#1

melyik kakaslábfü? (=Echinochloa crus-galli)

- Milyen hazai növény? 10.08.2018. 22:00
- Kemény Dió | 5.158 Hozzászólás

Rizsföldön. Melyik?

Csatolt képek:

Javítva: 11.08.2018. 20:34 | Fel!

#2

RE: melyik kakaslábfü?

- Milyen hazai növény? 11.08.2018. 11:51
- bosna sarajevo | 4.894 Hozzászólás

gyakorlatilag csak homályos fogalmunk van arról, milyen Echinochloa fajok élnek nálunk (valószínűleg szinte a 100% crus-galli, ami viszont nagyon változatos)

de, ha minden világos is lenne, valószínűleg a fotóról történő határozás nem a legelső opció :)

Fel!

#3

RE: melyik kakaslábfü?

- Milyen hazai növény? 11.08.2018. 14:05
- Kemény Dió | 5.158 Hozzászólás

Köszönöm. Az elsö kép hátterében van más habitusú is. A többi Echinochloa-ról van valami hazai irodalom? Azok hol fordulnak elö? A Füvészkönyvbe bekerült pl. valami hostii is. Ami hosszú szálka látszik a képen, az lenne a hímnös virág külsö toklászán? Ha igen, akkor a crus-gallinál miért írják azt, hogy max. 20 mm lehet?


Javítva: 11.08.2018. 14:09 | Fel!

#4

RE: melyik kakaslábfü?

- Milyen hazai növény? 11.08.2018. 14:16
- Kemény Dió | 5.158 Hozzászólás

Érdekes, hogy az agronómusoknak ezeket készpénzként tanítják:

"Elterjedésük és térparazitizmusuk alapján a rizsvetésekben legnagyobb jelentősége a pázsitfűfélék családjába tartozó kakaslábfűféléknek van. Közülük a legnagyobb arányban előforduló kozmopolita faj a közönséges kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), valamint ennek szálkás változata (Echinochloa crus-galli var. oryzoides). A nagy formagazdagságú faj változatossága elsősorban a buga formájában és színében nyilvánul meg.

A közönséges kakaslábfű a rizs gyomtársulásának állandó tagja, de nem kizárólagos rizsgyom, hiszen széles ökológiai alkalmazkodóképessége lehetővé teszi más termesztett növények állományában és ruderális területeken történő megtelepedését is. Inkább vízkedvelő (Hygrophyta), mint mocsári növény.

A közönséges kakaslábfű mellett, de annál kisebb egyedszámmal terjedt el még hazai rizsvetéseinkben a nagyszemű kakaslábfű (Echinochloa hostii, más néven Echinochloa oryzoides), s kisebb arányban megtalálható még a szakállas (örvös) kakaslábfű (Echinochloa phyllopogon) és a tömött (csavart bugájú) kakaslábfű (Echinochloa spiralis) is. Ez utóbbi három faj – a rizsével közel azonos ökológiai igénye alapján – mocsári növénynek tekinthető.

A rizsvetésekben található kakaslábfűfélék közül a közönséges kakaslábfűnek a legrövidebb az életciklusa. Ezt követi ennek szálkás változata, majd pedig a nagyszemű, az örvös és a tömött kakaslábfű. Virágzásuk és szemtermésük érési ideje július 10. és szeptember 15. között van. A szakállas és tömött kakaslábfű megközelítőleg a rizzsel egy időben érlel termést, míg a közönséges kakaslábfű rendszerint már korábban elpergeti termését, s a bugán maradt szemek zöme is rendszerint a tarlóra pereg aratáskor. A közönséges kakaslábfű növényenkénti maghozama elérheti a négyezret, míg a többi fajé a kétezret. Az egyes fajok gyomborítási arányait tehát tenyészidejük, pergési hajlamuk és maghozamuk is jelentősen befolyásolja. A közönséges kakaslábfű – ellentétben a másik három Echinochloa fajjal – a vízzel el nem árasztott területeken s így a gátakon is gyakran előfordul. Az egyenetlen talajfelszínű rizskalitkákban a partosabb, nedves részeken figyelhető meg a leggyorsabb fejlődése és térparazitizmusa, amely a növény nagymértékű, intenzív bokrosodásán alapul. Erősen szétterülő, a rizst túlnövő oldalhajtásai akadályozzák a rizs normális fejlődését."

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/t...em/ch04s03.html

Fel!

#5

RE: melyik kakaslábfü?

- Milyen hazai növény? 11.08.2018. 16:07
- bosna sarajevo | 4.894 Hozzászólás

az a helyzet, hogy ahol a dekadens nyugati irodalom (osztrák, német) egészen más felfogásban egészen más fajokat ír, és amíg pl az MTM herbáriumában ezek a csoda keleti kakasok nem nagyon reprezentáltak, hajlamos vagyok azt hinni, hogy ez az egész egy ordas nagy kamu

Fel!

#6

RE: melyik kakaslábfü?

- Milyen hazai növény? 11.08.2018. 20:43
- Kemény Dió | 5.158 Hozzászólás

Az könnyen lehet

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 16 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16700 topik és 70322 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).