#1

Nigritella (=Nigritella cf. rhellicani)

- Milyen külhoni növény? 12.12.2017. 13:10
- ifj. Vasuta Gábor | 903 Hozzászólás

Ő ki lehet? Szlovénia, Triglav NP

Csatolt képek:

Javítva: 28.12.2017. 17:02 | Fel!

#2

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 12.12.2017. 21:32
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Valószínűleg N. rhellicani.

Fel!

#3

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 13.12.2017. 21:24
- brentakurdvium | 3.494 Hozzászólás

A blogodon szereplő Nigritella nigra megnevezés ma már csak egy skandináv taxonra használatos. Persze alá lehet csapni az egész bandát egy s.l. megjelöléssel... (Meg divatosan inkább Gymnadeniának hívják őket, ha minden igaz.)

Fel!

#4

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 14.12.2017. 08:37
- ifj. Vasuta Gábor | 903 Hozzászólás

köszönöm Mátyás! mert cikkhez lesz illusztráció (és mi a magyar neve?)


Javítva: 14.12.2017. 08:39 | Fel!

#5

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 14.12.2017. 18:36
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Nigritella - havasikosbor

A rhellicani-t nem biztos hogy le lehet, vagy érdemes fordítani.

Fel!

#6

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 14.12.2017. 21:52
- brentakurdvium | 3.494 Hozzászólás

Ahogy nézem, az Alpokban csak a rhellicani és az austriaca fordul elő az ilyen sötét, feketés virágúak közül. A határozásuk az macerás, én kb. ott tartok, hogy az egyiknek hosszúkás, a másiknak inkább félgömb alakú a virágzata, de vannak egyéb különbségek is. Sokat az sem segít a dolgon, hogy a képen egy bimbós példány van.

A Delforge könyv szerint a volt Jugoszlávia területén csak a rhellicani fordul elő, gondolom Papinho is ezért írta a rhellicanit.

A fórum orchi-szakértői pedig vagy felszívódtak, vagy nem érdeklik őket a Nigritellák...

Fel!

#7

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 15.12.2017. 00:19
- Mike | 351 Hozzászólás

A fiúk a bányában, akarom mondani a komputeren dolgoznak éjjel-nappal... nemigen van idejük a hobbijukra
Szóval,ahogy a Serapias-oknak, ezeknek is kellene látni egy kifeszített virágát, majd a szélét jól meglúpézni stb, stb.
Én is láttam több helyen, valóban a N. rhellicani-ra emlékeztet, DE... ugye senki nem hiszi el, hogy az Alpokban van vagy húsz, (az utolsó 10 évben is jó párat leírtak), a sokkal fajgazdagabb Balkánon meg egy faj van? Epipactis meg minden hegyen másik taxon, mert ssp-vel már nem vesződnek?
Oda kéne vinni az osztrák Wolfram Foelsche apót a Balkáni hegyi rétekre, hogy szakértse meg a bíborkákat. Ő elég sok piros virágút új fajként leírt nemrég. Különben egy joviális gráci nyugdíjas kórista, ahogy jóakarói nem túl hízelgően mondták róla. A ny-eu országokban nagy tábora van az orchidiótáknak, az amatőröket is munkára fogják, de ha tudományt akar csinálni, akkor a profik már sandán néznek rá. A németek is lenézték szegény Fritz Füllert, hiába adott ki egy sorozatot. Kérdeztem mi a baj vele azt mondták, csak egy hentes.
Mára a fajgyártás a tudományos műhelyek privilégiuma lett, hiszen nem tudsz otthon DNA analíziseket lefuttatni, stb. Az új technológiák ismeretében elég vicces, hogy pl. Kreutz, Delforge még mindig bátran írnak le új fajokat és a komoly munkákat egyszerűen figyelembe sem veszik. Újabban az olaszok kezdtek nagyon belendülni, szinte minden nagy hegyük bükköséből új fajt kaparnak elő, ami elég bátor, mert a nőszőfűknél nem nagyon működik a genetikai elválasztás, legalábbis még nem találták meg a differenciáló szakaszt. Vannak genuszok ahol működik, a mi fiaink is addig szekvenáltak, míg a Himantókat jól át nem rendezték és sokakat parkolópályára tettek...(állítólag Soó kedvenc mondása volt, hogy nincs örömtelibb dolog, mint a nagy elődöket bezárójelezni).
Szóval ha azt írod törpe-, vagy havasikosbor, nagyot nem tévedsz. A legautentikusabb a Gyimesben (mint egyetlen magyarok lakta hegyvidéken) használatos bergőburján lenne, de azt a piros virágú Nigritella rubrára mondják. Azt sem vizsgálta még senki, hogy az ottani növény és a N. carpatica hogy van rokonságilag egymáshoz képest.
De ha a havasi orchideáknál tartunk, tavaly MV Attilával megtaláltuk a Dactylorhiza lapponica-t az Erdélyi Szigethegységben hibridestül, a szegediek pedig a Hargitán a Gymnadenia frivaldii-t. Na az egy nagy szám, csupán 3 helyen láttam az egész Balkánon,sztem max 1-2 tucat előfordulása ha lehet. Szép fehér virága van, Karácsonyt idéző
Kis kedvcsináló: Nigritella rhellicani, Gymnadenia frivaldii, N. frivaldii x conopsea, Lilium bosniacum, termőhelyük sok Dactylorhiza cordigera-val.

Csatolt képek:
Fel!

#8

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 15.12.2017. 10:08
- Mike | 351 Hozzászólás

Bocs Gábor, bevittelek az erdőbe, a montenegroi Asphodelus-nál leragadtam, azt hittem ott fotóztad, most látom, hogy a Nigritellát a Triglavban lőtted. Akkor viszont, mivel még csak bimbós, vagy N rhellicani, vagy austriaca, a kinyílt virágzat formájából lehet csak eldönteni. Van ott N. lithopoitaniaca is, de az rózsaszín virágú.
Amúgy a Balkánról írtakat fenntartom

Fel!

#9

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 15.12.2017. 15:22
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Néhány irodalomban főként abban különböztetik meg a két fajt, hogy a felső murvalevelek széle sima (austriaca), vagy papillás (rhellicani).

Ezt a helyszínen kellett volna megnézni nagyítóval.

Ránéztem egy szlovén orchideás honlapra is és azt láttam, hogy náluk is erősen megszaporodtak az utóbbi időben a fajok. Jelenleg kilencnél tartanak, amik között vagy négy sötét virágzatút említenek. A kilenc faj között két olyan is van, amelyről még sosem hallottam.

Fel!

#10

RE: Nigritella

- Milyen külhoni növény? 28.06.2024. 01:18
- Virágbáró • - | 1 Hozzászólás

Nekem szerencsém volt, tavaly megtaláltam a G. frivaldii hibridjét a mellette élő D.cordigerával.

Fel!Látogatók
1 Fórumtag és 13 Vendég online:
Mike

Fórum statisztikák
A fórumon 17382 topik és 72631 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).