#1

Szicíliai orchideázás 2018

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 06.05.2018. 19:12
- totoro | 76 Hozzászólás

Győző barátommal idén Szicíliát céloztuk meg, és természetesen nem csalódtunk. Nem tudok sokat hozzátenni Papinhoék 2015-ös útjához, inkább csak praktikus információkat és a különbségeket keresem, és ha megengeditek kitérek az anyagiakra is, hogy másokat is bíztassak egy picit. Mi április első hetében mentünk, ez a szezon közepe Szicíliában, talán ekkor kapható el a legtöbb faj egyszerre. A szálláskeresésnél Caltagirone-t szúrtuk ki, mert azzal mindenkinek kalkulálnia kell, hogy a fajok egy része csak délkelet Szicíliában lesz megtalálható, míg néhány kihagyhatatlan (pl. O. pallida, D. markusii) csak északnyugaton, ezért a szállást érdemes úgy belőni, hogy mindkét szélső pont könnyen elérhető legyen. A neten keresve egészen konkrét helyszínek is megtalálhatók, nekünk pl. így lett meg az O. mirabilis, ami Szicíliában is nagyon ritka. A jellemző napi beosztásunk az volt, hogy kelés 8-kor, reggeli és szendvicskészítés, majd indulás, estig terep, majd valahol vacsora, és haza. Az első nap még hazaértünk 11körül, utána már rendre éjfél után. Az utakról. Nagyon-nagyon kanyargósak, iszonyat lassan lehet eljutni egyik pontból a másikba. A szicíliaiak a várakozásokkal ellentétben csiga vezetők, mi voltunk a legvadabbak a magyar tempónkkal, ami kellett is mert eljutni A-ból B-be minimum kétszer annyi időbe telik, mintha itthon vezetnénk. 30km pl. simán lehet egy óra. A GPS mellett kötelező egy mitfahrer aki követi lehetőleg valamilyen elektronikus eszközön az útvonalat és ellenőrzi, felülbírálja. Ha ezt elmulasztjátok, akkor nagyon durván meg lehet szívni, mert simán megcsinálja azt a GPS, hogy elvisz valami 45 fokos hegyre amin két órát bolyongsz, miközben ha maradsz az úton akkor az 5km egyenes lenne. Ez napjában többször megesett volna ha nem figyelünk. Az étel nagyon olcsó 7-12 euró között a kis trattoriákban egészen pazar vacsorákat ettünk, szerintem ezen nem érdemes spórolni, olcsóbb mint itthon, és ezerszer finomabb. A szállás se riasszon el senkit, tavasszal még nincs szezon, így nevetségesen alacsonyak az árak, mi egy hétre egy nyaralóért 4 személyre fizettünk 54 000Ft-ot. Fejenként 14 000FT-ért itthon nem kapsz szállást egy hétre. A teljes költség a repülőjeggyel, autóbérléssel, vacsorákkal együtt kevesebb mint 100 000Ft volt fejenként, ha 4-en mentek akkor ez simán tartható.

És most a virágok. Orchideák szinte mindenhol vannak, de érdemes úgy alakítani, hogy legyen egy-két fix pont, ami a biztos fogást jelenti, és közben ha valami jónak vélt hely kerül elénk, az is beleférjen.

Mi nagyjából ugyanazokat a fajokat kaptuk el amit 2015-ben Papinhoék, ezért fajokról nem, csak színben eltérő példányokról ill. hibridekről tennék be képeket, mert Szicília olyan gazdag orchideákban, és néhány élőhelyen akkora tömegben élnek, hogy kis szerencsével ilyen érdekesebb egyedek is elcsíphetők:

Ophrys lutea rendellenes színezettel:Anacamptis papilionacea var. grandiflora var. albiflora:Ophrys archimedea, hypochrom:Serapias orientalis var. siciliensis, hypochrom:Ophrys bombiliflora, hypochrom:Anacamptis papilionacea var. grandiflora x Anacamptis longicornu:Ophrys incubacea x Ophrys oxyrrhynchos:Ophrys speculum x Ophrys lutea:Ophrys tenthredinifera x Ophrys bertolonii:Ophrys bertolonii x Ophrys speculum:


Javítva: 08.05.2018. 08:40 | Fel!

#2

RE: Szicíliai orchideázás 2018

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 06.05.2018. 20:44
- brentakurdvium | 3.466 Hozzászólás

Szerintem egy ekkora helyen már érdemes elosztani a kirándulást két részre, és két helyen szállást foglalni a sziget két végében. Akkor kicsit kevesebb vezetéssel is megússza az ember a dolgot. De mi is rengeteget szoktuk nyomni a gázt a külföldi túráinkon. És emlékeim szerint a szicíliai utak minket is jó néhányszor megszívattak. A szállásaink általában olcsók szoktak lenni, de legalább igénytelenek és lepukkantak... :) Kivéve Norvégiát, ahol többnyire sátraztunk. Ott annyi a különbség, hogy a vacak szállás drága, a nem vacak meg megfizethetetlen.

Fel!

#3

RE: Szicíliai orchideázás 2018

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 07.05.2018. 08:14
- retek | 2.168 Hozzászólás

Köszi a beszámolót.

Fel!

#4

RE: Szicíliai orchideázás 2018

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 14.05.2018. 22:01
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Örülök, hogy ti is láttátok ezt a szép szigetet, ahol annyi orchideával lehet találkozni. Mediterrán barangolásaink során én legalábbis itt találkoztam messze a legnagyobb orchi bőséggel.

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 4 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17283 topik és 72284 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).