkot teljesen eltörölve a két szülőfajt.

Csatolt képek:

Javítva: 08.08.2021. 10:40 | Fel!

#5

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:30
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Egy Glouster megyébe történő kiruccanás egy elég különleges hibridet eredményezett, az Ophrys apifera x insectifera két helyről ismert jelenleg Angliában, a másik egy autópálya mellől. Amennyire utána olvastam ez a hibrid mindenfelé ritka hiszen a két szülőfaj virágzása és előhelye csak ritkán fed egybe. Ezen a dombos területen mindkét faj jelen van, de az insectifera virágai már erősen leszáradóban voltak, az apifera meg csak épp akkor kezdett nyílni.

Csatolt képek:

Javítva: 08.08.2021. 10:40 | Fel!

#6

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:30
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Még a pár évvel ezelőtti orchideás könyvek is csak mint valószínű behurcolt, de mára már kihalt fajokként említi a Serapias orchideák genusát az országból, azonban az elmúlt pár évben három faj is felbukkant az országban, valószínűsíthető vad eredettel.
Ezekből csak egy ~120 tövet számlaló Serapias lingua kolónia ami kicsit is publikus és többé-kevésbé szabadon látogatható. Az orchideák egy jellegtelen mezőn nőnek, és mivel vad eredetűek nem bizonyítható egyelőre nem élveznek különös védettséget. Sőt, a területet beépítésre tervezik, aminek a megakadályozásáért kampányolnak a helyiek és a botanikus közösség is.
Ennek a populációnak az eredete nem tiszta, természetesen úton is idekerülhettek, mivel Franciaországban a faj nem ritka, de vannak rá teóriák hogy egy helyi évtizedek óta felhagyott eperföldről is jöhettek import eper palántákkal.

Csatolt képek:
Fel!

#7

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:31
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Himantoglossum hircinum tipikus nyugat európai Himantoglossum faj, sok populációja az országban útszegélyeken vagy golfpályákon nő, a képeken szereplő tövek ugyanakkor egy hatalmas lóverseny komplexum közepébe ékelt védett területről származnak.

Csatolt képek:
Fel!

#8

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:33
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Az egyik kedvenc területem egy elhagyott bánya volt (2.-3. Kép), itt május végén Orchis antropophora (1. Kép) nyílt nagy számban.
Egy bő másfél hónapra rá pedig több ezer D. fuchsii borította az elhagyott bánya gödröket, rengeteg másik faj társaságában.
Herminium monorchis (4.-5. Kép) is tucat számra nő az egyik gödör falán.
Egy másik területen szintén több ezer D. fuchsii nőtt, de itt több tízezer Gymnadenia conopsea társaságában (7.-8. Kép). A két faj hibridje is előfordul a területen (9.-11. Kép), de mivel intergenetikus hibridről van, csak 4 hibridet tudtam találni az orchidea tömegek között hosszas keresés után is.
Mindegyik hibrid valamennyire máshogy néz ki, de egyértelműen mutatják a két faj közötti átmeneti bélyegeket. Ez a leggyakoribb, de így is elég ritka, x Dactylodenia hibrid Nagy-Brittaniában, de szinte mindhárom Gymnadenia faj több Dactylorhiza fajjal való hibridjét is megtalálták már az országban.

Csatolt képek:

Javítva: 11.08.2021. 10:00 | Fel!

#9

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:34
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

A Gymnadenia densiflora (4. Kép) foltokban megtalálható egész Nagy-Britanniában és a populációk gyakran egyszerűen és nagy bizonyossággal elkülöníthetők a conopsea-tól morfológia alapján is.
A G. densiflora gyakran nő mocsaras területeken az országban, és virágzása is jóval későbbre esik, ezek a képek július végén készültek. Érdekesképpen ezen a területen a D. praetermissa (2. Kép) is virágzott még, és az Epipactis palustris (3. Kép) is épp csak elkezdett nyílni, szóval a helyi mikroklíma is hozzájárulhat a késői virágzáshoz.

A Dactylorhiza viridis (1. Kép) északabbra és főleg Nyugat-Skóciában kifejezetten gyakori, de Dél-Angliában is rájuk lehet bukkanni egy-két dombos területen.

Csatolt képek:

Javítva: 08.08.2021. 10:43 | Fel!

#10

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:35
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

A hivatalosan elismert Epipactis fajok száma jóval alacsonyabb a szigetországban mint Európa többi területén, idén csak az Epipactis phyllanthes-t kerestem meg ezekből. Ez egy szinte exkluzívan önmegporzó faj, és a kleisztogám virágok sem ritkák. A virágok gyakran erősen bókolók és szinte teljesen zöld színűek, amire mind a latin mind az angol név utal (green-flowered helleborine).

Csatolt képek:
Fel!

#11

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 10:38
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

És pár madár csak az érdekesség kedvéért.
Bujkáló poszáta (Sylvia undata) - 1 . Kép
Szula (Morus bassanus) + Lunda (Fratercula arctica) - 2. Kép
Szula (Morus bassanus) - 3.-4. Kép
Réti cankó (Tringa glareola) - 5. Kép
Füstös cankó (Tringa erythropus) - 6. Kép
Nagy goda (Limosa limosa) - 7. Kép

Van pár faj ami kimaradt idén, de így is szinte minden érdekességet láttam és többet is sikerült megtalálni amire nem is számítottam.
Hogyha valaki Angliában jár szezonban, és ezen fajok valamelyike felkeltette az érdeklődését, szívesen segítek területekkel.:)
Illetve, ha van rá érdeklődés, szívesen töltök fel egy hasonló beszámolót a 2019-ben Skóciában töltött orchidea szezonról is.

Csatolt képek:

Javítva: 11.08.2021. 10:02 | Fel!

#12

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 08.08.2021. 22:32
- Kemény Dió | 5.090 Hozzászólás

Nagyon klasszak, mint az egész beszámoló. A másodikon a lunda már említést sem érdemel?


Javítva: 08.08.2021. 22:40 | Fel!

#13

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2021. 14:08
- brentakurdvium | 3.358 Hozzászólás

Nagyon király! Köszi!

Fel!

#14

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.08.2021. 14:40
- Kemény Dió | 5.090 Hozzászólás

Apró korrektúra: Orchis antropophora, (a virágok állítólag akasztott emberre hasonlítanak)
https://www.agefotostock.com/age/en/deta...ain/L95-2143963


Javítva: 09.08.2021. 14:41 | Fel!

#15

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 10.08.2021. 13:43
- Harka | 2.853 Hozzászólás

Köszi a beszámolót, remek lehetett! Én szívesen olvasnám a skóciait is!
(A madarak közül az 5. réti cankó. )

Fel!

#16

RE: Angliai orchideászás - 2021.05.-07.

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 11.08.2021. 10:32
- Himantoglossum | 173 Hozzászólás

Köszönöm:)
És köszönöm az észrevételeket, kijavitottam pár hibát.
Illetve, akkor összeírom a skót beszámolót is a napokban.

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 8 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16594 topik és 69926 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).