25
Július
2020

Kerti érdekességek 15. - Schizophragma hydrangeoides Siebold & Zucc.

Számomra talán az egyik legszebb és érdekesebb kúszó liánok, melyek egyszerűen csak szépek és különlegesek, talán a szépség ezen formáit a növényszerető embernek nem is hiszem, hogy szükséges magyaráznom.


S. hydrangeoides 'Iwa Garami'

A Schizophragma nemzetség a hortenziafélék családjába tartozik, megközelítőleg 10 fajt foglal magába, melyek elterjedése Kelet-Ázsia vidékeire tehetők. A nemzetség minden tagja szárain fejlődő léggyökereivel fák törzsére fut fel, vagy éppenséggel sziklafalakra fel, netalán lefelé onnan.

A fentebbi faj elterjedése Japán és Korea erdeire tehető, ahol a ma már Magyarországon is többfelé elérhető kúszó hortenziával (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) gyakran társul, megkülönböztetésükre a bogernyős virágzatok peremén elhelyezkedő steril virágok csészeleveleinek módosulatából kifejlődő, egy darab krémszínű murvalevél szolgál, melyek a virágzatok peremét körben szegélyezik. Ezen murvaleveleket a szél apró zászlóként mozgatja, mely figyelemre inti, betereli az arra keringő beporzó rovarokat a virágzat középső, termékeny virágai felé. Apró, gömbölyded tokterméseiben nagyszámú, mégapróbb szárnyas mag fejlődik. Mindezek mellett lombhullató növényről van szó, levelei oválisak, levélélei fogazottak.

Kerti körülmények közt a kúszó hortenziával megegyező igényei vannak, árnyékban, félárnyékban, esetleg tövének nedvesen tartása mellett, vastag lelvélmulcs takarással napon is nevelhető. Legszebben idős, nem foszlós kérgű fatörzsön, tölgyön, kőrisen mutat jól, de akár házfalra, kerítésre is fel lehet futtatni. Mindenképpen érdemes türelmesnek lenni vele, hiszen 1-2 év szükségeltetik ahhoz, hogy jól begyökeresedjen. Kertészeti szelektált változatai is elérhetők, 'Roseum', 'Moonlight' és 'Iwa-Garami' néven.S. integrifolium Great Dixterben

Nem tudom megállni, hogy ne méltassam a Schizopharagma integrifolium szépségét, mint szintén igen dekoratív és érdekes rokont. Talán nem annyira téltűrő mint a S. hydrangeoides, ugyanakkor védettebb zugokban, kicsit nedvesebb mikroklímát teremtve talán van lehetőség sikeres kultivációjára.« Kerti érdekességek 14. - Spigelia marilandica L.Botanikai kalandozások Skandináviában 32. - Cassiope hypnoides (L.) D. Don »


További bejegyzések ebben a kategóriában Botanikai Fórum Blog
Több információ "Kerti érdekességek 15. - Schizophragma hydrangeoides Siebold & Zucc."
Hírcsatorna alkalmazások

Látogatók
0 Fórumtag és 9 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 16698 topik és 70316 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 147 Felhasználó (27.06.2017. 10:49).