#1

Még egy ökörfarkkóró (=Verbascum austriacum)

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 14:25
- Orchifun | 264 Hozzászólás

2016. 07. 31-én fényképeztem a Mecseken, gerinc közelében, vegyes lomboserdő szélén.
2016. 07. 27-én Csormolya021nyitott topikot „Melyi ökörfarkkóró” címmel a „Milyen külhoni növény” rovatban. Miután nem volt teljes az egyetértés a besorolást illetően, Jaurinum írt a megkülönböztetés módjáról.
Az ő nyomdokain haladva próbálom megfejteni a jelen esetet, nem sok sikerrel.
Egyrészt a középmagasan levő elágazás austriacumra utal.
Másrészt sikerült egy szíves vállú szárlevet külön lefotózni (3. kép), ami a nigrumra utalna. Bár a többi szárlevél nem mind szíves. (Nem mondhattam neki, hogy légy szíves.) Bonyolította a helyzetet, hogy Viator Nature szerint viszont a nigrumnak nincs is szárlevele.
Úgy tűnik, ez a növényke összeesküdött ellenünk, ez esetben viszont Verbascum conspiratornak kéne nevezni.

Csatolt képek:

Javítva: 11.08.2016. 15:27 | Fel!

#2

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 16:49
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

A középmagasan lévő elágazások, különösen azok szöge és hossza, valóban austriacum-ra emlékeztetőek. A szárlevelek (van a nigrum-nak is!) válla azonban egyértelműen nigrum-ra utal.
Szerintem ez elmegy a két faj hibridjének: V. x subnigrum.
Voltak "tiszta" nigrum és/vagy austriacum egyedek a környéken?


Javítva: 31.07.2016. 16:50 | Fel!

#3

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 17:25
- Orchifun | 264 Hozzászólás

Köszi a választ!
Legközelebb jövő hétvégén megyek Pécsre, majd próbálok időt szakítani, hogy körülnézzek. Sajnos a pontos helyét nem jegyeztem meg, de általában visszatalálok.

Fel!

#4

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 17:34
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Csak emiatt azért ne fáradj. Ezek az esetek sokszor akkor válnak biztosabbá, ha az ember jobban körülnéz a környéken, és talál még belőlük, vagy megtalálja a szülőfajokat. Pusztán egy egyed vizsgálatából biztos határozást végezni nem könnyű, ahhoz kell egyfajta merészség.
Bevallom, még sose határoztam az említett hibridet, de a fotó alapján számomra ez a leghihetőbb - aztán majd megcáfolnak.

Fel!

#5

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 07.08.2016. 20:29
- Orchifun | 264 Hozzászólás

2016. 08. 06-án kimentem újra a helyszínre és fotóztam az ökörfarkkórókat, próbáltam keresni esetleges „szülőket”. Csak elágazás nélkülieket vagy középen illetve fent elágazóakat találtam, azaz austriacum-ként azonosíthatóakat. Néhányat csokorba gyűjtve feltöltöttem. (Néhol kissé csalóka a fénykép, ahol a levéllemezt felülnézetben került a képre és a levélnyél hajlik lefelé, ott a levéllemez szívecskésnek látszik, élőben nem volt az.
Úgy tűnik a V. nigrum szülő jobban elrejtőzött.

Csatolt képek:
Fel!

#6

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 07.08.2016. 20:31
- Orchifun | 264 Hozzászólás

Bocsi, mivel a beillesztő szoftver időnként keveri a képeket, ezért külön válaszba írtam az alábbiakat:
Találtam egy mélyen elágazót, de azzal az volt a helyzet, mint amit Jaurinum írt Csormolya021 topikjában, hogy valami még fiatal korában megrágta. Jelen esetben fülön is lehetett csípni a rágást, a közeli képen ez látszik.

Köszönöm szépen a meghatározást és a hozzászólást!

Csatolt képek:
Fel!

#7

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 09.08.2016. 22:54
- bosna sarajevo | 5.019 Hozzászólás

jó érzés egy Verbascum-hibridet meghatározni, de azért itt kicsit elszaladt a lelkesedés (eleve a nigrum/austriacum hibrid nem lehet egy egyszerű kérdés)

az első képsorozaton szerintem sima austriacum van végig, talán egy kicsit árnyékosabb, nedvesebb helyről, mint ami e faj optimuma, azokon a képeken semmi nigrum-hatás nem érezhető

a többi kép elég gyenge és változatos (több növényt ábrázol), e képek már csak minőségük és az eleve elég fejletlen növényegyedek miatt sem meggyőző

összességében a hibrid meghatározást törölném, és az austriacum név nyugodtan maradhatna, legalábbis az első sorozatra

Fel!

#8

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 10.08.2016. 09:50
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Zitat von Orchifun im Beitrag #5
2016. 08. 06-án kimentem újra a helyszínre és fotóztam az ökörfarkkórókat, próbáltam keresni esetleges „szülőket”. Csak elágazás nélkülieket vagy középen illetve fent elágazóakat találtam, azaz austriacum-ként azonosíthatóakat.Szia!
Ami egyáltalán nem volt elágazó, arról van fotó (száráról, leveleiről)? Az austriacum a lehető legritkábban ilyen, max akkor, ha kaszálás után pár hete van élnie. Ezen a fotósorozaton szerintem is austriacumok vannak.

Még annyit a diskurzushoz, hogy a nigrum-nál másmilyenek a szár elágazások (ha vannak), nem elhajlók, hanem mereven felfelé növők. Továbbá a nigrum levelei csak gyéren szőrösek, bőrnemű (szinte ragyás), míg az austriacumé sárgás csillagszőröktől finom tapintású, kevésbé vaskos.

Nyilván nem megoldott a hibrid-kérdés, de elvetni sem érdemes, hanem inkább újra és újra megfigyelni állományokat.

Fel!

#9

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 10.08.2016. 13:24
- bosna sarajevo | 5.019 Hozzászólás

a Verbascum-hibridekhez: természetesen léteznek, nem is ritkák, sok esetben pedig a szülők kiléte is egyértelmű: ott van a papa és a mama, és az átmeneti egyedek (igen, egyedek, gyakran nem csak egy példány van)

azaz a legegyszerűbb mindezt terepen felismerni, látva a szülőfajokat és a hibrideket is, utána pedig lehet fotózni, gyűjteni, stb

a hibridek határozására (a helyi infók nélkül) önmagukban viszont nincs recept, nincs rájuk megfelelő kulcs, valószínűleg néha nem is pont félúton vannak a szülők között, így kiragadott fotókról (amelyek nem is megfelelő minőségűek), a szülőfajokra vonatkozó határozókulcs elemei alapján aligha lehet őket azonosítani

ebben az esetben pont így jártunk, vannak gyanús példányok, de a terepi szituról fogalmunk sincs (potenciális szülők előfordulása a területen, a pontos termőhely, árnyaltság, kaszálás, stb) - maradnak az intuíciók

nekem továbbra is az az intuícióm, hogy a képek nagy része biztosan, egy része pedig valószínűen V. austriacum-ot ábrázol, s a nigrum-os szál erőltetett

Fel!Látogatók
0 Fórumtag és 7 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17309 topik és 72357 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).