Ezt a tejelőgombát Batykon egy égeresben találtam október 21-én. Utánanézve a jegyei a Lactarius lilacinus-ra utalnak. Valaki meg tud engem erősíteni vagy cáfolni?
Megcáfolni nem tudlak, sajnos még élőben nem találtam, így nincsen személyes tapasztalatom a gombáról. Képről nagyon annak néz ki. Más: Batyk: gyerekkorom nyarait ( 50-60 éve ) ott töltöttem Farkas néni a tojásátvevő volt a nagymamám :-) (Ha nem odavalósi vagy bocs')
Baty a lakóhelyemhez (Zalabérhez) szomszédos falu. A szóban forgó terület a batyki láprét, melynek védett növényeiből a szakdogámat írom. A gombák közül még ott láttam égertinórút és fehér nyirokgombát. Azért is érdekelne hogy ez a lila tejelőgomba (Lactarius lilacinus) -e, mivel maga a faj amúgy is ritkának számít Mo-n.
Szakdolgozathoz nem mernék képről határozott tejelőgombát betenni. Minimum egy spóravizsgálat szükséges lenne. Van leszárított példányod?
Ez a láprét a vasút állomáshoz közel van? Anno tehénkék legelésztek rajta, ott szedtük eső után a sok szegfűgombát, szinte kötelező volt a gyerekeknek kimenni.