#1

Járulékos gyökerek paprikapalántán?

- Botanikai tudakozó 01.02.2017. 13:08
- vago82 (gelöscht)
avatar

Kedves fórumlakók!
Új vagyok itt a fórumon és rögtön egy kéréssel fordulok hozzátok. Egy kísérlet keretein belül chilipaprika palántákat nevelek különböző fényhullámhosszú megvilágítási körülmények között. Az egyik csoport kizárólag vörös fénnyel van megvilágítva, a külvilágtól elzártan. Ebben a csoportban levő palántákon a talajszint felett járulékos gyökerek fejlődtek ki. Ez a többi csoportban nem jelent meg. Az egyik növényről fotót mellékelek. Az lenne a kérésem, hogy ha valaki tudna erre magyarázattal szolgálni, kérem ne tartsa magában. Köszönöm előre is!

Fel!

#2

RE: Járulékos gyökerek paprikapalántán?

- Botanikai tudakozó 01.02.2017. 20:03
- Lila Pereszke | 16.068 Hozzászólás

Üdv!

Hát jó kérdés... nem tudom, de a papika normális kerti körülmények között is fejleszt néha-néha járulékos gyökereket (na nem annyit, mint sok más zöldség, pl. a paradicsom, amit kifejezetten ezért mélyebbre is szoktak ültetni), talán stressz, vagy valamilyen tápanyaghiány miatt.
Esetleg még azt is el tudom képzelni egy ilyen erősen fényhiányos, megnyúlt palántánál, hogy kb. sziklevél-szintig alapból növeszt gyökereket, mert tudja szerencsétlen, hogy normálisan neki addig földben kellene lenni... A többi nem gyökerező palánta is ilyen nyúlánk, vagy azok kompaktabbak?

Fel!

#3

RE: Járulékos gyökerek paprikapalántán?

- Botanikai tudakozó 02.02.2017. 09:07
- vago82 (gelöscht)
avatar

A többi egyáltalán nem ilyen, magasságra kb fele akkorák, fele annyi levelük van. A legkisebbek a fehér fényben levők és a piros+kék fényben levők. Tőlük valamivel terebélyesebbek a kék fény alatti növények, de a pirosaktól nagyon messze vannak ők is a fejlődésben. A korábbi lakók lobéliák voltak, náluk is ugyanez volt az arány, de ott a fehér fény alatt levők ki is pusztultak hamar. A tápanyaghiányra reflektálva mindegyik csoport azonos körülmények között van a fényviszonyokat leszámítva. Bár kétségtelen, hogy több tápanyagot használnak el a földből ilyen mértékű növekedéshez és eddig ötösével voltak egy palántanevelő kockában. A fotó akkor készült, amikor egyesével ültettem át őket. A képen a piros csoport egyik fejletlenebb tagja van. A fejlettebbeket tartottam meg.


Javítva: 02.02.2017. 09:12 | Fel!

#4

RE: Járulékos gyökerek paprikapalántán?

- Botanikai tudakozó 06.02.2017. 08:13
- Veszt | 52 Hozzászólás

A növényekben vannak fényreceptorok amik az adott hulláhosszú fényt érzékelve bizonyos élettani folyamatokat indítanak el. Vannak kékfény receptorok, vörös és távoli vörös receptorok stb. Ezek szakirodalma bőséges: kék fény receptorok a cryptochrome-ok, vörös fény receptorok a phytochrome-ok.
Wikipedia
A szár megnyúlás, klorofill bioszintézis, fény felé fordulás mind ezeknek a receptoroknak köszönhető.


Javítva: 06.02.2017. 09:44 | Fel!

#5

RE: Járulékos gyökerek paprikapalántán?

- Botanikai tudakozó 06.02.2017. 20:20
- vago82 (gelöscht)
avatar

Igen, ebből írok :) Tele vagyok szakirodalommal és forrásokkal, de erre nem kaptam választ belőlük sajnos.

Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 9 Vendég online

Üdvözöljük a legújabb fórumtagot: zoldfulu
Fórum statisztikák
A fórumon 13911 topik és 59395 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).