#1

Definíciók

- Intro - KIALAKÍTÁS ALATT!!! 26.02.2011. 19:44
- Lila Pereszke | 18.229 Hozzászólás

Őshonos növények:

A természetes elterjedési területükön és terjedési potenciáljukon belül előforduló növények.

Terjedő őshonos növények:

Más növények populációi rovására terjedő őshonos növények.

Adventív növények (jövevény-, nem őshonos-, idegen növények):

Olyan növények, amelyeknek egy adott területen való jelenléte szándékos vagy véletlen behurcolásnak, mint az emberi tevékenység eredményének köszönhető. A meghonosodás és terjedés foka szerint lehetnek alkalmi (megjelenésű), meghonosodott és özönnövények.

Alkalmi idegen növények:

Egy adott területen fejlődésre és esetenként szaporodásra is képes idegen növények, amelyek azonban nem képeznek önfenntartó populációkat, megmaradásuk pedig csak ismételt behurcolással lehetséges.

Meghonosodott növények:

Olyan rendszeresen szaporodó idegen növények, amelyek szándékos emberi beavatkozás nélkül (vagy az emberi beavatkozás ellenére) is sok életcikluson át képesek önfenntartó populációkat képezni. Spontán és gyakran létrehozott utódaik rendszerint a szülőegyedek közelében találhatók, és nem szükségszerűen özönlenek el természetes, féltermészetes vagy emberalkotta ökoszisztémákat.

Inváziós növények (özönnövények):

Olyan meghonosodott növények, amelyeknek - gyakran igen nagy számban - létrehozott szaporítóképletei viszonylag rövid idő alatt a szülőegyedektől jelentős távolságra is eljutnak és ez által jelentős területeken képesek elterjedni.

Átalakító növények:

Az inváziós növények egy részhalmazát alkotó növények, amelyek az egyes ökoszisztémák és tájak jellemző sajátságait, állapotát, megjelenését vagy természetét azok jelentős területein megváltoztatják.

Gyomnövények:

Olyan (nem szükségszerűen idegen) növények, amelyek olyan helyeken nőnek, ahol nem kívánatosak, és amelyeknek rendszerint érzékelhető káros gazdasági vagy környezeti hatása van. A természetvédelim gyomok olyan idegen növények, amelyek elözönlik a természetes növényzetet, rendszerint károsan hatva a honos biodiverzitásra és/vagy az ökoszisztéma működésére.

Forrás:
http://novtan.emk.nyme.hu/novtan/florapa...01/FP1.1_02.pdf


Javítva: 26.02.2011. 19:48 | Fel!


Látogatók
0 Fórumtag és 11 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17282 topik és 72282 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 442 Felhasználó (01.03.2023. 23:09).