?>
#1

Észak-Görögország

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 07.05.2011. 21:16
- Gurgolya | 555 Hozzászólás

Most, hogy Kispistike fórumtárstól végre megértettem, miért olyan kihalt az Index "MIlyen növény?" fóruma, hallgatok a javaslatára, és az itteni életmet a múlt heti észak-görögországi botanikai túrámról szóló beszámolóval kezdem.
4 napot töltöttünk Makedóniában és Thrákiában. Egy szaloniki levelezőtársamnak köszönhetően meglehetősen pontos adatokkal felvértezve indultunk neki az Olimposz lejtőinek és a Xanthi melletti Nesztosz-szorosnak. Utóbbi tájképileg is lenyűgöző, mindenkinek ajánlom a felkeresését.
Sikerült megtalálni a Jankaea heldreichiit (bár még nem virágzott) és a Haberlea rhodopensist is. Emellett rengeteg mediterrán növényben lehetett mindenhol gyönyörködni (pl. Iris reichenbachii). És persze az orchideák... A legnagyobb trófea itt a világszép Ophrys helenae volt, de emellett akadt Oph. mammosa, oestrifera, spruneri, ferrum-equinum és olyanok, amiket még nem tudtam meghatározni. Akadt Dactylorhiza romana és D. saccifera (ez még tőlevélrózsás) is. Sajnos a török határ melletti dadiai erdőt ki kellett hagynunk, így a Cephalantera epipactoides másik alkalomra marad...

Csatolt képek:
Fel!

#2

RE: Észak-Görögország

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 07.05.2011. 21:25
- brentakurdvium | 3.405 Hozzászólás

Most kissé elsárgultam. Viszont már tudom, kihez kell fordulni, ha arra járok...

Fel!Látogatók
1 Fórumtag és 21 Vendég online:
nemfair

Fórum statisztikák
A fórumon 17027 topik és 71390 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 230 Felhasználó (07.07.2022. 10:29).