25
Július
2020

Kerti érdekességek 9. - Telekia speciosissima (L.) Les

Az Észak-Olaszországi Alpok előhegyeinek endemikus növénye. Szűk elterjedése a Como-tótól a Garda-tóig terjed. Itt karakterisztikus faja a mészkő-dolomit sziklafalak repedéseiben élő vegetációnak, 1000-1900 m tengerszint feletti magasságban találkozhatunk vele.Alacsony, 25-30 cm magas évelő lágyszárú növény, melynek élénk sárga fészkes virágai igen dekoratívak. Levelei, szára erősen szőrősek, a levelek vállai szárölelők.

Ezzel, a számomra is teljesen ismeretlen növénnyel egyik kerti sétám alkalmával ismerkedtem meg nemrégiben, mely teljes virágzásával, érdekes leveleivel ragadták meg a figyelmemet.

Kerti körülmények közt is jól tartható fajról van szó, élőhelyéből kiindulva remek sziklakerti növény, felthetőleg igen könnyen tartható sima sóderben, apróbb betontörmelékben, durva homokban, esetleg ezek keverékében. Hazai kertkultúrában én eddig nem láttam, ami ugyan nem jelentsen semmit. Ha bárkinek is van tapasztalata akármelyik a következőkben sorra kerülő növénnyel saját vagy ismerőse kertjében, botanikus kertben, legyen kedves értesítsen felőle.« Kerti érdekességek 8. - Chloranthus fortunei (A. Gray) Solms


További bejegyzések ebben a kategóriában Botanikai Fórum Blog
Több információ "Kerti érdekességek 9. - Telekia speciosissima (L.) Les"
Hírcsatorna alkalmazások
Legújabb bejegyzés ebben a kategóriában: Botanikai Fórum Blog

Látogatók
1 Fórumtag és 7 Vendég online:
Pacsirtafű

Fórum statisztikák
A fórumon 15632 topik és 65921 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).